En relació al greu incendi forestal que va arrassar prop de 13.000 hectàrees a la comarca de l'Alt Empordà , Ecologistes en Acció de Catalunya en primer lloc lamenta enormement la pèrdua de vides humanes (4 víctimes), l'afectació a desenes de cases i moltes més propietats i explotacions agrícoles, ramaderes i forestals, així com a infraestructures bàsiques de la comarca i a un element bàsic de la identitat empordanesa i catalana: el paisatge. En conjunt, les pèrdues econòmiques poden arribar als 3 milions d'€ segons Unió de Pagesos i a uns 20 milions al sector del turisme d'acord amb els mateixos empresaris. L'afectació sobre el medi natural també ha estat molt important, encara que es va aconseguir evitar que les flames arribessin al cor del massís de l'Albera, un Paratge Natural d'Interès nacional i protegit per la legislació europea.

Els ecologistes es solidaritzen amb totes les víctimes i els seus familiars, i reclamem a les administracions les actuacions urgents necessàries tant a nivell social (reallotjaments, suport psicològic) com econòmic (ajudes per paliar pèrdues, suport a la reobertura de negocis, etc.). Al mateix temps, feliciten per l'inesgotable esforç els cossos de treballadors públics que han lluitat contra l'incendi (bombers, ADF, agents forestals, Forestal Catalana, etc.).

Tanmateix, resulta fonamental entrar en el debat sobre les causes de l'incendi, la gestió pública del mateix i les mesures per al futur.

Ecologistes en Acció considera molt inapropiada la resposta oferta ahir dimarts pel Conseller d'Agricultura i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, sobre la possibilitat que els reclusos en tercer grau o penes menors les conmutin per treballs de prevenció als boscos. No perquè això no sigui possible, sinó perquè els treballs “per la comunitat” no poden ser presentats com un substitut dels cossos professionals que han de treballar en la prevenció i extinció d'incendis.

Cal remarcar que en els incendis forestals s'hi uneixen causes naturals del nostre clima (sequera, vent) amb causes humanes, i és aquí on cal incidir-hi, principalment: l'abandonament rural i dels boscos, la reducció dels pressupostos per a la gestió forestal i el canvi climàtic que està provocant l'africanització del clima mediterrani. Els ecologistes valoren la gestió del medi natural i la prevenció d'incendis amb un suspès per diferents motius:

D'una banda, la gestió forestal ha tendit al llarg dels anys a afavorir masses homogènies de boscos d'una sola espècie, en general pins, amb l'únic objectiu de maximitzar el rendiment econòmic ara inviabilitzat i que ha provocat l'abandonament dels boscos, sense tenir en compte el risc que això suposa per als incendis ni la pobresa ecològica d'aquest tipus de bosc. A més, s'ha perdut els aprofitaments de molts camps de conreu, l'integració la vegetació de ribera de molts rius i la gestió integrada de la ramaderia, a causa de l'abandonament rural, que generaven un paisatge en mosaic que ara són part del bosc.

D'altra banda, hi ha hagut la tendència durant molts anys d'invertir més en costosos mitjans d'extinció que en gestió i prevenció d'incendis. El foc més fàcil d'apagar és el que no es produeix. Les millors actuacions de prevenció són la gestió forestal correcta, el suport per evitar l'abandonament rural i el manteniment de conreus en un paisatge en mosaic, la desbrossada de marges de pistes, camins, carreteres i urbanitzacions, la creació de perímetres de prevenció d'incendis, la sensibilitació i conscienciació i la vigilància. És aquí on, a parer dels ecologistes, cal abocar els majors esforços.

En tercer lloc, resulta evident que afavorir l'accés motoritzat al medi natural, especialment a l'estiu, només por resultar en més actituds de risc (com llençar burilles de cigarretes enceses) i per tant, més incendis. El Govern de la Generalitat va impulsar el canvi legislatiu a finals de 2011 a través d'una de les lleis òmnibus, per a facilitar l'accés de vehicles (tot terreny i motocicletes) als camins forestals, en una decisió que els ecologistes qualifiquen d» “irresponsable”.

I, per últim, les retallades del Govern de la Generalitat en les tasques de prevenció i vigilància, i també extinció, tal com han denunciat els cossos de Bombers i d'Agents Rurals, evidentment també són una causa directa en la dificultat d'evitar i aturar les flames, en reduir la capacitat operativa dels cossos. Una prova més, a parer d'Ecologistes en Acció, que les retallades als serveis públics tenen conseqüències nefastes per al país, i que complir les mesures d'austeritat no només és injust socialment sinó també ambientalment.