El govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar ahir el Pla Territorial Metropolità de Barcelona (PTMB). Planejament d'un territori que únicament representa el 10 % de la superfície de Catalunya i on es concentra insosteniblement un 70 % de la seva població.

Des d'Ecologistes en Acció en primer lloc critiquem amb fermesa la poca informació que s'ha adjuntat a l'aprovació del PTMB i del qual només coneixem unes línies generals. Al nostre entendre els objectius generals del PTMB no s'adiuen amb les accions concretes que hi contempla i es reafirma en la línia habitual de desenvolupament insostenible que les administracions ens tenen acostumats com única via de desenvolupament humà.

Tot i reconeixent la necessitat de què l'entorn metropolità de Barcelona disposi, per fi, d'un instrument d'ordenació territorial, i alguns aspectes positius contemplats en el document, el cert és que el Pla Territorial Metropolità és, per a Ecologistes en Acció així com per al conjunt d'organitzacions ecologistes de Catalunya, un gran desencert a escala global.

Així, les línies generals del projecte de les quals s'informa a través del comunicat de premsa del Govern, ens confirmen en les nostres crítiques ja exposades en els períodes d'informació pública:

- El model de pla territorial és totalment insuficient. Només contempla les directrius per als espais lliures, les zones urbanes i les infraestructures de transport. Però exclou de la planificació territorial aspectes tan fonamentals com les infraestructures energètiques, de gestió de residus, de gestió d'aigües, etc.

- La preservació del patrimoni natural i agrari del paisatge, de què parla el Pla, es contradiu amb el desenvolupament d'àrees urbanes a sectors altament sensibles des d'un punt de vist ambiental. A tall d'exemple i a l'espera de conèixer el contingut total del Pla, podem esmentar els casos del Pla de Ponent de Gavà, que destruirà l'últim connector entre el massís del Garraf i el Delta del Llobregat o de l'ARE de Martorell planejada a l'espai agrícola de l'Horta de la Vila en plena zona fluvial del Llobregat.

- La poca informació que tenim del PTMB aprovat subratlla, entenem que amb gran cinisme, que no planteja noves operacions d'extensió urbana significatives en la ciutat de Barcelona i els municipis del seu entorn col•lapsats per un tipus de planificació que no ha respectat el patrimoni natural, els espais agraris ni les rambles, rieres i conques fluvials del Besòs i Llobregat. Ara bé, en una aposta clara pel creixement insostenible si que aposta per doblar les poblacions de grans ciutats de la segona corona com Mataró, Granollers, Sabadell, Terrassa, Vilafranca del Penedès o Vilanova i la Geltrú. I això ho fa el Pla sense tenir en compte que, amb els centenars de milers d'habitatges buits que hi ha a l'actualitat a Catalunya, probablement no faria falta construir cap nou habitatge en una dècada.

- Evitar la dispersió de la urbanització sobre el territori i fomentar el desenvolupament urbà de qualitat i potenciar l'ús del transport públic es contradiu clarament amb l'insostenible creixement de la xarxa viària i la conseqüent aposta pel vehicle privat i el conseqüent increment de les emissions de CO2 en un context de crisi global. La planiticació de la Ronda del Vallès, el túnel de la Conreria, l'ampliació de la Ronda litoral al tram del Morrot, la construcció d'una nova galeria al túnel de Vallvidera, la interpolar entre Castellbisbal i Granollers i la via al marge esquerra del Besòs són una clara aposta pel model de mobilitat de trànsit rodat mitjançant vehicle privat i de la creació de noves barreres i destrucció dels pocs connectors que queden a la Regió Metropolitana de Barcelona i un nou atac a les conques del Besòs i Llobregat i per la poca biodiversitat que hi queda.

- Pel que fa a les zones protegides, cal recordar que la una majoria dels sectors inclosos com espais “de protecció especial” jo eren espais protegits per virtut de la normativa catalana, espanyola o europea, i que les 14.400 ha d'espais amb protecció preventiva, definides en teoria con espais lliures protegits, es converteixen a la pràctica en espais de reserva de sòl per a possibles desenvolupaments urbans futurs.

- El procés d'aprovació no ha estat ni de consens ni tan sols participatiu realment, atès que el Departament de Política Territorial no ha dut a terme cap procés de diàleg amb les organitzacions socials que no hagi partit de la insistència d'elles. Tampoc no ha contestat ni una sola de les al•legacions formulades i ha ignorat, així mateix, les principals línies de crítica que hem formulat al projecte de Pla.

Veure més informació de les al•legacions d'Ecologistes en Acció a:
- El Pla Territorial Metropolità és altament agressiu amb el territori
- Més canvi climàtic a Catalunya per culpa dels projectes urbanístics

- El Pla no avalua en cap moment les conseqüències que tindrien les actuacions incloses per a un problema tan extremadament urgent com és el Canvi Climàtic. Les seves magnituds són immenses per al conjunt de Catalunya, amb unes previsions que sense cap mena de dubte suposaran un nou increment dels efectes perniciosos per al clima (la construcció i l'increment de mobilitat significaran emetre més diòxid de carboni) i per a la biodiversitat (fragmentació i aïllament, pèrdua de connectivitat, empitjorament de la qualitat de l'aire i de l'aigua, més pressió sobre els recursos naturals, etc.).

Ecologistes en Acció considera que cal repensar aquest model de creixement altament insostenible representat per aquest nou PTMB que continua amb una decidida aposta pel creixement insostenible d'una gran Barcelona que incrementa el seu dèficit de recursos propis bàsics d'autoabastament com són l'alimentació, l'aigua o l'energia.