La majoria d'objectius que diu voler aconseguir el Govern de la Generalitat per a la regió metropolitana de Barcelona, com per exemple “garantir la preservació i millora d'un sistema d'espais oberts robust i funcional” o “garantir una mobilitat sostenible”, seran impossibles de complir amb l'aplicació del Pla Territorial corresponent si no s'hi introdueixen importants modificacions abans de la seva aprovació definitiva.

En conseqüència, Ecologistes en Acció de Catalunya ha presentat tot un seguit d'al•legacions al PTMB, que es podem agrupar segons les seves característiques en quatre grans tipus de demandes. Són les següents:

1. Qüestions metodològiques:

- manca d'un veritable procés participatiu per a la confecció del Pla
- l'anàlisi es basa en unes previsions de creixement demogràfic i d'increment de l'activitat econòmica desorbitades. És un error essencial ja que són les dades bàsiques on recolzen les suposades grans necessitats urbanitzadores i d'increment de la xarxa viària

2. Aspectes cabdals que no han estat contemplats i que considerem imprescindibles per a una bona planificació territorial:

- fluxos d'energia, on s'inclouen les instal•lacions de producció, transformació i distribució elèctrica
- infraestructures de mobilitat no motoritzada, és a dir, bicicleta, tracció animal i anar a peu
- instal•lacions de tractament i disposició dels residus
- estat dels cursos hídrics i de les seves riberes
- tramvies
- autobusos
- carrerades
- xarxa de camins i senders

3. Principals propostes a modificar:

- connectors ecològics: aportacions i reclamació del Pla Territorial corresponent
- ampliació de les àrees designades com “espais oberts”, sobretot en 32 punts crítics que reclamen urgent protecció
- modificació de la definició de la categoria “espais de protecció preventiva del mosaic agroforestal”, per dotar-la de protecció efectiva davant els desitjos urbanitzadors
- important reducció de l'àrea del territori que el Pla considera com a urbanitzable (quasi la meitat de l'àrea actualment urbanitzada), ajustant-la a les veritables necessitats socials i no a les econòmiques. En aquest sentit, demanem la desclassificació de 59 sectors urbanitzables
- els anomenats carrils bus/VAO per a les entrades a Barcelona han de ser exclusivament per a autobusos de línia i autocars.
- revisió de les estratosfèriques previsions pel que respecta al sistema aeroportuari

4. Projectes a abandonar definitivament degut a la seva incompatibilitat amb una regió metropolitana sostenible:

- construcció de noves línies ferroviàries d'alta velocitat
- túnels viaris o ferroviaris que creuin la serralada de Collserola
- carreteres de nova construcció paral•leles a les vies actuals d'alta capacitat
- noves vies que afecten espais actualment lliures o amb poca densitat d'urbanització

En definitiva, tot i contenir avenços en alguns aspectes concrets respecte a la situació actual, Ecologistes en Acció de Catalunya considera que el text actual del PTMB no produirà una modificació significativa en les tendències insostenibles amb les quals hem encetat el segle XXI. La nostra conclusió global és que si no es modifiquen sensiblement les actuacions proposades, l'àrea metropolitana de Barcelona del futur serà, en determinats paràmetres essencials (ocupació del sòl, utilització del transport privat, “suburbialització” del territori, contaminació atmosfèrica, etc.), sensiblement pitjor.