Per a la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d'Alcoi és una grata sorpresa comprovar com l'alcalde d'Alcoi, Jorge Sedano, ha arribat per fi a entendre que la construcció d'autovies i grans infraestructures de transport té un brutal impacte ambiental i paisatgístic, especialment greu en zones muntanyoses com ho són les nostres comarques.

Però el senyor alcalde d'Alcoi ha arribat un poc massa tard, justament quan les obres de l'autovia al seu pas per Alcoi estan pràcticament acabades. És una llàstima que mentre que el nostre grup ha estat denunciant l'impacte ambiental que tindria aquesta obra almenys des de 1994, ni ell ni el seu partit han dit ni fet res per evitar o reduir l'impacte ambiental; més bé al contrari, la posició del PP en aquest tema ha sigut, fins fa ben poc, exigir que s'avançara ràpidament sense tenir en compte per a res les qüestions ambientals.

El més vergonyós és que ara s'atrevisca a mentir, afirmant -sense cap fonament- que el nostre grup s'ha posicionat segons qui estiguera en el govern. Per deixar-ho ben clar, fem ací una breu relació d'activitats de La Carrasca sobre aquest tema:

Ja en maig de 1994 la Colla Ecologista La Carrasca es dirigia a la Direcció General de Política Ambiental i l'advertia, entre d'altres qüestions, del previsible fort impacte sobre el paisatge del Pinar d'Asensi. Li recordem que en aquell moment governava el PSOE, tant en l'Estat espanyol, com en el País Valencià i en l'Ajuntament d'Alcoi.

Al gener de 1995, amb els mateixos governants, contestàvem a una nova consulta de la Direcció General de Política Ambiental, sobre el tram del barranc de la Batalla, en la qual insistíem en aquestes qüestions. En concret, sobre el Pinar d'Asensi ja advertíem que «la realización de voladuras y la construcción de taludes y terraplenes produciría un fuerte impacto sobre el paisaje, alterándose gravemente la natural perspectiva paisajística, al sur de la hoya de Alcoi.» Però es veu que el senyor Sedano i els seus col·legues aleshores no s'ho volien creure, i no sols continuaven sense dir res davant del Ministeri, sinó que es dedicaven a desqualificar totes les entitats que gosàvem denunciar l'impacte negatiu de l'obra. També en els escrits presentats durant aquells anys remarcàvem la importància del conjunt del Molinar i alertàvem de l'impacte que hi tindria la construcció de l'autovia.

I així, amb governs d'un i d'altre signe, vam continuar presentant al·legacions i peticions d'informació, redactant notes de premsa, publicant fullets divulgatius, organitzant jornades, encarregant estudis, etc., per tractar de conscienciar la societat alcoiana dels greus impactes ambientals que tindria la construcció d'una autovia pel terme d'Alcoi, al nostre entendre innecessària i antiecològica (altra cosa haguera sigut una variant senzilla per a traure de dins de la ciutat el trànsit de pas).

Com a resultat d'aquest procés, i gràcies als informes de la Universitat d'Alacant i de la Conselleria de Medi Ambient, almenys es va aconseguir evitar que l'autovia destrossara totalment el barranc de la Batalla amb l'adopció d'una solució mitjançant la construcció de túnels. Si bé l'alternativa finalment aprovada continua tenint un impacte ambiental greu, no cal dir que el traçat de l'autovia previst en un inici per dins del barranc haguera causat una destrossa molt més brutal.

Més tard, ja en l'any 2002, la Direcció General de Carreteres va ordenar la redacció d'un nou projecte per a la variant d'Alcoi, però ara amb característiques d'autovia; és a dir, es passava d'una calçada de dos carrils, a una autovia amb doble calçada més una mitjana. Encara que això suposava un impacte ambiental molt superior al previst inicialment, amb majors terraplens, desmunts i moviments de terres, el Ministeri de Medi Ambient (aleshores del PP) va considerar que els impactes serien només «algo superiores» i va descartar sotmetre el nou projecte a avaluació d'impacte ambiental. Mentre que el senyor Sedano no va dir res en contra, el nostre grup va presentar un recurs d'alçada que va ser desestimat. [1]

Ja més recentment, l'any 2007, el Ministeri de Foment va decidir modificar el viaducte de l'autovia que ha de travessar el barranc de la Batalla un poc més amunt de la venta Saltera. Mentre que en el projecte inicial es descartava instal·lar cap pilar dins del barranc, ara el Ministeri acordava que sí que se'n construïra un, per reduir així costos econòmics i dificultats tècniques. Com a part de la tramitació de la modificació, la Direcció General de Carreteres va dirigir una consulta a diversos organismes oficials, entre els quals es trobava l'Ajuntament d'Alcoi. A pesar de la «gran sensibilitat ambiental» de què presumeix el senyor Sedano, l'Ajuntament ni es va dignar a contestar; en canvi, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer sí que va respondre i insistí que calia fer els estudis necessaris i adoptar les mesures pertinents per a evitar la contaminació del Molinar. És també curiosa la contestació del director-conservador del Parc Natural, que va informar favorablement aquesta modificació. [2] De resultes de la fase de consultes, el Ministeri de Medi Ambient va resoldre no sotmetre la modificació al procediment d'avaluació d'impacte ambiental, amb la qual cosa s'impedí que els ciutadans i les assocacions poguérem presentar al·legacions.

En els últims mesos, La Carrasca-Ecologistes en Acció també ha denunciat en diversos organismes algunes actuacions relacionades amb la construcció de l'autovia; és el cas de l'impactant abocament de terres procedents de l'autovia en la zona del Rebolcat o d'un perillós depòsit de maquinària i bidons en la zona de l'Estepar.

A pesar d'això, és ridícul a hores d'ara perdre massa temps denunciant una obra que està aprovada, adjudicada i pràcticament acabada. Encara és més ridícul quan les denúncies provenen d'un alcalde que ha deixat passar tot el procés de planificació de l'obra sense dir ni pruna o, fins i tot, criticant amb totes les seues forces els que sí que hem actuat. Possiblement el més útil que pot fer ara el govern municipal, si realment li preocupa la natura i el paisatge, és encarregar a la Gerència de Medi Ambient municipal que faça un seguiment exhaustiu de l'aplicació de les mesures correctores previstes en el projecte. Per la nostra banda, considerem que és molt més efectiu que centrem els nostres esforços a evitar que s'inicien altres projectes que es troben en una fase embrionària, que és quan hi ha més possibilitats d'impedir les agressions ambientals.

Ara que el senyor Sedano, per fi, ha vist la llum i almenys ha pres consciència dels impactes de les autovies, l'animem a continuar així i a fer tot el possible per lluitar contra l'eix Villena-Muro, que destrossaria la valleta d'Agres, i la via ràpida Alcoi-Benidorm, que amenaça la Vall de Guadalest. O és que ell només es preocupa de les agressions ambientals que provenen dels governs del PSOE?

Pel que fa al polígon de la Canal i als canvis de posició del PP en aquesta qüestió, ja parlarem amb més deteniment en una altra ocasió.

Notas

[1] Resolució de 16 d'octubre de 2003, de la Secretaria General de Medi Ambient, sobre l'avaluació d'impacte ambiental del projecte «variant d'Alcoi N-340 de Cádiz i Gibraltar a Barcelona, p.k. 791,400 al p.k. 799,000» (BOE de 22/11/2003, pàgs. 41505 i següents).

[2] Resolució de 25 de gener de 2008, de la Secretaria General per a la Prevenció de la Contaminació i el Canvi Climàtic, mitjançant la qual s'adopta la decisió de no sotmetre a avaluació d'impacte ambiental el projecte Autovia N-340 de Cádiz a Barcelona tram variante del Barranc de la Batalla (BOE de 05/03/2008, pàgs. 13609 i següents).