El passat 31 d'octubre Ecologistes en Acció va poder consultar en el INAGA (Institut Aragonès de Gestió Ambiental) l'expedient del projecte de central tèrmica de carbó que es vol construir en Mequinensa. En aquest expedient ha pogut comprovar que a la fi de juliol passat el INAGA va sol•licitar un informe sobre la sostenibilitat social del projecte a una sèrie d'organismes públics aragonesos. En concret va sol•licitar l'informe als Consells Comarcals del Baix Cinca i del Baix Aragó – Casp i als ajuntaments aragonesos de Mequinensa, Casp, Fraga, Candasnos, Torrent de Cinca, Nonasp, Faió i Fabara.

Ecologistes en Acció creu apropiat que es demanin aquest tipus d'informes als ajuntaments propers a Mequinensa ja que els efectes d'aquest tipus de centrals tèrmiques sobrepassen àmpliament el seu caràcter local i perjudiquen les possibilitats de desenvolupament social i econòmic en un entorn de desenes de quilòmetres, especialment a causa de l'augment de mortalitat i morbiditat (malalties) que causa la contaminació sobre la població afectada i pels danys que sofreix l'agricultura i la vegetació natural.

No obstant això considera inacceptable que es consulti tan sol als municipis aragonesos i es margini als municipis catalans que són veïns de Mequinensa. No cal oblidar que la central tèrmica projectada es vol construir en una zona limítrof amb el territori català i que solament en un entorn de 20 km a la rodona, on hi ha cinc municipis aragonesos, incloent Mequinensa, hi ha nou municipis catalans: Almatret (a 7 km de distància), La Granja d'Escarp (a 7'5 km), Maials (a 12 km), Massalcoreig (a 13 km), Serós (a 13 km), Riba-roja d'Ebre (a 15 km), Llardecans (a 16 km), Pobla de Massaluca (a 18 km) i Aitona (a 18'5 km).

Si es consulta a una població com Casp, a 36 km de distància, amb més raó encara caldria consultar a poblacions com Almatret que està a 7 km i que, precisament, constava com una de les poblacions que serien més afectades per la contaminació en les simulacions fetes pels enginyers que han dissenyat el projecte.

De fet l'ajuntament d'Almatret va aprovar el passat dia 17 de setembre una proposta de moció «anti-tèrmiques» presentada per Ecologistes en Acció. En l'expedient del INAGA no consta aquesta oposició municipal.

La contaminació no entén de fronteres administratives, i el fet que es discrimini a les poblacions catalanes en les consultes mostra molt clar l'autisme que marca les actuacions de les autoritats ambientals, que avaluen cada projecte per separat, solament dintre de les seves fronteres i sense visió global.

Això és especialment important en la zona fronterera entre Catalunya i Aragó, on no solament tenim el projecte de tèrmica en Mequinensa sinó també altres dos projectes de centrals tèrmiques, en les veïnes Faió i Riba-roja d'Ebre. Per això Ecologistes en Acció sempre ha defensat l'avaluació conjunta d'aquests tres projectes.

Quant a les institucions aragoneses consultades solament van enviar un breu informe de suport, amb generalitats i sense dades concretes que ho justifiquessin, els ajuntaments de Mequinensa i Casp així com el Consell Comarcal del Baix Cinca, aquests dos últims sense haver passat pel ple la decisió de suport.

La pretensió de salvar unes desenes de llocs de treball en la mineria del carbó, que s'atribueixen pels partidaris de la tèrmica, suposa hipotecar el futur sanitari i social de tota una comarca, cosa especialment sense sentit si es té en compte que, a costa de l'erari públic, ja s'han gastat en les comarques mineres quantioses quantitats de diners amb la finalitat de subvencionar empreses que desenvolupin l'economia comarcal i que facilitin als miners el canvi d'ocupació.