Tras analizar el estudio técnico que el Instituto Químico de Sarríà (I.Q.S.) realizó sobre el proyecto de central térmica de Mequinenza la Plataforma “Salvem Lo Territori”, y Ecologistas en Acción, han llegado a la conclusión de que el condicionado bajo el cual el Instituto Aragonés de Gestión Ambiental (INAGA) concedió la Autorización Ambiental Integrada a la central térmica implica mayores riesgos ambientales de los estimados en un principio, tanto en lo que se refiere a las emisiones contaminantes como a la peligrosidad de los residuos, en forma de cenizas, que generará la actividad de la central.

En cuanto a la contaminación el estudio considera que bajo las condiciones estipuladas en el proyecto habría una mayor formación de monóxido de carbono (CO), gas de por sí tóxico que, junto a los sulfatos salinos que se formarían en las calderas, haría perder eficacia al filtro electrostático que se supone ha de eliminar la mayoría de las partículas (cenizas) que saldrían por la chimenea. En general la contaminación por partículas se considera especialmente peligrosa pero en el caso de la térmica su peligrosidad sería más alta debido a la naturaleza química de las mismas (tendrían por ejemplo furanos y dioxinas, sustancias altamente tóxicas y cancerígenas). En el estudio del I.Q.S. se considera poco creíble la eficacia del filtro electrostático para eliminar partículas que se deduce de los datos técnicos y la estima en un 96-97%, muy por debajo del 99,96% que implican los datos aportados por el proyecto. Esta diferencia de eficacia supone multiplicar por 75 ó más la emisión de partículas.

Otro problema ambiental al que hace referencia el estudio es el de la lluvia ácida. Las emisiones de óxidos de azufre (SO2) y óxidos de nitrógeno (NOx ) que emitiría la central térmica reaccionarían con el agua de las nubes y formarían ácido sulfúrico y ácido nítrico, provocando así, al precipitar, lluvia ácida. Al parecer el proyecto de central térmica infravalora el problema y se cree que en los días con malas condiciones meteorológicas (básicamente días con nieblas) se podrían formar precipitaciones ácidas que afectarían con facilidad a un área de unos 300 km2 . Estas lluvias ácidas, que “queman” las hojas de las plantas, dañarían previsiblemente los espacios naturales del entorno así como a los campos de cultivo de las poblaciones vecinas.

En cuanto a los residuos el I.Q.S. considera que las cenizas que se formarán, entre otras razones por la presumible presencia de furanos y dioxinas, deberán considerarse como residuos peligrosos y que en el proyecto no está claro bajo que condiciones van a ser gestionados y almacenados. Al respecto la Plataforma “Salvem Lo Territori” resalta la incongruencia que está en la base del proyecto. Se supone que se pretende “reciclar” y “revalorizar” los residuos de escombrera, con fines supuestamente ambientales, y el resultado de la actividad va a ser la conversión de carbono sólido (carbón) en un gas de efecto invernadero, el CO2 , la emisión de gases contaminantes que perjudican la salud y el entorno natural, y el cambiar escombreras por importantes depósitos de cenizas tóxicas.

Por último se resalta que el I.Q.S. considera que el sistema elegido para generar electricidad es poco eficiente, en comparación con otros sistemas, sobre todo por sus altas emisiones de CO2 , y que la tramitación que ha seguido el proyecto sugiere que ha habido numerosos defectos en el mismo. Entre otros defectos se cita la falta de un estudio de la calidad preoperacional del aire, tesis que siempre han defendido los opositores a la central térmica, y que no se acompañara al inicio de la tramitación, como es preceptivo, el Certificado de Compatibilidad Urbanística del ayuntamiento de Mequinenza (se hizo 17 meses después).

La Plataforma “Salvem Lo Territori” y Ecologistas en Acción estiman que el citado informe del I.Q.S. viene a darle la razón en sus críticas al proyecto de central térmica. Por ello, considerando que son muchos los problemas ambientales que va a generar, que el control de los mismos es inviable en la práctica y que no está justificada la construcción de la central térmica, la plataforma reitera que va a seguir oponiéndose a la misma en todos los ámbitos que el estado de derecho contempla.

Un informe revela que la central tèrmica de Mequinensa contaminarà més del que s’esperava

Després d’ analitzar l’ estudi tècnic que l’Institut Químic de Sarrià (I.Q.S.) va fer sobre el projecte de central tèrmica de Mequinensa, la Plataforma “Salvem Lo Territori” y Ecologistes en Acció, hem arribat a la conclusió que els condicionants que van provocar que l’Institut Aragonès de Gestió Ambiental (INAGA) concedí l‘ Autorització Ambiental Integrada a la central tèrmica implica majors riscos ambientals que els estimats en un principi, tant pel què fa a les emissions contaminants com a la perillositat dels residus, en forma de cendres, que generarà l’activitat de la central.

Pel que fa a la contaminació, l’estudi considera que amb les condicions estipulades en el projecte hi hauria una major formació de monòxid de carboni (CO), gas de per si tòxic que, juntament amb els sulfats salins que es formarien a les calderes, faria perdre eficàcia al filtre electrostàtic que suposadament ha d’eliminar la majoria de les partícules (cendres) que sortirien per la xemeneia. En general la contaminació per partícules es considera especialment perillosa però, en el cas de la tèrmica, la seva perillositat seria més alta a causa de la seva pròpia naturalesa química (tindrien, per exemple, furans i dioxines, substàncies altament tòxiques i cancerígenes). A l’estudi de l’I.Q.S. es considera poc creïble l’eficàcia del filtre electrostàtic per eliminar partícules que es dedueix de les dades tècniques i que s’estima en un 96-97%, molt per sota del 99,96% que impliquen les dades aportades pel projecte. Aquesta diferència d’eficàcia suposa multiplicar per 75 o més l’emissió de partícules.

Un altre problema ambiental al qual fa referència l’estudi és el de la pluja àcida. Les emissions d’òxids de sofre (SO2) i òxids de nitrogen (NOx) que emetria la central tèrmica reaccionarien amb l’aigua dels núvols i formarien àcid sulfúric i àcid nítric, provocant així, al precipitar, pluja àcida. Pel que sembla, el projecte de central tèrmica infravalora el problema i es creu que en els dies amb males condicions meteorològiques (bàsicament dies amb boires) es podrien formar precipitacions àcides que afectarien amb facilitat a una àrea d’uns 300 km2. Aquestes pluges àcides, que «cremen» les fulles de les plantes, danyarien previsiblement els espais naturals de l’entorn, així com els camps de conreu de les poblacions veïnes.

Pel que fa als residus, l’I.Q.S. considera que les cendres que es formaran, entre altres raons per la presumible presència de furans i dioxines, s’hauran de considerar com a residus perillosos i en el projecte no està clar sota quines condicions seran gestionats i emmagatzemats. Respecte aquesta qüestió, la Plataforma «Salvem lo Territori» ressalta la incongruència que basa el projecte. Se suposa que es pretén «reciclar» i «revalorar» els residus d’escombrera, amb finalitats suposadament ambientals, i el resultat de l’activitat serà la conversió de carboni sòlid (carbó) en un gas d’efecte hivernacle, el CO2, l’ emissió de gasos contaminants que perjudiquen la salut i l’entorn natural, i el canviar runams per importants dipòsits de cendres tòxiques.

Per últim, es ressalta que l’I.Q.S. considera que el sistema escollit per generar electricitat és poc eficient, en comparació amb altres sistemes, sobretot per les seves altes emissions de CO2, i que la tramitació que ha seguit el projecte suggereix que hi ha hagut nombrosos defectes. Entre d’altres defectes es cita la manca d’un estudi de la qualitat preoperacional de l’aire, tesi que sempre han defensat els opositors a la central tèrmica, i que no s’acompanyés a l’inici de la tramitació, com és preceptiu, del Certificat de Compatibilitat Urbanística de l’ajuntament de Mequinensa (es va fer 17 mesos després).

La Plataforma «Salvem lo Territori» y Ecologistes en Acció creu que l’esmentat informe de l’IQS li dóna la raó en les seves crítiques al projecte de central tèrmica. Per això, considerant que són molts els problemes ambientals que es generaran, el control d’aquests problemes és inviable a la pràctica i no està justificada la construcció de la central tèrmica. La Plataforma reitera que seguirà oposant-se a la central en tots els àmbits que l’estat de dret contempli.