Dimarts matí va tenir lloc l'alliberament de 30m3 d'efluents radiactius amb un contingut de 12 grams d'urani per litre a l'emplaçament nuclear de Tricastin a Bollène (Vaucluse, França) contaminant els rius de La Gaffière i l'Auzon, de la conca del Roine, segons un comunicat que ha emès l'Autoritat de Seguretat Nuclear Francesa (ASN). Segons s'ha informat, la solució, que contenia uns 300 Kg d'urani es va desbordar durant la nit durant una operació de neteja d'undipòsit a l'empresa Socatri, que intervé com a suport de les instal•lacions nuclears de l'emplaçament de Tricastin realitzant el manteniment de materials contaminats amb urani i els efluents que contenen aquest element radiactiu.

Com a conseqüència d'aquest vessament, ambdós rius han quedat contaminats i no aptes per a captacions d'un d'aigua, ni agrícoles ni per a subministraments en general, havent quedat, també, prohibides les activitats lligades als cursos fluvials (esportives, pesca, navegació, etc.). En concret, a la Gaffière, la concentració d'urani mesurada supera en 1000 vegades la d'urani base.

Segons la CRIIRAD, a més, aquesta concentració equival en mesures de radiactivitat a 307.000 Bq/l, un alliberament de radiactivitat al medi ambient que supera en 100 vegades el límit permès anual. La pròpia ASN ha enviat diversos tècnics al lloc per avaluar l'evolució de la concentració d'urani en la capa freàtica que hi ha entre la Graffière i el Roine.

Ecologistes en Acció de Catalunya recorda, un cop més, que el riu Roine és un dels més nuclearitzats d'Europa. Precisament Tricastin és un dels més importants d'Europa en quant a emplaçament (600Ha) i nombre de treballadors (més de 5000). Sense ser el de les fuites radioactives l'únic argument, ja anunciat pels col•lectius ecologistes i antitransvasament, i que la tossuda realitat ens ha confirmat, malauradament un cop més, n'és un mes per treballar en la Nova Cultura de l'Aigua enlloc de pensar en solucionar els problemes d'aigua de Catalunya amb transvasaments des d'aquest riu.

Ecologistes en Acció aprofita per recordar la important contaminació radioactiva que pateix el riu Ebre com a conseqüència de les Centrals Nuclears ubicades en la seva conca i l'activitat d'ERQUIMIA a Flix, acumulada en els seus sediments però amb el perill d'arribar a contaminar, a més dels municipis que subministra al seu pas, aquells que ara per ara s'abasteixen a través del minitransvasament. En aquest sentit, cal recordar la recent solució aportada pels Governs central i autonòmic per solucionar els problemes de sequera a l'àrea metropolitana, consistent en allargar aquesta aportació a la pròpia àrea metropolitana així com una altra, també molt qüestionada precisament per aquest perill de contaminació radioactiva, que va ser, precisament, la portada d'aigua en vaixells des del Roine. Amb amdues solucions, es condemna l'àrea metropolitana de Barcelona a dependre d'un subministrament potencialment perillós des del punt de vista radiactiu

En aquest sentit, Ecologistes en Acció de Catalunya demana al Govern de la Generalitat que no consideri mai més com una solució la portada d'aigua potencialment radioactiva a Catalunya des de rius més potencialment perillosos, en aquest sentit, i continuar treballant en la línia d'impulsar la Nova Cultura de l'Aigua. En el cas de Catalunya, a més, l'insta a treballar pel tancament definitiu de les Centrals Nuclears que afecten l'Ebre i la seva població.

Ecologistes en Acció insta el Govern de la Generalitat a redactar, definitivament el Pla de l'Aigua de Catalunya que inclogui totes aquelles mesures d'ús eficient de l'aigua i el seu estalvi,l'aprofitament de les aigües depurades, un potencial importantíssim al nostre país encara per desenvolupar, l'impuls al reaprofitament dels aqüífers existents a cada conca amb mesures efectives per a la seva descontaminació que permeti tenir-los com a embassaments estratègics naturals i les mesures preventives contra la contaminació.

Un Pla que, a l'entendre d'Ecologistes en Acció de Catalunya, ha d'incloure com a fonts alternatives en situacions d'emergència i de sequera la potabilització de les aigües depurades gràcies a les noves tecnologies de tal manera que puguin ser també injectades als aqüífers per a una posterior potabilització.

Tot un conjunt de mesures d'ús racional dels nostres recursos hídrics per no dependre de les aportacions exteriors de rius nuclearitzats i una aposta decidida per la recollida i aprofitament de les aigües pluvials, especialment en aquelles zones on la construcció és horitzontal i altament consumidora d'aigua.


Emplaçaments nuclears a la vall del Roine

Els emplaçaments que es troben a la vall del Roine, són:

* A la regió de Rhone-Alpes :
- Centrals nuclears :

— – Bugey, Loyettes (Ain), a la riba del Roine (a l'Est de Lyon):
1 reactor UNGG: Bugey-1, 540 MWe, 1972, aturat des de 1994
4 reactors PWR: Bugey-2-3, 1978, 910 MWe; Bugey-4-5, 1979, 880 MW
— – Cruas-Meysse, entre Cruas i Meysse (Ardeche), a la riba del Roine
(al N de Montelimar):
4 reactors PWR de 915 MWe, 1983, 1984, 1984 i 1984
— – Saint-Alban-Saint-Maurice, entre Saint-Alban du Rhöne i Saint-Maurice-l'Exil (Isère), a la riba del Roine (al Sud de Lyon):
2 reactors PWR de 1335 MWe, 1985 i 1986
— – Superphénix, a Creys-Malville (Isère), (a l'est de Lyon i a l'oest de Ginebra, clausurat)
1 reactor de neutrons ràpids de 1200 MWe, 1985, aturat des de 1998
— – Tricastin, Bollène, Pierrelatte i Saint-Paul-Trois-Châteaux (Drôme)
4 reactors PWR de 910 MWe, 1980, 1980, 2980 i 1981
- Fàbriques de combustible nuclear :

— – Fàbrica CERCA, Romans-sur-Isère (Drôme), a la riba de l'Isère (NE de Valence): Combustible nuclear per a reactors de recerca, 1962, Framatome i Cogema
— – Fàbrica FBFC, Romans-sur-Isère (Drôme), a la riba de l'Isère (NE de Valence): Combustible nuclear per a reactors PWR, Societat Franco-Belga de fabricació de combustible, 1977, Framatome i Cogema
— – Fàbrica Veurey-Voroize (Isère), a la riba de l'Isère (NO de Grenoble): Combustible nuclear i pastilles de combustible, SICN – Societat Industrial de Combustible Nuclear (filal al 100% de Cogema)
— – Fàbrica FBFC, Tricastin/Pierrelatte, Bollène, Pierrelatte i Saint-Paul-Trois-Châteaux (Drôme):
— – Fàbrica de combustible nuclear, Societat Franco-Belga de fabricació de combustible des de 1984, aturada des de 1997
- Enriquiment d'Urani :

— – CEN Valrho, Pierrelatte: laboratoris i plantes pilot d'enriquiment, des de 1960
— – Tricastin/Pierrelatte, Bollène, Pierrelatte i Saint-Paul-Trois-Châteaux (Drôme):
Fàbrica militar d'enriquiment, 1964, aturada des de 1996
— – EURODIF
Fàbrica George Besse, fàbrica 'civil» d'enriquiment d'urani, des de 1979
- Unitats de conversió d'urani de COGEMA :

— – Tricastin/Pierrelatte, Bollène, Pierrelatte i Saint-Paul-Trois-Châteaux (Drôme):
URE – Unitat de recuperació i elaboració de lingots d'urani, 1966
TU2: transformació de nitrat d'uranil en UO2 per a combustible i en U3O8
TU3: transformació de UF6 en UF4, aturada des de 1991
Fàbrica W: transformació de UF6 empobrit en U3O8
Parc d'emmagatzament P19: per la fàbrica W
TU5: transformació de nitrat d'uranil en U3O8 per emmagatzament i en UF4 per a combustible
TE: taller de 'transferència-mostreig» de hexafluorur d'urani
- COMURHEX : producció d'hexafluorur d'urani

— – Fàbrica per a la conversió de UF4 en UF6:
— – ICPE: conversió de UF4 en UF6, des de 1962
— – Tractament de l'urani procedent de fàbriques de retractament:
transformació de nitrat d'uranil en UF4 i tot segui en en UF6, des de 1976
— – Fàbrica per a la conversió de UF6 en UF4, des de 1968

* A la regió de Llegüadoc-Rossellò :

Marcoule, Chusclan i Codolet (Gard), a la riba de Roine :

— – Instal•lacions del CEA :

APM – Tallers Pilot de Marcoule: retractament del combustible nuclear gastat i producció de plutoni, 1962, aturats des de finals de 1997
ATALANTE – Taller Alpha i Laboratori per als Anàlisis de Transurànids i Estudis de Retractament, 1992
G1: reactor de grafit-gas per a la producció de plutoni militar, 48 MWt, 1956-1968
Phénix: reactor de neutrons ràpids per a la producció de plutoni, 563 MWt, 1973
IE: plantes de desenvolupament del tractament de residus nuclears

— – Instal•lacions de COGEMA :

G2 i G3: reactors de grafit-gas per a la producció de plutoni militar, 260 MWt, 1958-1980 i 1984
UP1- Fàbrica d'extracció de Plutoni de Marcoule: fàbrica de retractament de combustible gastat de reactors de U-nat-grafit-gas, 1958-1997
Célestin 1 i Célestin 2: reactors per a la producció de triti, plutoni i
altres isòtops radioactius, 200 MWt cadascun, 1967 i 1968. La producció de plutoni es va aturar el 1991, però la de triti continua.
ATM – Taller d'extracció de triti
Tractament de residus líquids:
AVM – Taller de vitrificació de Marcoule
STEL – Planta de tractament dels efluents líquids
Tractament de residus sòlids:
CDS, ADM i ADL
Residus emmagatzemats
RCD – Recuperació i condicionament de residus: EIP. ERBF i ERFS
ATENA – Taller de tractament i emmagatzament del sodi actiu

(Font: GCTFNN)