L'Executiu afirma que l'objectiu és estalviar 1.200 hm3 d'aigua i per fer-ho s'invertiran 2.400 milions d'euros. WWF/Adena, SEO/BirdLife, Greenpeace i Ecologistes en Acció denuncien que el Reial decret fomenta que el mateix regadiu torni a consumir l'aigua suposadament “estalviada”, alhora que menysprea la greu situació per la qual passen els proveïments urbans i els ecosistemes aquàtics. Per aquest motiu, les associacions ecologistes demanen la revisió completa del text legal.

El Reial decret estableix que l'aigua estalviada es destinarà al regadiu i, per tant, permet un consum més elevat d'aigua a les explotacions. Així, doncs, les organitzacions ecologistes pensen que el Reial decret no aportarà ni un litre d'aigua als rius i ecosistemes aquàtics, ni als usuaris urbans, considerats prioritaris per sobre dels concessionaris agraris actuals: els regants.
A causa de la situació de sequera extrema, les organitzacions ecologistes sostenen que, en primer lloc, cal que es destini l'aigua estalviada a restituir els cabals que s'extrauen de més com a conseqüència dels decrets de sequera que va aprovar el Govern l'any passat a l'octubre.

A més, el Reial decret implica una inversió pública significativa, quan el Govern no té ni tan sols clar el futur del regadiu a Espanya. L'Executiu, abans d'aprovar inversions, ha de desenvolupar un nou Pla Nacional de Regadius, en el qual s'introdueixin els canvis recents establerts en la política agrària (desacoblament, nou reglament de desenvolupament rural, condicionalitat) i de l'aigua (preu de l'aigua, objectius ambientals de la Directiva Marc d'Aigües).
Finalment, WWF/Adena, SEO/BirdLife, Greenpeace i Ecologistes en Acció critiquen que el Reial decret delegui la vigilància ambiental als mateixos regants, una responsabilitat que ha d'assumir l'Administració ambiental. A més a més, les directives europees estableixen que el Govern té l'obligació de realitzar una avaluació ambiental estratègica abans de posar en marxa aquestes inversions, qüestió que el decret no contempla. Les organitzacions ecologistes critiquen la falta de consulta i anàlisi per part del Consell Assessor de Medi Ambient.

Per aquesta raó, les organitzacions ecologistes demanen que, tenint en compte la situació ambiental i hídrica de cadascuna de les conques hidrogràfiques, els Ministeris de Medi Ambient i d'Agricultura retirin el decret i el revisin minuciosament. Així mateix, consideren imprescindible que la redacció del text es basi en un procés participatiu en el qual puguin intervenir totes les organitzacions interessades, les ambientals també.