El president del Govern presenta avui, dimecres 7 d'abril, el Programa d'Inversions en Infraestructures de Transport Sostenible. 16.000 milions d'euros més per a, diuen, recuperar l'activitat econòmica i generar 400.000 llocs de treball. Però segons el parer d'Ecologistes en Acció la realitat indica, una vegada i una altra, la poca rendibilitat econòmica i social d'aquestes descomunals inversions i la seua quasi nul·la generació d'ocupació, per no parlar dels seus enormes costos d'oportunitat.

Si foren certes les virtuts que assignen el Govern i les majors constructores, agrupades en Seopan, a les grans infraestructures de transport foren certes (enorme generació d'ocupació, dinamització econòmica…), la situació a Espanya hauria de ser molt diferent de la que és. Efectivament, ja que som el país europeu amb més quilòmetres d'autovies i autopistes –i en inaugurar-se la nova línia d'alta velocitat ferroviària a València serem el que compte amb la major xarxa d'alta velocitat ferroviària del món–, no hauríem de tenir una taxa de desocupació tan alta i la crisi a penes hauria de notar-se. En definitiva, no s'entén que si les infraestructures de transport generen tanta ocupació siguem simultàniament rècord europeu en aquestes infraestructures i rècord de desocupació, a més d'estar en una situació econòmica francament precària.

Les realitat en el tema de les infraestructures de transport no funciona com ens volen fer creure. Un munt d'estudis conclouen que a partir d'un cert llindar en la dotació de grans infraestructures –que a Espanya hem superat de llarg–, qualsevol inversió en noves obres pot ser contraproduent per al desenvolupament des d'una estricta visió economicista, sense parlar del seu impacte ambiental i social.

En aquest sentit, un dels estudis més rellevants és l'informe del grup d'assessors creat pel primer ministre John Major en els anys 90 per a avaluar un pla de construcció de 500 noves carreteres al Regne Unit. Aquest grup, conegut per les seues sigles en anglés, SACTRA, va publicar en 1999 Transport and the Economy, on analitzava la relació entre el creixement de l'economia i les grans infraestructures de transport en tots els països desenvolupats. El resultat? Gran part dels tòpics sobre aquestes obres –que generen riquesa i ocupació, per exemple– van quedar per terra. El pla de 500 carreteres es va quedar en només 37.

Davant d'aquestes anàlisis, per a Ecologistes en Acció el nou Programa d'Inversions en Infraestructures de Transport Sostenible –més enllà del cinisme d'anomenar “sostenible” a la construcció d'autovies i línies de AVE, mentre el ferrocarril convencional segueix en un estat d'abandó lamentable–, no és més que una descomunal estafa a tota la societat espanyola. El Ministre de Foment ja va parlar de la creació de 500.000 llocs de treball quan va presentar els pressupostos de 2010 per a infraestructures, 19.300 milions d'euros. On estan eixos 500.000 nous llocs de treball? On estan els 500.000 corresponents als, també, més de 19.000 milions d'euros que va invertir Foment en AVE i autovies durant 2009?

Per a Ecologistes en Acció està clar que necessitem inversions en transport, però ni de bon tros les que s'estan plantejant. Necessitem millors serveis de transport, no més autovies. Ens cal un millor ferrocarril, no un tren elitista que només tinga parada en grans poblacions. Necessitem bons serveis ferroviaris de rodalia, no més i més anells de circumval·lació. Urgeix posar en pràctica plans de mobilitat sostenible, no més llistes d'infraestructures.

Ecologistes en Acció considera que a pesar de la nostra sobredotació d'infraestructures de transport, continuem invertint en aquestes una quantitat de fons brutal. Al contrari, tots els indicadors assenyalen que estem a la cua dels països del nostre entorn en recursos i serveis de sanitat, educació, atenció social, investigació, etc. però aquests, més enllà dels discursos, no tenen cap prioritat pressupostària. No obstant això, són precisament aquests sectors en què és possible crear més ocupació sense impactes ambientals i amb un gran benefici social.

No hi hi ha dubte. Per a Ecologistes en Acció estem davant d'una nova versió, corregida i ampliada, de l'estafa de les infraestructures de transport que hem patit des de fa anys. Ara amb 17.000 milions d'euros més.