PDF - 186.5 kB
25 anys de l'accident de Txernòbil

Ecologistes en Acció reclama l'abandonament de l'energia nuclear quan es compleixen 25 anys de l'accident de Txernòbil (26 d'abril de 1986, Ucraïna), que continua suposant un perill seriós i sense solució a llarg termini, i amb la central nuclear de Fukushima (Japó) fora de control.

Ecologistes en Acció participa en una campanya internacional per commemorar el 25 aniversari de Txernòbil i que aquests dies celebra més de 500 activitats en 26 països per a reclamar que s'abandone l'energia nuclear en el món. Cal tenir en compte que les centrals nuclears només proporcionen el 6 % de l'energia primària consumida en el món i el 16 % de l'electricitat, la qual cosa les converteix en perfectament prescindibles, atés que es poden substituir amb mesures d'estalvi i eficiència i amb el desenvolupament d'energies renovables.

L'energia nuclear ha demostrat en moltes ocasions que no ha resolt els seus problemes tècnics. En concret, no ha solucionat el greu problema de la inseguretat. La sèrie de greus accidents que s'han produït, amb una freqüència entre 10 i 20 vegades major que l'estimada teòricament, deixa ben clar que aquesta font d'energia és incontrolable en cas d'accident, fins i tot per a les majors potències tecnològiques.

Després de l'accident de la nuclear d'Harrisburg (Three Mile Island, EEUU) en 1979, la indústria nuclear va clamar que ja havia aprés la lliçó i que no tornaria a repetir-se.

En 1986 va succeir l'accident de Txernòbil, per motius distints, i de nou es va assegurar que s'havien aprés les lliçons i que no tornaria a repetir-se.

No obstant això, en 2011 ha tingut lloc l'accident de Fukushima, central que se suposa que estava equipada amb els elements necessaris per a evitar accidents tipus Txernòbil o Harrisburg. I, malgrat tot, la tossuda realitat mostra en Fukushima que és impossible preveure-ho tot i que finalment la reacció nuclear pot anar-se'n de les mans i generar una catàstrofe de primera magnitud. En el cas japonés, aquests successos se sumen al dolor i la devastació causats pel terratrémol i el tsunami.

Els efectes de l'accident de Txernòbil per si mateixos haurien d'haver sigut dissuasoris. Una extensió com la tercera part d'Espanya contaminada, una zona de 30 km al voltant de la central que en la pràctica serà eternament inhabitable, un núvol radioactiu que va volar per damunt de tot Europa i un nombre de víctimes sobre el qual no hi ha consens, però que sens dubte superen les 150.000. En aquest punt, cal destacar el lamentable paper de l'OMS (Organització Mundial de la Salut), que es va avenir a negociar les xifres finals de víctimes amb l'OIEA (Organització Internacional de l'Energia Atòmica), en compte d'emetre un juí independent propi.

En l'actualitat, el sarcòfag amb el qual es va recobrir el reactor està molt danyat, perquè té uns 200 m2 de badalls per on es filtra aigua de pluja, que acaba contaminant el subsòl de la zona, i per on continua escapant-se la radioactivitat. En l'última conferència de donants no s'han aconseguit els fons necessaris per a la construcció d'un nou sarcòfag i un depòsit de residus d'alta activitat, que es xifren en uns 1.750 milions d'euros.

L'accident s'ha valorat per fonts independents en uns 240.000 milions d'euros i una part caldrà satisfer-los a tercers països, com és el cas de Bielorússia, que va patir la pitjor part de l'accident.

Per a Ecologistes en Acció darrere d'aquests successos amb aquestes terribles conseqüències, el més sensat i racional seria procedir a l'abandonament total i gradual de l'energia nuclear.