PDF - 125.4 kB
Documento de observaciones

Ecologistes en Acció ha presentat un document d'al•legacions on exposa les raons per les quals aquest projecte ha de ser sotmés al procediment d'avaluació d'impacte ambiental (AIA) i els impactes ambientals significatius i l'abast i continguts específics que hauria d'incloure l'AIA que es realitze, a més de remetre una sèrie d'observacions sobre altres alternatives d'actuació possibles.

En primer lloc plantegem la greu afecció a espais de la Xarxa Natura 2000, ja que la zona de prospecció se situa en les proximitats de 66 espais naturals protegits pertanyents a la Xarxa, amb distàncies mínimes a la zona d'actuació com ara les Illes Columbretes (11,1 km), el Montgó i Cap de Sant Antoni (16,2 km) i l'Almadrava (14,1 km). Tots aquestos espais naturals contenen hàbitats d'interés comunitari i prioritari, previstos en la Directiva Europea. A més, l'àrea de permís Benifaió, coincideix parcialment amb la delimitació d'una futura Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) marina que actualment està en estat de tramitació per part del Ministeri de Medi Ambient (Plataforma i talús marins del Cap de La Nau) i del corredor de cetacis, que serà una Zona d'Especial Protecció del Mediterrani (ZEPIM). Segons la normativa ambiental, els projectes públics o privats que puguen afectar directament o indirectament els espais de la Xarxa Natura 2000 han de sotmetre's al procediment d'avaluació d'impacte ambiental, si així ho decideix l'autoritat ambiental.

Els criteris perquè aquesta avaluació siga recomanable serien diversos, entre ells la grandària del projecte, ja que l'àrea d'adquisició sísmica 3D comprén una extensió molt gran de 4.296 km2 (per damunt de la superfície amb permisos concedits), la ubicació dels projectes i la sensibilitat ambiental de les àrees geogràfiques afectades pel projecte, que és alta atés que afectaria espais litorals protegits per la legislació autonòmica o estatal. També les característiques del potencial impacte, perquè la magnitud i complexitat de l'impacte del soroll procedent dels canons d'aire comprimit sobre els ecosistemes marins és potencialment molt gran, especialment sobre els cetacis i sobre els recursos naturals (pesca comercial i esportiva). Els cetacis gaudeixen d'un règim de protecció i el rorqual comú, la segona balena més gran, té l'estatus d'espècie vulnerable. A més, les grans incerteses sobre els impactes potencials i el desconeixement de paràmetres essencials de la zona d'estudi exigeixen l'aplicació del principi de precaució i que aquestes exploracions sísmiques no es realitzen i en tot cas siguen precedides d'estudis en profunditat sobre els impactes reals que vagen a produir-se.

No acceptem els arguments sobre la justificació de la recerca d'hidrocarburs al Mediterrani, ja que considerem que el document avança una sèrie d'arguments per a justificar el projecte, que no se sostenen a la llum dels coneixements actuals. La “gran dependència energètica de l'exterior” del model espanyol només té una solució: l'extensió de les energies renovables, que pràcticament són les úniques realment autòctones. A això cal afegir que l'anàlisi d'alternatives és insuficient i el document únicament estudia l'obtenció de noves dades en versió 2D, a banda de l'alternativa 0 (consistent en el reprocessament de dades adquirides en campanyes anteriors). Aquestes alternatives són rebutjades pel promotor davant dels avantatges i qualitat de les dades obtingudes amb la tècnica 3D.

Finalment considerem que només s'analitza la presència de 8 espècies de cetacis, mentre que hi ha altres espècies i no només cetacis (tortugues, invertebrats, etc). Analitza els recursos pesquers de manera limitada, perquè se centra en l'estudi de només 8 espècies encara que hauria d'estudiar de forma completa tots els recursos pesquers d'interés; també caldria analitzar els impactes del soroll produït pels canons d'aire comprimit sobre la pesca comercial, ja que l'anàlisi realitzat és deficient i els subestima, de manera que els valora com a compatibles, quan en realitat es tracta d'un impacte que s'hauria de valorar com a sever o crític.