JPEG - 42.8 kB
Roturación en la Sierra de Irta

L'agressió detectada consisteix en la rompuda, remoguda, moviments de terres i tales de vegetació autòctona en un ample sector de 4,5-5,5 Has, aproximadament, situat a la pista des del Mas del Senor al Pou del Moro. La zona estava constituïda per terres agrícoles de secà i sòls forestals (formats per matoll mediterrani amb espècies protegides), que estan essent romputs i remoguts amb maquinària pesada i, segons sembla, amb permissivitat total de les administracions competents en la conservació dels nostres espais naturals protegits.

Recordem que el Parc Natural de la Serra d'Irta és un espai natural protegit (Decreto 108/2002, de la Generalitat Valenciana) i té unes normes d'aplicació específica (Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals de la Serra d'Irta-PORN, Decret 78/2001, de la Generalitat Valenciana i un Pla Rector d'Ús i Gestió-PRUG), com també tota la legislació autonòmica, nacional i europea de compliment obligat que l'afecta per a temes generals. A la vegada, està considerat com un Lloc d'Importància Comunitària-LIC (d'acord amb la Decisió de la Comissió, del 12 de desembre del 2008, per la qual s'adopta, de conformitat amb la Directiva 92/43/CEE del Consell, una segona llista actualitzada de llocs d'importància comunitària de la regió biogeogràfica mediterrània).

PDF - 193.3 kB
Afecciones a la normativa vigente

Qualifiquem aquest tipus d'actuacions com “greu agressió ambiental” que fomenta l'erosió del sòl, afecta espècies protegides de flora i fauna, crea greus impactes paisatgístics, fomenta la creació de nous sòls agrícoles a costa de sòls forestals, provoca afeccions greus a la biodiversitat, crea impactes acústics intolerables dins del sòl protegit, etc., i tot malgrat que vulneren clarament la normativa vigent que regeix aquest espai natural protegit de la Comunitat Valenciana.

La normativa incomplerta és extensa:

Decret 78-2001 d'aprovació del Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals de la Serra d'Irta-P.O.R.N., en l'article 12. Moviments de terres; Article 13. Conservació de la coberta vegetal; Article 14. Pràctiques de conservació de sòls; Article 15. Formacions vegetals; Article 23. Impacte paisatgístic; Article 31. Concepte. Tipus de cultius i incompatibilitats; Article 32. Forestació de terrenys agrícoles; Article 36. Terrenys forestals; Article 41. Avaluació d'impacte ambiental; Article 85. Caracterització; Article 88. Usos prohibits.

Llei 3/1993, Forestal de la Comunitat Valenciana. Articles segon, tercer i sisè; el CAPÍTOL II. Dels deures dels propietaris; TÍTOL VI. Prevenció i reparació de danys; CAPÍTOL I. De l'erosió, Article cinquanta-u, i CAPÍTOL II. De les infraccions, Article seixanta-nou, setanta i setanta-u.

PRUG d'Irta, Article 22. Protecció de les formacions geològiques i dels sòls. Article 23. Protecció de la vegetació silvestre Article 23. Protecció de la vegetació silvestre, etc

Es perverteix la finalitat i objectius del Decret 108/2002 de declaració del P.N. Serra d'Irta i de la reserva marítima d'Irta, la Llei 11/1994 d'Espais Naturals Protegits de la C.V., etc.

L'Ordre 20 de desembre del 1985, sobre protecció del desembre del 1985, sobre protecció d'espècies endèmiques o amenaçades, en el seu article 2, obliga a l'obtenció d'una autorització per a la tala o desarrelament per a espècies com el cor de palmera (Chamaerops humilis) o les farigoles (totes les espècies del gènere Thymus), circumstància que també ocorre en el Pla Rector d'Ús i Gestió de la Serra d'Irta.

Per tant, hem denunciat aquestes actuacions davant dels «organismes competents» (Conselleria de Medi Ambient i Ajuntament de Penyíscola) i davant del Servei de Conservació de la Natura de la Guàrdia Civil-SEPRONA i el Síndic de Greuges perquè investiguen aquestes agressions. Considerem que aquests fets s'han de paralitzar, cal sancionar-ne els causants, i també cal obligar a reparar el dany causat i prendre les mesures legals necessàries (més vigilància; modificació del PORN per a evitar buits legals; compra, per part de la Generalitat, de sòl agrícola privat; delimitació del sòl forestal al parc; manteniment de cultius tradicionals amb obligatorietat que siguin ecològics; prohibir la creació, en sòl protegit, de cultius de regadiu per transformació de cultius de secà; augmentar les tasques educatives en tots els sectors, etc.) per tal que no es repeteixin aquestes actuacions en sòl protegit.