Ecologistes en Acció s'adhereix a les mobilitzacions del 19 i del 23 de febrer contra la reforma laboral i el “colp d'estat financer” com a resposta a les mesures imposades des de la Unió Europea.

La Comissió Europea va estrenar ahir el seu nou instrument de control econòmic dels estats membre, l'anomenat “Six Pack” o “Paquet de sis”, aprovat el passat mes d'octubre. Són cinc regulacions (normes de compliment obligatori) i una directiva que reforcen el Pacte d'Estabilitat i Creixement (PEC).

Aquesta norma dota a la Comissió Europea, l'òrgan menys democràtic de tots els de la Unió (tret del BCE), d'uns poders sense precedents. Per exemple, estableix sancions semiautomàtiques per als que incomplisquen el PEC. Després de tres avisos de la Comissió al Consell sobre un país que incompleix els objectius fiscals, i les conseqüents recomanacions del Consell a l'esmentat país, la Comissió pot imposar una sanció, que consistiria en un depòsit del 0,2% del PIB del país- caldrà investigar a quins bancs beneficia aquest depòsit. Si el país segueix sense corregir els seus comptes en el sentit que la Comissió pretén, el depòsit passaria a convertir-se en una multa.

A açò s'uneix que el “Paquet de sis” transforma en norma el mecanisme de control de pressuposts conegut com a Semestre Europeu. Segons dicta aquest mecanisme, la Comissió elaborarà cada gener el seu Estudi Prospectiu Anual sobre el Creixement, amb orientacions prioritàries per als estats membres. Al març s'aprovarà en el Consell, amb la intenció que els caps d'Estat o de Govern “facen seues les mesures”. Així, a l'abril, cada estat membre presentarà a la Comissió el seu programa nacional de reformes i estabilitat (si és de la Zona Euro) o convergència (si no pertany a l'Eurozona). Aquests programes han de perseguir els objectius, clarament insostenibles, de l'Estratègia UE2020 i els compromisos de reducció de les condicions laborals i de la despesa pública propugnats en el Pacte per l'Euro. Al juny, la Comissió farà recomanacions a cada país. Per això, entre altres coses, la Comissió Europea té capacitat de pressió sobre el Govern espanyol perquè presente ja els Pressupostos Generals de l'Estat.

D'aquesta manera, el Semestre Europeu atorga a la Comissió la potestat d'intervindre, un per un, en els pressupostos dels diferents estats. Només després d'aquest procés, els pressupostos es tramitaran en els parlaments estatals. A més, la Comissió Europea podrà desplaçar-se als estats membres per realitzar inspeccions in situ, com ja fa a Grècia.

Per a Ecologistes en Acció, tot açò implica que els estats de la Unió s'estan convertint en protectorats de l'eix Brussel·les-Berlín, amb el permís de París.

En aquesta mateixa lògica s'emmarca la reforma laboral presentada pel Govern espanyol divendres passat. Una reforma que suposa un salt qualitatiu per diverses raons. Per un costat dota de molta més capacitat de pressió a l'empresariat en la negociació col·lectiva mitjançant els canvis normatius sobre la prevalença dels convenis empresarials o la fi de la “ultraactivitat”. En segon lloc es faciliten els despatxaments massius mitjançant el seu abaratiment, els menors requisits perquè l'acomiadament siga procedent i la flexibilització dels Expedients de Regulació de l'Ocupació. Un tercer aspecte és que trasllada aquestes mesures al sector públic (al personal laboral amb oposició). També es mantenen les formes més precàries de contractació, com ara el contracte d'aprenentatge. Per rematar-ho, es dota de més capacitat a les ETT com a agències de col·locació, la qual cosa és una privatització encoberta de l'INEM.

Per la necessitat de lluitar contra el protectorat en què s'estan convertint els estats de la UE — l'exemple més paradigmàtic dels quals és Grècia i la recent materialització dels quals és ací la reforma laboral espanyola—, Ecologistes en Acció s'adhereix a les mobilitzacions del pròxim diumenge 19 de febrer contra la reforma laboral; i a la del dijous 23 de febrer (promoguda pel 15M), en la qual es denunciarà el “colp d'estat financer”.