Ecologistes en Acció i Enginyeria Sense Fronteres denuncien els interessos financers de control de l’aigua

16 de març 2012

Ecologistes en Acció i Enginyeria sense Fronteres assenyalen la urgència d’aplicar mesures per evitar el control empresarial de la Cimera Rio+20 on es corre el risc d’intensificar els processos de mercantilización de l’aigua i altres recursos naturals que ja s’estan produint.

La Cimera de Rio+20 pot convertir-se en un aparador de grans corporacions com Nestlé, Coca Cola, Suez o Vivendi per anunciar aliances públic-privades de gestió de l’aigua finançats amb instruments “innovadors” com a fons especulatius i derivats financers.

Les organitzacions reunides al Fòrum Alternatiu Mundial de l’Aigua que que s’està realitzant aquests dies a Marsella, alerten que la indústria financera, juntament amb multinacionals de l’aigua i governs, estan impulsant un nou i agressiu procés de mercantilización de l’aigua que afecta molt negativament al funcionament dels serveis públics i posa en perill el dret humà a l’aigua.

Institucions financeres com Citigroup i Goldman Sachs, pretenen crear mercats de valors de l’aigua, en els quals es comercialitzarien drets de l’aigua tal com va succeir amb els derivats sobre les hipoteques escombraries que van provocar el col·lapse financer de 2008.

En un moment de crisi ambiental sense precedents, les corporacions han començat a utilitzar el paradigma de la “economia verda” per seguir explotant l’aigua de forma insostenible i contaminant-ho sistemàticament.

Ecologistes en Acció i Enginyeria sense Fronteres assenyalen que les indústries que defensen el perillós concepte de la “economia verda” només pretenen augmentar el seu control sobre les tecnologies i les matèries primeres que possibilitin la generació de beneficis econòmics, sense eliminar les seves activitats insostenibles.

En aquest aspecte mereix la pena destacar que un tema tractat en el Fòrum de l’Aigua: el anomenat ¨fracking¨, l’agressiva tècnica per extreure gas de pissarra que és a punt d’engegar-se a Vitòria i a Burgos. Aquesta opció es presenta com a solució tecnològica de transició per a la crisi climàtica, ja que suposadament la contribució d’emissions és menor. Segons el parer d’Ecologistes en Acció i Enginyeria sense Fronteres aquesta tècnica suposa un despropòsit, ja que perpetua un model basat en els combustibles fòssils abocat a esgotar-se inexorablement.

Ahir l’eurodiputada francesa i ex-ministra de medi ambient Corinne Lapage en el 6º Fòrum Mundial de l’Aigua, va clamar sense ambigüetats per una prohibició total d’aquesta tècnica a Europa. La presidenciable a les eleccions franceses va descartar la possibilitat d’una millor regulació d’aquesta pràctica, donada la seva alta perillositat, i va alertar que apostar pel fracking significa renunciar als objectius climàtics de la UE i renunciar a la transició cap a les energia renovables. Avui en el Fòrum Alternatiu Mundial de l’Aigua, organitzacions europees que lluiten contra el fracking han iniciat un procés de coordinació basat en una declaració inicial, a partir de la qual pretenen anar donant passos per fer un front comú a Europa amb aquest tema.

Ecologistes en Acció i Enginyeria sense Fronteres denuncien a Marsella que SUEZ no té contracte a la ciutat de Barcelona.

15 de març de 2012

castellano

Aquesta mati Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres i diversos grups de la societat civil de l’estat espanyol han presentat una carta a la seu de la trasnacional francesa SUEZ, propietària de la Societat General d’Aigües de Barcelona (Grup AGBAR) per denunciar la falta de contracte de concessió amb l’ajuntament de Barcelona, l’opacitat informativa de l’empresa i el menyspreu de la transnacional francesa a la ciutadania.

Amb vestits de pallasso i a ritme de trombó, els activistes s’han presentat davant la seu de la transnacional SUEZ de Marsella, en el marc del Fòrum Alternatiu Mundial de l’Aigua, per denunciar la falta de publicació de les dades de qualitat de l’aigua que obliga la llei, la seva mala qualitat i la falta d’inversions a la xarxa de distribució.

A la ciutat de Barcelona, la transnacional SUEZ està operant sense el títol preceptiu per realitzar el subministrament d’aigua i la tarifa que cobra és il·legal, tal com va sentenciar el jutge del Jutjat de Contenciós Administratiu número dotze de Barcelona el 5 d’octubre del 2010. Des de llavors, ni la corporació ni l’administració pública han fet cap pas per posar fi a aquesta situació d’indefensió de la ciutadania.

Enfront de l’opacitat en la gestió del servei bàsic com és l’aigua per part de l’empresa i de la gestió sota la lògica mercantil i d’optimització del benefici, les organitzacions de la societat civil han començat una campanya per retornar a la gestió pública de l’aigua amb participació i control social.

14 de març de 2012

Avui comença el fòrum alternatiu, amb un riu vivent que recorrerà Marsella perquè s’escolti la veu de la societat civil, injuriada i assetjada des del primer moment del Fòrum Mundial de l’Aigua

Un riu vivent per celebrar el Dia Internacional d’Acció pels Rius recorre Marsella el dia en què s’inaugura el Fòrum Alternatiu Mundial de l’Aigua (FAME, per les seves sigles en francès). Ecologistes en Acció i Enginyeria sense Fronteres es sumen a aquesta reivindicació festiva per recordar el important impacte social i ambiental causats pels grans embassaments, sent Espanya un dels països del món amb major nombre d’aquestes infraestructures per territori i habitant.

Amb aquesta acció dóna inici a Marsella el FAME, el Fòrum de l’aigua on la societat civil es reuneix per debatre i construir alternatives que donin solucions a la crisi de l’aigua. Enfront del circ corporatiu del Fòrum oficial, on les empreses busquen legitimar amb els governs la seva apropiació d’un ben comú com és l’aigua, el FAME pretén aportar un espai realment democràtic organitzat des de la pròpia ciutadania, que sigui veu de la població que està sent afectada pels impactes de les equivocades i injustes polítiques de gestió de l’aigua . El FAME obre avui les seves portes amb una sessió de celebració dels triomfs de la societat civil mundial en la lluita per considerar l’aigua com un dret i no com una mercaderia. L’èxit que està tenint aquesta convocatòria contrasta amb la baixa assistència al fòrum oficial, on les expectatives de 25.000 assistents s’han vist defraudades en prop d’un 80%.

L’acció ha consistit en un riu format per activistes que era bloquejat per una gran presa inflable. Ecologistes en Acció i Enginyeria sense Fronteres han participat en la convocatòria amb pancartes on es llegien lemes com “No entregueu l’aigua a les corporacions” o “L’aigua, com la vida, no és una mercaderia”. Aquestes organitzacions volen cridar l’atenció de l’opinió pública sobre l’impacte que els grans embassaments generen sobre els rius de l’Estat espanyol, que han fet d’ells un dels ecosistemes més alterats. L’estat compta amb més d’1.100 grans embassaments, que han suposat la destrucció de altres tants valls. L’impacte social ha estat també enorme. Aquests embassaments van suposar la destrucció de més de cinc-cents pobles, que es troben actualment sota l’aigua.

Per tot això, Ecologistes en Acció i Enginyeria sense Fronteres exigeixen que no es torni a construir cap nou embassament a Espanya, alhora que sol·liciten que es procedeixi a l’eliminació d’alguns existents que no té en l’actualitat cap tipus d’utilitat, i així retornar el riu al seu estat ambiental originari.