Ecologistes en Acció dóna suport al projecte de recerca Zèfir, sobre energia eòlica marina, que es pretén desenvolupar a la Costa tarragonina, però l’organització adverteix que els seus resultats han de ser públics i transparents, així com que el seu enfocament ha d’atendre prioritàriament a l’avaluació dels impactes que es puguin ocasionar al medi ambient.

És urgent que l’ésser humà aprengui a satisfer les seves necessitats respectant l’entorn del qual en depèn. En el pla energètic, això passa per desplegar polítiques audaces d’estalvi, eficiència i suficiència energètica, i pel trànsit a un futur 100% renovable. Les energies renovables són, a més, una font important d’ocupació laboral i d’independència i seguretat energètica

L’energia eòlica és la tecnologia energètica que més ha crescut en els darrers anys, però el seu futur passa per la instal•lació d’aerogeneradors marins, on el vent és més intens i estable. En el cas de l’Estat espanyol, la gran profunditat de les aigües properes al litoral peninsular fa necessària la recerca en tecnologia d’aerogeneradors flotants. El seu desenvolupament permetrà afrontar reptes com el canvi climàtic, la dependència d’energies fòssils i nuclears i el canvi de model energètic.

El Projecte Zèfir és una oportunitat per a posar a Catalunya, així com l’Estat espanyol, en primera línia mundial en la recerca de l’eòlica marina en aigües profundes. També representa una oportunitat única al municipi de L’Ametlla de Mar de donar suport a aquest tipus d’energia neta, com a població pionera en la lluita antinuclear.

Però aquest projecte ha de ser un veritable banc de proves d’aspectes ambientals: afectació sobre peixos, mamífers i avifauna marina, atès que la zona escollida és contigua al Lloc d’Interès Comunitari (LIC) inclòs a la Xarxa Natura 2000 (ES5140001, litoral meridionaltarragoní) donada la presència en aquest indret d’una important praderia de posidònia oceànica. És precisament per això que l’Estudi Estratègic Ambiental del litoral espanyol, anomenat Mapa Eòlic Marí, contempla aquesta zona com a compatible i, per tant, condicionada a Avaluació d’Impacte Ambiental. Tanmateix, s’han de considerar els impactes sobre la hidrologia, els sediments del fons marí, els camps electromagnètics, els sorolls i les vibracions. Per tot això s’ha de fer un seguiment exhaustiu i públic del Pla de Vigilància Ambiental, particularment sobre l’ecosistema marí i sobre les diferents comunitats biològiques.

El Projecte Zèfir, que s’implantaria en el domini públic marítim, compta amb participació pública tant d’Administracions com Universitats. Per tant la tecnologia i estudis que se’n derivin han de servir a l’interès general i garantir l’accés públic als coneixements generats així com els drets a la informació, transparència i participació de la ciutadania.

D’altra banda, Ecologistes en Acció qüestiona la participació d’algunes multinacionals del sector de l’energia en aquest projecte. És evident que la incorporació al sector de les energies renovables d’algunes d’aquestes empreses no respon precisament a la seva voluntat d’abandonar definitivament les seves operacions en combustibles fòssils i nuclears, ni cedir davant de la seva posició absoluta de poder i concentració empresarial i de domini dins del sector energètic global i local.

La nostra convicció sobre la necessitat d’un control democràtic de l’energia ens porta a exigir el desplegament d’un marc energètic en el qual es precisi d’una adequada planificació i adopció de criteris ambientals en tot projecte energètic. Ecologistes en Acció opina que la implantació d’aquestes instal•lacions s’ha de fer en base a projectes distribuïts, en lloc de projectes megalòmans sota el control d’empreses poc interessades en un canvi de model energètic.


Document de Posicionament sobre el projecte ZEFIR

Posicionament d’Ecologistes en Acció sobre el Projecte Experimental d’energia eòlica marina (Zèfir)

En relació a l’anunci d’instal•lació d’un projecte experimental d’energia eòlica marina al Golf de Sant Jordi, davant la costa del municipi de l’Ametlla de Mar, i a l’espera de l’aparició a informació pública de l’Estudi d’Impacte Ambiental del projecte, Ecologistes en Acció de Catalunya vol fer públic el següent pronunciament:

Primer.- Ecologistes en Acció de Catalunya considera necessària la recerca sobre noves tecnologies d’energia eòlica marina. En aquest sentit, considerem que el Projecte Experimental Zèfir és un pas important per aconseguir investigacions en aquesta matèria. La tecnologia eòlica marina és necessària per a afrontar reptes com el canvi climàtic, la dependència d’energies fòssils i nuclears i el canvi de model energètic. La gran profunditat de les aigües properes a la costa del litoral peninsular fa necessària la investigació de noves tecnologies d’energia eòlica marina.

Segon.- Ecologistes en Acció ja apostava per aquesta tecnologia en la seva “Proposta de generació elèctrica per a l’any 2020”. Segons la nostra organització, és imprescindible assolir un mix elèctric basat en fonts renovables i tan descentralitzat com sigui possible. Dins d’aquest escenari, totes les fonts d’energia renovables són necessàries.

Tercer.- El Projecte Zèfir és una oportunitat per posar a Catalunya i l’Estat Espanyol en primera línia mundial d’investigació en eòlica marina en aigües profundes. També representa una oportunitat única per a l’Ametlla de Mar per donar suport a aquest tipus d’energia neta, com a població pionera de la lluita antinuclear.

Quart.- Tot i que Ecologistes en Acció de Catalunya reconeix la importància d’aquest projecte experimental, no volem deixar passar la oportunitat de sol•licitar la idònia aplicació de determinats aspectes del projecte. En aquest sentit volem destacar:

  • El Projecte Zèfir ha de ser un veritable banc de proves d’aspectes ambientals: afecció sobre mamífers marins, peixos i avifauna marina (no s’ha d’oblidar que la zona escollida és una Important Bird Area), impacte sobre hidrologia i sediments del fons marí, impacte dels camps electromagnètics sobre la fauna així com el soroll i vibracions. S’ha de fer un seguiment exhaustiu del Pla de Vigilància Ambiental, particularment sobre les comunitats íctiques i bentòniques, independentment de si son d’interès pesquer, i sobre les aus, i alhora s’ha de fer públic periòdicament el seu contingut.
  • A diferència de projectes similars existents, el Projecte Zèfir s’implantarà en domini públic marítim i compta amb participació pública tant d’administracions com Universitats. Per tant la tecnologia i estudis que es desenvolupin han de servir a l’interès general i garantir l’accés públic als coneixements generats així com els drets a l’ informació, transparència i la participació
  • No podem deixar d’assenyalar el nostre qüestionament a la participació d’algunes multinacionals del sector de l’energia en aquest projecte. En primer lloc, perquè en alguns casos no veiem que la seva incursió en l’àmbit de les energies renovables s’estigui traduint en l’abandó progressiu de les seves operacions de negoci de combustibles fòssils i nuclears. I d’altra banda, per la denúncia que fem a la desregulació i concentració del poder privat multinacional en el sector energètic a escala global.
  • Quan la tecnologia d’aerogeneradors flotants estigui plenament desenvolupada, és important que existeixi una adequada planificació i adopció de criteris ambientals en els projectes que es duguin a terme. Ecologistes en Acció manté que la implantació d’aquestes instal•lacions ha de fer-se amb projectes deslocalitzats, no amb projectes megalòmans (tipus Seatec) sota el control d’empreses poc interessades en un canvi de model energètic.