Ecologistes en Acció i Enginyeria Sense Fronteres presenten la publicació «L’aigua, com la vida, no és una mercaderia. Propostes d’implementació del dret humà a l’aigua i al sanejament, i lluites contra la privatització «. Ha estat editada pensant en la participació de multitud de plataformes, xarxes i organitzacions en el Fòrum Alternatiu Mundial de l’Aigua que se celebra a Marsella des del 14 al 17 març 2012. A més, desenvolupa la proposta que se sol · licitarà al Govern espanyol per incorporar, en la Llei d’aigües, el dret humà a l’aigua i l’obligatorietat de la gestió pública de l’abastament i sanejament urbà.

És temps de solucions! Proclama el lema del 6 º Fòrum Mundial de l’Aigua (FMA) que se celebrarà a Marsella davant el fet que segueixin existint milions de persones sense accés a aigua potable i sanejament, és a dir, sense accés a unes condicions mínimes de salut i dignitat en ple segle XXI. El problema és que es porten implementant les solucions que proposa aquest Fòrum durant més de 20 anys, que es resumeixen en més mercat i més gestió privada de l’aigua, i no s’han solucionat els greus problemes d’accés a aigua potable i sanejament.

En canvi, un elevat nombre d’organitzacions ecologistes, sindicals, polítiques, veïnals, ONGD … reivindiquen just el contrari: la solució als problemes de l’abastament i sanejament de l’aigua és una gestió pública, transparent, amb participació social i que prioritzi la igualtat i el respecte al medi ambient. D’aquí la necessitat del Fòrum Mundial Alternatiu de l’Aigua i la seva importància perquè totes aquestes organitzacions puguin construir col·lectivament tant el fre a la privatització de l’aigua com les propostes per a una gestió amb justícia social i ambiental.

És en aquest context on pren importància la publicació que presentarem, perquè en ella han participat lluites com ara la que porta a terme la Plataforma contra la privatització del Canal d’Isabel II i el 15M contra l’entrada de companyies privades en l’empresa pública que gestiona l’aigua a Madrid. Però no només és Madrid, s’estan venent moltes empreses públiques a tot l’Estat com una manera d’obtenir ingressos ràpids per saldar els voluminosos deutes dels governs municipals. Aquesta nova onada de privatitzacions dels serveis públics de l’aigua que viu Espanya, i tot Europa, no són la resposta a les polítiques d’austeritat sinó a un procés de sabotatge social, d’espoliació dels béns comuns i de segrest de la democràcia. Per fer front a aquesta difícil situació s’està organitzant una forta resposta ciutadana en contra de la privatització, tot i que els representants públics no només no han consultat a la població sinó que han mantingut, i mantenen, aquests processos en la més absoluta opacitat .

A Catalunya, la Plataforma Aigua és Vida està lluitant per la participació ciutadana en la defensa de la gestió pública, transparent i participativa de l’aigua. Els seus objectius se centren en contrarestar la privatització d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) i el desmantellament de l’Agència Catalana de l’Aigua. L’atac a aquestes entitats públiques, que han estat motiu d’orgull i reconeixement per la seva eficiència i modernitat, atenta i vulnera els drets de la ciutadania a controlar democràticament la gestió de l’aigua. Així mateix, la inexistència del contracte d’Aigües de Barcelona-AGBAR amb l’Ajuntament de Barcelona, ​​el seu interès per aconseguir tot el cicle de l’aigua a través de la gestió d’ATLL, i la connivència amb el Govern, posen en greu perill la capacitat de control de la ciutadania en un bé tan bàsic com l’aigua.

Per acabar, considerem que un primer pas important per fer realitat que el dret humà a l’aigua es garantís en condicions d’igualtat és la incorporació del dret humà a l’aigua, i l’obligatorietat de la gestió pública de l’abastament i sanejament urbà, en la Llei de Aigües espanyola. És per això que fem una proposta concreta en la publicació per tal de pressionar el Govern espanyol perquè s’aprovi.

El que està en joc és una gestió 100 % pública que prioritzi la funció social i ambiental de l’aigua i que promogui la gestió democràtica de l’aigua com un bé comú.

Sumario

La burbuja del agua en España

En la mayoría de los países europeos la legislación sobre los servicios de abastecimiento de agua potable, alcantarillado y depuración de las aguas residuales adjudica su titularidad a la Administración Pública, normalmente a las Entidades Locales (EE.LL.), al entender que es esta la mejor manera de garantizar el acceso ciudadano a un bien esencial.

La privatización de la empresa pública Aguas Ter-Llobregat

El agua es un bien público ya legislado en la “Ley de Aguas de 1879”, vigente en la actualidad y preservado en el “texto refundido de 2002” de la misma ley. El concepto de bien público se remonta al Derecho romano, donde la Res publica (cosa pública) hacía referencia a las propiedades de la Antigua Roma o de sus ciudadanos en conjunto.

Propuesta de modificación de la Ley de Aguas

2/03/2012Según las Naciones Unidas (ONU) existen en el planeta 884 millones de personas que carecen de acceso al agua potable y 2.600 millones (el 40 % de la población) que no disponen de servicios adecuados de saneamiento, lo cual constituye fuente a su vez de numerosas enfermedades.

La titularidad pública de los abastecimientos a poblaciones

El abastecimiento de agua a poblaciones es un derecho humano que se encuentra directamente relacionado con la calidad de vida de la población. De hecho, así es considerado por las Naciones Unidas, y como tal fue defendido por el Gobierno español y la Unión Europea en el Foro Mundial del Agua celebrado en 2009 en Estambul.


El agua, como la vida, no e… by Ecologistas en Acción