La detecció de material radioactiu en un camió procedent de la CN d'Ascó contradiu algunes de les declaracions fetes pels portaveus de la CN, incloses algunes explicacions donades pel seu anterior director davant la Comissió Local d'Ascó, el passat dia 9 d'abril, com posarem de manifest en el present escrit.

Segons la nota informativa del CSN, la detecció del material radioactiu es va produir quan el camió que transportava ferralla de la CN per a ser desballestada a la planta d'HIDESA, situada al terme de La Selva del Camp, va passar pel pòrtic d'accés, que compta amb dos monitors de control radiològic situats a banda i banda. Va ser llavors que aquests monitors van activar l'alarma. Un cop fetes les inspeccions per membres del CIEMAT, que col•laboren amb les tasques, s'ha confirmar la presència de Cobalt-60 barrejat amb terra, en quantitats prou significatives com per omplir bosses.

Cal dir que totes les instal•lacions que tenen com a activitat la revalorització de residus i que siguin susceptibles d'estar contaminats amb radioactivitat, estan obligades a tenir en els seus accessos unes arcades dotades amb monitors de control radiològic, després que el 30 de maig de 1998 es va produir una fuita de Cesi-137 a la planta del ram d'ACERINOX, Los Barrios (Càdis). En aquell cas, la radioactivitat va burlar la xarxa d'alerta radioactiva de l'estat, i no va ser fins que van saltar la senyal d'alarma a França, Suïssa i Itàlia que es va conèixer la fuita.

D'altra banda i pel que respecta a la informació entregada pels titulars de la CN, el passat dia 7 d'abril un dels portaveus de la CN, Eugeni Vives, va declarar al diari Avui que “les 150 partícules són sòlides però minúscules, la seva presència va passar per alt als mesuradors que hi ha instal•lats en punts estratègics de tot el recinte, perquè el seu nivell de radioactivitat era massa baix, en canvi si que van ser detectats durant un pentinat amb mesuradors portàtils que permeten treballar al detall apropant l'aparell a 30 cm”.

Així mateix, l'antic director de la CN d'Ascó, Rafael Gasca, i en el transcurs de la citada reunió de la Comissió Local va insistir en la nul•la significança radiològica de les partícules radioactives detectades. De fet, va ser molt explícit quan es va mig ajupir i fent un gest amb les mans per sobre de dos pams de terra, va assegurar que aquestes partícules pràcticament només poden ser detectades arran de terra, i que a una distància com l'assenyalada és impossible que puguin ser detectades, ja que a aquesta distància no es diferencien de la radiació ambiental de fons.

Si les partícules radioactives només poden ser detectades a una distància màxima de 30 centímetres, tal com expliquen els portaveus de la CN, i és per aquesta raó que la CN va emprar fins i tot uns monitors dotats de sistema de carruatge per a facilitar el seu desplegament pel terra de la CN, com els que es van mostrar en el canó d'imatge, des d'Ecologistes en Acció ens preguntem perquè els monitors d'alerta radioactiva instal•lats en el pòrtic d'HIDESA si van activar la senyal d'alarma quan aquests es troben a una distància superior suficientment gran per permetre el pas d'un camió si les partícules corresponen també al Cobalt-60?

Igualment, ens preguntem com pot ser que es detecti material radioactiu a l'entrada de la planta d'HIDESA però no a la sortida de la CN. Tal vegada la CN d'Ascó no disposa de monitors d'alerta radiològica en el seu punt d'accés, a diferència de les empreses auxiliars que els hi gestionen residus. Tanmateix ens estan donant a entendre que podria ser molt fàcil sostraure il•legalment material radioactiu de la CN?

Com és que es va deixar marxar el camió carregat de ferralla sense que aquest fos objecte d'un inspecció radiològica quan el contenidor estava situat a prop de la xemeneia per on es va escapar la radioactivitat?

Perquè aquestes partícules no van ser detectades prèviament pels operaris que estan pentinant la CN? Tanmateix, no s'ha fet bé la supervisió de la CN, els aparells que empra la CN no funcionen correctament o és que encara s'estan alliberant noves partícules als exteriors de la CN?

Sigui com sigui, aquesta fet demostra que la radioactivitat no només es pot escapar a través d'agents físics, com el vent, sinó que aquesta ara s'escapa còmodament a dalt de sistemes de transport, en aquest cas un camió. Per aquesta mateixa raó la radioactivitat també s'hagués pogut escapar amb els autocars d'escolars que van visitar la CN. Per no parlar del tren -la línia de ferrocarril Madrid – Barcelona que travessa pel mig de la CN. Fins i tot hagués pogut escapar-se en un tren de carrega que transporti fosforita per a l'electroquímica de Flix, i llavors la seva detecció seria gairebé impossible atès que la fosforita, amb la qual es fabrica el fosfat bicàlcic, és també radioactiva.

Aquest fet demostra que cal extremar encara més les mesures de detecció radiològica en una central nuclear