Ecologistes en Acció de Catalunya participa en la campanya internacional de neteja i sensibilització sobre la contaminació de la mar Mediterrània ¨Clean up the Med¨ que aquest any es durà a terme en 150 localitats diferents, algunes d'elles a Catalunya.

Durant els propers 24, 25 i 26 de maig es realitzarà una neteja del litoral en unes 150 localitats diferents de tota la conca del Mediterrani. L'activitat, que es realitza des de 1995, ha estat promoguda per l'ONG italiana Legambiente, amb la intenció de reduir les deixalles presents a la nostra costa, i a la vegada, dur a terme una tasca de sensibilització sobre la contaminació per residus a la mar i promoure la participació ciutadana en la neteja i cura del medi ambient.

En aquesta edició, la campanya prestarà especial atenció als plàstics, doncs s'ha convertit en el material més emprat en la societat de consum. La producció massiva i continuada d'aquest material sosté i augmenta la indústria del petroli, les immenses fàbriques i els seus residus. Parlem també d'un material sintètic, de lenta degradació i de difícil reciclatge (un elevat percentatge de plàstics no s'arriba a reciclar mai). En les seves múltiples formes i aliatges, el plàstic té un temps mig de degradació de 500 anys. En arribar a la mar, pot recórrer milers de kilòmetres i es pot trobar al fons dels oceans, a la superfície, o en costes llunyanes i verges. Milions d'animals moren anualment enredats en material plàstic o al ingerint-ne petites fraccions. Al seu torn, pel que fa als éssers humans, existeixen casos on la contaminació del plàstic i la degradació ambiental a causa dels residus pot ser tan elevada, que comunitats senceres s'han vist forçades a deixar les zones on habitaven i emigrar.

Concretament Ecologistes en Acció, que ha promogut la campanya a nivell estatal, realitzarà neteges de platges en diversos punts del litoral, entre els quals Cartagena, Alacant, Elx, València, Eivissa o Cadis. Al litoral català, Ecologistes en Acció de Catalunya ha coordinat, juntament amb altres organitzacions, la neteja en dues localitats: Torredembara i Badalona. Lydia Chaparro, membre d'Ecologistes en Acció, ens informa que “durant les neteges del litoral acostumem a trobar multitud d'altres residus de difícil degradació i que malmeten considerablement el medi marí. Aquest és el cas per exemple de les burilles de cigarretes, que poden trigar fins a 10 anys en degradar-se, o fins a 25 anys per les compreses, tampons i bolquers, aquest últims a més alliberen substàncies tòxiques. Així doncs, tots aquest residus, a part de romandre anys en l'ecosistema, al ser ingerits dificulten la correcta digestió dels animals marins i poden arribar a provocar la seva mort”. I afegeix “a tot això s'ha d'afegir les males pràctiques de llençar residus domèstics pel wàter, doncs és ben sabut que no totes les depuradores funcionen correctament. Concretament a Badalona, les tovalloles humides -suposadament biodegradables-, abunden mar endins i son gran part del problema en aquesta zona”.

Per tot això, l'organització Ecologistes en Acció anima a la ciutadania a participar en el programa de neteja del litoral mediterrani, Netegem la Mediterrània!, amb la intenció d'informar i contribuir així a millorar la qualitat ambiental de la costa i a cercar una solució col·lectiva a la problemàtica dels residus a la mar.