Durant més de vint anys, el nostre grup ha treballat amb il·lusió, pocs mitjans i moltes dificultats pel medi ambient a Sant Vicent del Raspeig. Sent uns xavals comencem a organitzar les Jornades de Medi ambient i la Fira Alternativa, que de forma subtil ens van ser arravassades transformant-se en el que ara són, un aparador per a la imatge verda de l'Ajuntament i altre per a la indústria i el comerç a Sant Vicent del Raspeig.

Veient que aquest tipus d'esdeveniments des de l'enfocament alternatiu, molestaven a les institucions locals i no estaven per la labor de donar-nos suport, vam decidir concentrar-nos a fer el que més ens agradava, observar la naturalesa i intentar recuperar en la mesura del possible la qualitat del nostre medi ambient.

Decidim crear un viver forestal d'espècies autòctones per a fer repoblacions, centrant-nos sobre tot en la zona nord del municipi, l'única zona natural que teníem. Durant anys hem estat plantant centenars d'arbres i arbustos en les vessants de les Penyes Roges i a la Canyada Reial para intentar recuperar i reivindicar aquest patrimoni públic.

AL mateix temps, hem estat realitzant estudis dels sorprenents valors ambientals d'aquesta zona natural del nostre terme municipal, tan maltractada pels successius governs municipals des de els anys 70. Valors ambientals com: els tolls que es formaven, on criaven els amfibis, sent un dels principals punts de la comarca; la cria d'espècies rapinyaires com el falcó pelegrí o el búfol; o la presència d'una planta única en el món com la Vella lucentina. Tot aquest esforç, estava dirigit a aconseguir que Sant Vicent del Raspeig, tinguera un paratge natural protegit que conservara aquest ric patrimoni natural i cultural de la Vall del Savinar i les Penyes Roges.

Per desgràcia, el passat mes d'agost, quasi d'amagat, tot aquest patrimoni va patir una brutal agressió per part de l'Ajuntament (promotor del PAI «Valle del Sabinar»), quan es va portar a terme el desmunt i desbrós de la Vall del Sabinar per a la construcció del camp de golf. De colp es va esborrar el treball de molts ciutadans que, durant dues dècades, han col·laborat en les campanyes de reforestació organitzades tant pels centres educatius del municipi, com pel nostre col·lectiu.

Amb aquesta acció, l'Ajuntament ha permès la major agressió al medi ambient de la història de Sant Vicent del Raspeig (amb el vistiplau de la Conselleria de Medi ambient i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer), acabant amb milers d'arbres i arbustos plantats tant pel nostre grup com per altres ciutadans; així com amb elements del patrimoni etnogràfic i històric que tenia la obligació de conservar per al futur. Nosaltres no podem acceptar aquesta acció que va en contra, no només dels nostres principis, sinó de les obligacions de qualsevol institució pública.

L'aposta de l'Ajuntament per un model urbanístic destructor i insostenible, ens fa entrar en la vergonyosa llista de municipis que aspiren a tenir camp de golf i a perdre el seu patrimoni natural, per haver-lo venut, afavorint l'interès d'uns pocs per sobre del de la majoria. També ens fa entrar en la vergonyosa llista de municipis investigats pel parlament Europeu per irregularitats urbanístiques.

Tampoc volem oblidar-nos de l'altre gran tema mediambiental de San Vicente, la cimentera. Des del inici del Consell de Medi ambient el nostre grup va demanar sistemàticament una postura contundent amb la cimentera, centrada a evitar l'augment de la contaminació i per tant la rigorosa aplicació de la llei. Per a això vam iniciar una campanya, juntament amb altres col·lectius, contra la incineració de residus, i vam sol·licitar un estudi epidemiològic en Sant Vicent, per a poder assegurar-nos que el nostre municipi no estava per damunt del normal en malalties relacionades amb la contaminació atmosfèrica.

Fins a avui, açò ha estat com “clamar en el desert”, ja que després de quasi cent anys la fàbrica va a tancar sense que sapiguem quin efecte a tingut i tindrà sobre la nostra salut, ja que l'Ajuntament s'ha dedicat sistemàticament a boicotejar l'elaboració d'aquest estudi epidemiològico. Després de tot açò, encara hem d'assistir estupefactes a que el tancament de la cimentera s'haja convertit en un altre «pelotasso» urbanístic més.

Tant en el cas del PAI «Valle del Sabinar» com en el tancament de CEMEX, es confirma la mateixa actitud de les autoritats municipals: un model de planificació basat en l'especulació urbanística i la destrucció del territori i beneficiar descaradament els interessos d'uns pocs per sobre dels interessos generals.

Per a finalitzar, apuntar que el nostre col·lectiu ni sol·licita ni rep cap tipus d'ajuda o subvenció per part d'aquest Ajuntament, com habitualment es publicita en premsa, a l'aparèixer les subvencions a entitats ecologistes (sent nosaltres l'únic col·lectiu ecologista del municipi). És més, ni tan solament se'ns permet usar un local públic (Casal Jove) que històricament hem usat de forma habitual, fins que curiosament es va canviar el pany i se'ns va impedir l'entrada coincidint amb l'inici de les nostres campanyes contra el projecte del camp de golf i contra la incineració de residus.

Creiem que totes aquestes circumstàncies són més que suficients perquè la paciència que hem demostrat durant anys s'haja esgotat i per tant, hem decidit abandonar el Consell Municipal de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig. Pensem que no té cap sentit romandre en un òrgan que només serveix per a justificar i “maquillar” cara a l'opinió publica, unes polítiques nefastes per al medi ambient. Com ecologistes, vam prendre aquesta decisió, per respecte a la gent que ens dóna suport i a tota la ciutadania en general, que esperarem que compartisquen nostra postura.

Volem fer un crida al trellat i al sentit comú, per a crear un model social i econòmic veritablement sostenible, que beneficie a tots, i no només als que ara estem ací, sinó als quals vénen darrere. Nosaltres seguirem treballant en eixa línia i estarem oberts a col·laborar, i a tornar a treballar amb les institucions corresponents, quan açò es garantisca.