Ecologistes en Acció de Catalunya va estar present en els diferents actes que el sindicat CGT va celebrar a Flix aquest passat cap de setmana, amb motiu de la reducció de serveis que ADIF vol portar a terme a les estacions de ferrocarril d'Ascó, Flix i Riba-roja d'Ebre (totes tres a La Ribera d'Ebre) i l'agrupació en un sol punt de la unitat de comandament de la línea de ferrocarril de Reus a Saragossa.

Així mateix, Ecologistes en Acció comparteix les peticions manifestades pels representants sindicals del sector ferroviari com de les autoritats presents amb tots quals va mantenir un intercanvi d'impressions.

La supressió de personal en aquestes tres estacions, al marge de la pèrdua de qualitat dels serveis com de la qualitat laboral dels treballadors afectats i de la seguretat ferroviària en si mateixa, té un particular significat ja que aquestes tres estacions estan incloses dins dels plans d'emergència nuclear i químic, PENTA i PLASEQTA-Flix respectivament.

Si finalment s'executa l'informe presentat per ADIF per reduir personal en el servei ferroviari de la Zona Nuclear d'Ascó com Química de Flix, els PENTA i PLASEQTA quedarien en paper mullat, amb la qual cosa els dos grups de la Central Nuclear d'Ascó haurien de parar la seva producció donada la manca de garantia en l'aplicació dels plans d'emergència que els corresponen, i afectaria igualment a l'activitat industrial de les empreses Ercros Industrial, Kemira Ibérica i Inquide radicades a Flix, just davant de l'estació de ferrocarril.

Pel que respecta als dos grups de la Central Nuclear d'Ascó, aquestes depenen del PENTA i aquest té un àmbit d'aplicació i una zona de planificació que en la seva Zona I que es la que correspon a les poblacions que estan en el cercle de 10 km al voltant de les Central Nuclears afecta a: Ascó, Vinebre, Flix, La Torre del Espanyol, Riba-roja d'Ebre , La Fatarella, Garcia, El Molar, La Palma d» Ebre, Móra d'Ebre, Móra la Nova, La Figuera i Corbera d'Ebre.

Dins del PENTA existeix El Pla d'actuació municipal en Emergència Nuclear que té entre altres funcions la de “Facilitar l'evacuació de la població en cas necessari “.

El PENTA també compta amb el Grup de Seguritat i Ordre Públic sota el comandament del Tinent Coronel en Cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de la Província de Tarragona, que té entre altres responsabilitats “realitzar en cas necessari l» evacuació ordenada de la població”.

També dins del PENTA existeix un Grup Logístic sota el comandament del Cap de divisió operativa de la Direcció General d'Emergències i seguretat Civil que te com a funcions “ transportar, abastir, i allotjar a la població que ho necessiti”.
Totes aquestes funcions del PENTA surten del Pla Director (Pla d» emergència Nuclear exterior a les Centrals Nuclears d'Ascó i Vandellòs) de juny de 2.006, última revisió del Plans d'Emergència Nuclears de tot l'Estat , i a la demarcació de Tarragona depenen en la seva aplicació com a màxim responsable del Director del PENTA que és el delegat del Govern de l'Estat a Catalunya, qui a la vegada delega en la subdelegació del Govern a Tarragona.

D'altra banda, la població de Flix compta amb un desplegament propi del PLASEQTA davant el risc que representa la ubicació d'un complex electroquímic dins l'àrea urbana “bàsicament pel que fa a fuites i/o explosions de productes”.

Aquestes activitats industrials estan afectades pel RD 1254/1999, tant pel que fa a la perillositat en el procés productiu com en l'ús de les matèries primeres i els productes finals que si fabriquen, essent els compostos més perillosos el gas clor, l'amoníac, el clorur de metil i el metanol, ja que la manipulació d'aquests poden donar lloc a “accidents majors” com va ser el cas d'una explosió en un dipòsit d'hidrogen -desembre de 1994- o una fuita de gas clor que va cobrir el municipi amb un núvol tòxic -gener de 1996.

En el cas que es donés una emergència química i restessin persones a l'estació de Flix, amb la clausura d'aquesta, les persones afectades no disposarien d'un recinte tancat on confinar-se, tal com va recordar l'Alcalde de Flix, Pere Muñoz durant la concentració a les portes de l'estació.

Així mateix, a l'estació de Flix hi maniobren combois de tren que es dirigeixen a la fàbrica de Flix. En aquest sentit, cal recordar que al gener de 2007 s'hi van produir dos descarrilaments de trens de mercaderies amb una diferència de tan sols 10 dies i després que es procedís a la reparació de la via, just després del primer descarrilament, en el mateix punt que correspon al de la catenària on es bifurca la línia principal del ferrocarril amb la d'accés a la fàbrica.

Segons manifesta el sindicat CGT, aquest desgavell és el resultat de l'aplicació la Llei 39/2003 del Sector Ferroviari, que propugna la privatització del ferrocarril i que ha portat a la subcontractació del personal ferroviari i a la precarietat laboral juntament a una mala gestió en el manteniment de les línies convencionals del ferrocarril. ADIF en un aparent afany per maximitzar els seus beneficis, sembla que ignora totes aquestes mesures relacionades amb la seguretat ferroviària i ciutadana.

Per a Ecologistes en Acció resulta evident que sense un servei ferroviari personalitzat, no es poden garantir totes aquestes mesures, i per tant les actuacions previstes per ADIF haurien de portar al tancament dels dos grups d'Ascó per manca de garanties en l'aplicació del PENTA.

Aquesta polèmica al voltant del servei ferroviari a la comarca de La Ribera d'Ebre s'afegeix al mal funcionament dels dos grups de la CN d'Ascó amb l'episodi d'emissions de partícules radioactives i la polèmica encetada arran del incendi que va tenir lloc a Vandellòs II sobre els dèficits en els Plans d'Emergència Nuclear, com a últims episodis però de ben segur no definitius.

Sembla com si l'administració tingui ganes de crear més malestar entre la població d'unes Comarques que n'estan fins al cap damunt de greuges comparatius i incongruències d'aquest tipus. Es per aquest motiu que des de Ecologistes en Acció volem donar tot el nostre suport a les reivindicacions de la CGT que han denunciat el tema a l'opinió pública, així com de les accions que se'n derivin.

Ecologistes en Acció també vol cridar l'atenció de l'opinió pública sobre la inutilitat d'uns Plans d'Emergència Nuclears que NOMES SERVEIXEN PER JUSTIFICAR EL FUNCIONAMENT DE LES CENTRAL NUCLEARS.

La manca de realització de simulacres conjuntament amb la manca d'inversions que puguin garantir la seguretat de la població afectada demostren aquesta inutilitat del PENTA. El mateix es pot dir sobre el PLASEQTA.

De confirmar-se les intencions d'ADIF tindrem una mostra més de que tots aquests Plans son PAPER MULLAT, i per tant el que cal és de forma urgent elaborar un calendari de tancament progressiu de les Central Nuclears Catalanes.

Finalment, i tot i que des d'Ecologistes en Acció ho hem expressat reiteradament i en diferents formes, ens volem afegir al lema de la CGT “per un ferrocarril públic, social, segur, sostenible i de qualitat”, com a eixos d'una política de transport progressista i sostenible.