Ecologistes en Acció denuncia amb l'informe «Canviem el comerç, no el clima» els impactes de l'anomenat «lliure» comerç en el canvi climàtic, i exigeixen al Govern espanyol no avançar en les negociacions de la OMC com a condició per a frenar el canvi climàtic.

Amb motiu de la 7a Conferència Ministerial de l'Organització Mundial de Comerç (OMC), que es durà a terme a Ginebra del 30 de novembre al 2 de desembre del 2009 -i pocs dies abans de la crucial Cimera del Clima de l'ONU a Copenhaguen-, Ecologistes en Acció evidencia en un informe la relació entre la liberalització comercial i el canvi climàtic.

Les conclusions de l'informe «Canviem el comerç, no el clima» són clares i contundents: el sistema mundial de l'anomenat «lliure» comerç és una de les causes fonamentals de l'augment de les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) que provoquen el calfament global. El 89,3% del total de les emissions de GEH mundials s'originen en la indústria, l'ús de l'energia, la desforestació i l'agricultura industrial. Tot i això, els acords internacionals sobre comerç i inversions impulsen l'expansió dels sectors industrials que tenen un ús intensiu d'energia, l'augment de l'extracció i processament de combustibles fòssils i l'expansió de l'agricultura intensiva. Totes aquestes activitats contribueixen a la destrucció d'embornals ambientals («sumideros») que regulen el clima, com ara els boscos. Amb motiu de la 7a Conferència Ministerial de l'Organització Mundial de Comerç (OMC), que es durà a terme a Ginebra del 30 de novembre al 2 de desembre del 2009 -i pocs dies abans de la crucial Cimera del Clima de l'ONU a Copenhaguen-, Ecologistes en Acció evidencia en un informe la relació entre la liberalització comercial i el canvi climàtic.

Les conclusions de l'informe «Canviem el comerç, no el clima» són clares i contundents: el sistema mundial de l'anomenat «lliure» comerç és una de les causes fonamentals de l'augment de les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) que provoquen el calfament global. El 89,3% del total de les emissions de GEH mundials s'originen en la indústria, l'ús de l'energia, la desforestació i l'agricultura industrial. Tot i això, els acords internacionals sobre comerç i inversions impulsen l'expansió dels sectors industrials que tenen un ús intensiu d'energia, l'augment de l'extracció i processament de combustibles fòssils i l'expansió de l'agricultura intensiva. Totes aquestes activitats contribueixen a la destrucció d'embornals ambientals («sumideros») que regulen el clima, com ara els boscos.

A més, el transport internacional és responsable d'una part important de les emissions de GEH. Prop de 60% del petroli usat en el món es consumeix en les activitats del transport motoritzat que depén en un 95% de combustibles fòssils. La qual cosa genera entre 20-25% del total de les emissions, encara que en els països industrialitzats aquesta xifra arriba al 66%. La posada en pràctica de les obligacions comercials adquirides en la Ronda d'Uruguai de l'OMC va suposar un increment del 70% (sobre els nivells de 1992) del transport de mercaderies.

Al mateix temps, l'OMC i les diverses normes internacionals de comerç i inversió impedeixen una resposta ràpida i efectiva de les administracions públiques al canvi climàtic, tal com s'indica en l'informe elaborat per la xarxa internacional «El nostre món no està en venda», de la qual Ecologistes en Acció és membre. Les normes sobre els drets de propietat intel·lectual, per exemple, encareixen les tecnologies netes, el sistema de patents de sers vius monopolitza en empreses privades els gens per a plantes resistents al canvi climàtic i limita així la possibilitat de control públic del procés d'adaptació, i la liberalització dels serveis energètics ralentitza el canvi cap a fonts d'energia renovable. Les negociacions sobre l'Accés al Mercat No Agrícola (NAMA) està sent utilitzat per a qüestionar mesures contra el canvi climàtic considerant-les «obstacles no aranzelaris» i l'Acord sobre Agricultura frustra els intents de protegir i promoure la producció i el consum local i a petita escala d'aliments. Fins i tot, les clausures sobre subsidis de l'OMC restringeixen o impedeixen que es preste suport financer públic al desenvolupament d'energies i tecnologies netes.

«La liberalització comercial és una amenaça per al desenvolupament de mesures que intenten frenar el canvi climàtic», explica Tom Kucharz, d'Ecologistes en Acció. «El govern espanyol ha de decidir entre combatre el canvi climàtic o continuar impulsant polítiques que representen únicament els interessos econòmics d'una minoria i que causen sistemàticament crims de lesa humanitat com ara la fam, la pobresa, la falta d'aigua, el desplaçament forçat i les malalties curables».

Amb la liberalització dels béns i els serveis ambientals, prevista a Ginebra, l'OMC pretén promoure les «falses solucions» al canvi climàtic, com ara els mercats de carboni, els agrocombustibles industrials a gran escala, i els malament anomenats «Mecanismes de Desenvolupament Net», amb les quals es pretén crear un dels mercats financers especulatius de matèries primeres més grans del món. «Això retarda perillosament la transició necessària cap a un model econòmic post-petroli i amb baixes emissions de GEH».

D'altra banda, la negociació de la UE de tractats comercials amb desenes de països d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, comportaria pèrdues econòmiques en termes de recaptació d'aranzels i, per tant, aquests països tindrien menys capacitat encara per a suportar els impactes del canvi climàtic.

Deu anys després de la «Batalla de Seattle», quan més de 100.000 persones van exigir el desmantellament de l'OMC, el balanç de les polítiques del dit organisme i de tots els acords de lliure comerç és catastròfic, sobretot per a la població més vulnerable i el medi ambient en el món. Després de 15 anys d'oposició a les polítiques de l'OMC, la societat civil internacional ha rebatejat l'OMC com a l»Organització Mundial de les Crisis».

«Impedirem la conclusió de la Ronda de Doha perquè necessitem un gir de 180 graus en el sistema mundial de comerç com a condició prèvia per a definir les estratègies contra el canvi climàtic a Copenhaguen», conclou Tom Kucharz, «i això implica la desaparició de l'OMC, parar les negociacions de tractats comercials bilaterals de la UE i revertir els existents».

Ecologistes en Acció estarà present en les mobilitzacions contra l'OMC a Ginebra. Com a contrapart de la xarxa internacional «El nostre món no està en venda» recordarà al govern espanyol la seua responsabilitat dins de l'actual crisi alimentària, financera i climàtica.