Actualment, els embasaments d'Entrepeñas i Buendía es troben al 13 % de la seva capacitat, motiu pel qual l'enviament d'aigua destinat al regadiu posa en greu perill enviaments futurs per al proveïment urbà. De fet, Ecologistes en Acció ja va rebutjar l'últim transvasament per a regadiu que es va aprovar el juny passat, perquè es va enviar una aigua que es necessitarà per a beure el proper mes de gener si continua la situació de sequera actual.

Durant els últims deu anys s'ha enviat un volum elevat d'aigua des de la capçalera del Tajo fins al Segura, sense permetre que amb prou feines es recuperessin els embassaments d'Entrepeñas i Buendía. El resultat ha estat que es comencés el període de sequera actual amb una reserva de només el 20% de la seva capacitat. Si durant aquests anys plujosos (entre el 1995 i el 2005) s'hagués enviat un 30% menys d'aigua, aquests embassaments l'haurien començat amb 2.000 hm3 de reserves (un 80%), amb les quals es podria garantir perfectament el proveïment urbà als municipis subministrats pel transvasament durant un període de 10 anys, encara que persistís el període de sequera actual.

De més a més, aquest enviament massiu d'aigua a la conca del Segura ha fet augmentar moltíssim el desenvolupament del regadiu en aquesta zona, cosa que ha produït un increment important de les demandes en aquesta regió i accentua encara més la situació d'insostenibilitat que des de fa dècades arrossega aquesta conca. Segons dades del Ministeri d'Agricultura, entre el 1990 i el 2000, a la conca del Segura es va augmentar la superfície d'arbres fruiters en regadiu en un 19,2% mentre que la superfície d'herbàcies en regadiu va créixer un 14,12 %. A més, aquest creixement ha estat fomentat de manera irresponsable pels Governs autonòmics respectius.

En definitiva, les demandes d'aigua a la conca del Segura continuen creixent mentre que el volum d'aigua disponible és el mateix, si no menor, raó per la qual la situació d'insostenibilitat ambiental s'incrementa dia rere dia i també posa en perill el proveïment urbà, tant a la conca donant com a la receptora. Per tot això, Ecologistes en Acció agraeix al Ministeri de Medi Ambient que no autoritzi l'enviament d'aigua des del Tajo fins al Segura per al reg de cultius i que no es torni a autoritzar fins que els nivells de reserva de la capçalera del Tajo siguin com a mínim del 70% a l'inici de l'any hidrològic.