JPEG - 100.9 kB
Puig campana desde la serra Gelada
La zona afectada avans de l'incendi

Lamentem els danys produïts pels incendis sobre béns materials dels ciutadans però, sobretot, lamentem la pèrdua de patrimoni natural d'incalculable valor i també la hipocresia al voltant del debat sobre els incendis.

Pel que fa a l'incendi de la Marina Baixa, com en d'altres incendis, s'ha repetit fins a la sacietat que era una zona forestal d'alt valor ecològic, en la qual un línia elèctrica que la travessava hi havia provocat l'incendi, en tombar-la el vent, i que s'ha propagat per urbanitzacions, planta de transferència de residus i parcs temàtics.

Independentment de les causes de l'inici, el problema de fons és per què s'han construït urbanitzacions sense control, parcs temàtics, plantes de transferència de fems, etc. en zones forestals, la qual cosa ha creat una interfície urbana-forestal amb gravíssimes afeccions en cas d'incendi, com queda demostrat. Volem recordar que la zona que s'ha cremat era la resta d'una de les zones forestals de pinars millors conservats d'Alacant a pesar que un terrible incendi la va assolar fa uns anys i va donar pas a urbanitzacions, camps de golf i parcs temàtics.

Està clar que tot aquest tipus de construccions necessiten energia i per tant s'han instal·lat línies elèctriques per a abastir-les, augmentant el risc que es produïsquen incendis. En definitiva, un problema d'ordenació del territori i de l'aplicació i gestió mitjançant els Plans de Prevenció d'Incendis Forestals, que són els que han de regular tots els factors que poden provocar incendis (línies elèctriques entre altres) i també factors que els puguen agreujar, com ara el control d'abocaments de residus i restes de podes en terrenys forestals (conseqüència de l'augment de urbanitzacions i d'habitatges il·legals disseminats en terreny forestal).

Assegurem que hi ha mitjans i coneixements per a evitar aquestes conseqüències i que no s'estan aplicant. Cal dir en aquesta línia, que el passat mes de setembre es va aprovar el Pla de Prevenció de la zona afectada i aquest ja va nàixer sense dotació pressupostària, la qual cosa vol dir que la Generalitat no preveia la intervenció en el medi natural en matèria de prevenció d'incendis, com així es reconeix en el articulat del mateix Pla de Prevenció.

Quant a la direcció d'extinció d'incendis, cal recordar que en la província d'Alacant aquesta s'està realitzant per personal del Consorci Provincial que en la majoria dels casos no està especialitzat en el medi forestal, deixant de costat el treball i l'experiència de les Brigades Rurals d'Emergència; aquest cos autonòmic d'emergències és l'únic que està especialitzat en la extinció d'incendis forestals des de fa prop de 20 anys. A més, en aquesta època no està disponible el dispositiu de prevenció d'incendis ja que el període de vigència va de març a novembre.

D'altra banda, aquest incendi demostra la tendència del canvi de estacionalitat dels grans incendis en el nostre territori, ja que en aquesta època de l'any s'estan produint els episodis més virulents (cosa que vam comunicar a la Conselleria de Medi Ambient en les nostres al·legacions als diferents plans de prevenció de incendis). Aquest canvi d'estacionalitat obliga a un canvi de estratègia i d'organització de la prevenció i extinció en relació als anys 80 i 90, tot i que la Generalitat Valenciana pareix no haver-se'n adonat.

Paradoxalment es va celebrar el passat novembre a Polop un simposi sobre incendis forestals on ja vam advertir que les Administracions (ajuntaments, Generalitat Valenciana i Diputació d'Alacant), no feien prou esforços en la prevenció d'incendis forestals, i fins i tot, posaven en perill els seus boscos i permetien la seua destrucció amb nefastes polítiques de ordenació del territori.

PDF - 445.7 kB
Informe El incendio del Ponoig i el Puig Campana – La Marina Baixa

Des d'Ecologistes en Acció del País Valencià requerim que la Generalitat Valenciana ocupe el lloc que li correspon en matèria de ordenació del territori, que dote pressupostàriament els Plans de Prevenció de les demarcacions, que augmente els períodes de contractació dels mitjans de prevenció i d'extinció d'incendis, que realitze inversions en matèria de prevenció, ja que confiar en la extinció com a únic mitjà d'aturar els incendis s'ha demostrat que no serveix més que en determinades circumstàncies.

Davant de tot açò, exigim que s'aclarisquen les causes dels incendis, es depuren responsabilitats i sobretot es deixen els discursos estèrils i s'apliquen polítiques preventives eficaces per a evitar continuar perdent un patrimoni natural irreemplaçable.