Ecologistes en Acció de Catalunya ha alertat que el Corall vermell (Corallium rubrum) es troba es «estat crític» a la costa catalana, tal com assenyala la comunitat científica, i reclama mesures directes i contundents per a garantir la seva conservació.

Els ecologistes recorden que hi ha 10 llicències legals per a la pesca o recol·leció del corall vermell a Catalunya, però que hi ha un nombre indeterminat, molt superior, de pescadors il·legals. Entre uns i altres, l'espècie està arribant al límit de la seva viabilitat. Encara que no es tracta d'una espècie amenaçada a nivell mundial, a Catalunya fa molts anys que està en clara regressió. El corall vermell és una espècie colonial, en què l'estructura vermella en realitat és l'esquelet de les colònies de pòlips que el formen, del mateix grup d'animals que les meduses (cnidaris). El seu creixement és extraordinàriament lent (uns mil·límetres a l'any), per això exemplars de més d'un metre de longitud són excepcionals i d'una antiguitat sorprenent. La notícia del comís de 10 quilos de corall de talla inferior a la mínima legal per part dels Agents Rurals en dues intervencions recents a Roses i Cadaquès (Alt Empordà) és especialment alarmant perquè es tracta de pescadors «legals» que per tant, saben perfectament la normativa. És prou evident que si n'han agafar de talla inferior a la legal (amb un preu al mercar molt més reduit que els exemplars grans) és perquè ja pràcticament no se'n pot trobar de corall vermell de certa edat.

Davant d'aquestes evidències, i dels continus advertiments de la comunitat científica (Institut de Ciències del Mar o la Universitat de Barcelona), Ecologistes en Acció reclama a l'administració competent, la Generalitat de Catalunya, mesures inmediates i més contundents que les aplicades fins ara que, com demostren els fets, «han estat estèrils», segons paraules de la Coordinadora d'Ecologistes en Acció, Maria Garcia. «És una vergonya que se sàpiga el nom dels corallers furtius, però que l'administració sigui incapaç d'actuar, o que surti més a compte pagar les multes que deixar de pescar furtivament», ha comentat. En aquest sentit, ha destacat la impotència que els professionals dels Agents Rurals i de la Guàrdia Civil viuen davant la incapacitat de fer front al delicte, per problemes administratius, legals, tècnics i de recursos humans. «A la Generalitat mai no li ha interessat resoldre el problema i ha fet la vista grossa davant d'un conflicto que beneficia a uns pocs sense escrúpuls i perjudica l'interés general».

Els ecologistes reclamen que es posin els mitjans necessaris per a fer complir la normativa, especialment vigilància al mar, però també als ports de desembarcament d'aquest corall. A tota la costa de Girona amb prou feines hi ha dues embarcacions per al control de la pesca il·legal, els moviments de les quals a més a més estan vigilades pels mateixos pescadors, fent inútils la majoria dels seus esforços. Les altres dues barques estan vinculades a la gestió de la Reserva Natural de les Illes Medes, d'on no convé que s'absentin per a fer complir allà la normativa. A més, cal endurir la normativa, de forma que pescar sense llicència sigui considerat un delicte penal, i no pas una infracció administrativa, en base a l'afectació al medi ambient que provoquen amb la seva activitat.

També reclamen que no es renovin les actuals 10 llicències, i que conforme es jubilin els pescadors, aquestes llicències vagin desapareixent.

Però les mesures necessàries van molt més enllà. «Reclamem una veda total a les captures de corall vermell durant un minim de 5 anys, que permeti a l'espècie recuperar-se i als científics fer-ne un seguiment adient», afirmen des d'Ecologistes en Acció. Si l'avaluació és positiva però la recuperació insuficient, caldrà valorar allargar la veda 5 o 10 anys més.

D'altra banda, per a posar les màximes dificultats al tràfic il·legal de corall vermell, es reclama la prohibició de la comercialització de productes fets amb corall vermell durant el mateix període que duri la veda. «Només així els corallers furtius entendran que la societat no accepta les seves pràctiques i que es posaran les mesures necessàries per a fer-los desistir en la seva actitud».

L'organització justifica les mesures contundents en base a l'experiència dels anys anteriors on les actuacions han estat un fracàs total i en el fet que corall és una espècie salvatge i que els corallers estan esquilmant un recurs natural fins al punt d'acostar-lo al límit de la seva viabilitat futura. «A més, està demostrat que acaba sortint molt més car no fer res que prendre les mesures necessàries. Acabar amb el corall ara vol dir perdre els ingressos futurs d'una extracció respectuosa, i a més té una incidència molt negativa en un altre important sector econòmic com és el submarinisme, molt més respectuós amb el medi», segons Maria Garcia. Per això, Ecologistes en Acció reclama al Govern de la Generalitat una acció «decidida i valenta», abans que sigui massa tard. «Tenim raons econòmiques, ecològiques i socials per a fer aquestes reivindicacions», ha afirmat Garcia.