Aquestes instal·lacions inclouen el complex industrial de Tarragona i la plataforma Casablanca, la qual cosa té una relació directa amb la qualitat de vida i l'economia de moltes persones.

JPEG - 16.3 kB

En l'última dècada Repsol ha estat protagonista d'un mínim de 9 vessaments al mar de Tarragona, més 2 vessaments al riu Francolí, que varen causar la mort de milers de peixos. És evident que Repsol té un llarg historial d'accidents i vessaments amb afectacions negatives sobre el litoral tarragoní i del mediterrani occidental en general, inclosos espais naturals tant valuosos i vulnerables com és el Parc Natural del Delta de l'Ebre. Les instal·lacions petroquímiques de Tarragona són responsables, així mateix, de bona part de la mala qualitat de l'aire de la ciutat i tota la seva àrea metropolitana.

El fet que l'origen dels dos darrers episodis de contaminació es deguin a una pressumpta negligència humana, cal recordar que el vessament produït a la plataforma Casablanca es va deure a que es va deixar una vàlvula oberta mentre que el del pantalà es va deure a l'existència d'uns porus en una de les canonades del pantalà de Repsol, és un clar indicatiu del pèssim estat d'aquestes instal·lacions, així com de la inexistència d'una manca de cultura de seguretat efectiva per part de Repsol.

Irònicament Repsol s'afanya a proclamar a través del seu portal electrònic el seu compromís amb la protecció mediambiental a la qual diu implementar enormes esforços, mentre propugna que els vessaments són inherents a la indústria petroliera. Aquest és un fet del tot inqüestionable, tal i com s'ha pogut comprovar històricament, i els darrers mesos d'una forma dramàtica amb l'enfonsament de la plataforma petroliera Deepwater Horizon al Golf de Mèxic, l'extracció de petroli és una activitat d'alt risc i que exposa als ecosistemes i a les espècies que hi habiten a la possibilitat patir desastres irreversibles, i que en darrera instància acaben per afectar a la salut humana i a les activitats artesanals que depenen del bon estat de manteniment d'aquests ecosistemes.

Darrerament s'ha sabut que la multinacional té intenció de perforar dos nous pous petroliers davant de Tarragona, en una zona altament vulnerable i complexe. Ja al 2009 es varen produïr vessaments de més de 130.000 l. de productes petroliers, associats a les prospeccions d'aquests nous pous, que van motivar l'obertura de diligències per part dels jutjats de Tarragona sense que es conegui fins ara cap sentència. Veure algunes informacions periodístiques al respecte a:

http://www.3cat24.cat/noticia/751907/catalunya/Investiguen-Repsol-per-dos-vessaments-de-cru-que-van-afectar-el-delta-de-lEbre-al-2009

http://www.elpati.cat/noticia/article/-/11-mediambient/190658-la-fiscalia-acusa-repsol-de-delicte-per-dos-vessaments-de-cru-al-delta-de-lebre.html?tmpl=component&print=1&page=

També els procediments administratius han resultat gairebé gratuïts a l'empresa, amb multes irrisòries en comparació amb els impactes ambientals tant greus que provoquen, a curt i llarg termini, aquest tipus d'accidents. Cal recordar, a més, que mentre que Repsol ha declarar ujns beneficis de 1.559 milions d'Euros el 2009, cap de les multes administratives que ha hagut de pagar superava els 90.000 €.

Davant de tot això, Ecologistes en Acció exigeix al Govern Central que, en aplicació estricte del principi de precaució, denegui els permisos a Repsol per a l'obertura dels nous pous de petroli que té previst exlotar a curt termini. Així mateix, exigeix al nou Govern de la Generalitat de Catalunya d'Artur Mas, que no sigui un agent passiu i que defensi els interessos de la població tarragonina i de tot catalunya, i que treballi per a garantir el Dret constitucional a un medi ambient saludable oposant-se a l'obertura dels nous pous de Repsol.