El Delta del Llobregat és la zona humida més important de la Península Ibèrica i de la Unió Europea que encara no està inclosa en el conveni internacional de zones humides, conveni conegut com a «Ramsar» . El delta metropolità és la segona zona humida més important de Catalunya quant a les diversitat d'espècies (especialment d'ocells, però també de flora i peixos), per darrere del delta de l'Ebre, i és un àrea molt afectada per la pressió urbanística al conviure amb grans infraestructures com el port, l'aeroport o la dessaladora, i amb un entorn enormement urbanitzat i poblat amb més de 5 milions d'habitants.

El Grup Ecologista Les Agulles–Ecologistes en Acció del Baix Llobregat-Garraf va participar activament en la plataforma ecologista que reclamava que el Delta s'inclogui immediatament en el Tractat Internacional de les zones humides (Ramsar). Les reivindicacions ecologistes d'una major protecció per al Delta són històriques, i algunes lluites com la que denuncia que el projecte urbanístic del Pla de Ponent de Gavà (impulsat per l'Ajuntament) destruiria el darrer connector ecològic Garraf-Delta, ja ses remunten a 20 anys enrere. Des de 2008, han sorgit noves amenaçes que, a l'empara del “boom” immobiliari durant l'època daurada de l'especulació urbanística, han portat a molts ajuntaments (i a més empresaris del ram) a buscar beneficis ràpids amb projectes que amenacen encara més el poc que queda de natural al Delta del Llobregat.

Projectes com el de Can Trabal a L'Hospitalet, el “Barça Parc” o el “Parc del Delta” a Viladecans, el Prat Sud i Prat Nord a El Prat de Llobregat i El Pla de Ponent a Gavà significarien escanyar i amenaçar els pocs espais naturals que queden al Delta. Cal recordar que únicament el 2% de la superfície del Delta està protegida com a Reserves naturals, mentre que una altra part sense construir, el Parc Agrari, pateix continues modificacions quan les infraestructures reclamen més i més espai. La resta, o és ja urbà o bé és urbanitzable, o té una qualificació urbanística que no garanteix la seva conservació.

Durant tot el 2010, les entitats ecologistes que han fet front a aquests projectes especulatius han fet públiques les seves propostes, i han rebut el suport d'associacions, ajuntaments i organismes públics per a la petició de declaració del Delta del Llobregat com a espai Ramsar.

Les Agulles-Ecologistes en Acció, que va estar present ahir a la votació al Parlament, denuncia la falta de rigor de CiU i PP en la seva votació d'ahir al Parlament, per manca d`arguments i per ser incoherent amb la posició expressada pels seus grups municipals en els Ajuntaments afectats. L'organització ecologista assenyala que només interessos privats i empresarials poden estar darrera la posició presa per aquests grups parlamentaris, interessos que es podrien veure afectats amb els plans de protecció del Delta que obligaria estar en el Conveni Internacional. Ecologistes en Acció també ha recordat que les institucions internacionals (Unió Europea, Nacions Unides, Conveni de la Diversitat Biològica) han alertat que és contraproduent continuar l'actual ritme de depredació dels recursos naturals i que estan apostant en aquests moments per un canvi d'estratègia que passa per la lluita contra el canvi climàtic i per la conservació de la biodiversitat com a eixos no només de protecció de la natura sinó de benestar social i desenvolupament econòmic. “Anar contra aquestes tendències és anacrònic i demostra molta ignorància per part dels nostres representants polítics”, han assenyalat els ecologistes. De fet, les darreres setmanes Ecologistes en Acció del Baix Llobregat-Garraf s'ha estat entrevistant amb diferents partits polítics dels municipis del Delta del Llobregat per a presentar les seves propostes per a les eleccions municipals del 22 de maig; entre elles, òbviament, la proposta de convertir tot el Delta del Llobregat en un nou Parc Natural. Podeu veure més informació a: https://www.ecologistasenaccion.org/arti…

Ecologistes en Acció, finalment, considera que la decisió del Parlament “és un retrocés en el compliment de les obligacions internacionals i situa Catalunya a la cua dels països europeus en temes ambientals, aprofundint el model de desenvolupament insostenible que ha mostrat en l» actual crisis els seus greus impactes socioambientals”.