Al gener, Espanya tenia dos mesos per fer front al dictamen motivat de la CE sobre la situació de 22 de les seves abocadors en 8 CC.AA. si no volia evitar un judici davant l'organisme continental. Han passat 10 mesos i no hi ha cap resposta. Retorna ha sol·licitat a la Comissió Europea una actualització del procés ja que, en la línia opaca amb tot el que té a veure amb els abocadors, el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient no s'ha dignat a contestar a les qüestions plantejades per els impulsors de Retorna des del passat mes de març, incomplint així el conveni d'Aarhus. Dilluns que ve, Ecologistes en Acció, Amics de la Terra i Retorna presenten el primer informe des de 2006 de la situació dels abocadors.

El passat mes de gener, un dictamen motivat de la Comissió Europea obligava al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient a solucionar en dos mesos la situació il·legal de diversos abocadors si quiería evitar l'inici d'un procés judicial per part de l'organisme comunitari executiu. Han passat pràcticament 10 mesos des de llavors i, almenys públicament, no es coneix cap avanç sobre el tema. L'opacitat i la dilatació a solucionar la situació il · legal denunciada per la Comissió Europa de 22 abocadors a Andalusia, Aragó, País Basc, Canàries, Cantàbria, Catalunya, Galícia i Múrcia és total.

Durant aquests mesos, les organitzacions que impulsen Retorna han intentat sense èxit aclarir la situació de la denúncia i conèixer els avenços del procés tant amb el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient com amb la pròpia Comissió Europea. El 7 de març, el ministeri d'Arias Cañete va expressar justificant de recepció de la carta en què se li preguntava » Quants són, on es troben i quines empreses gestiona els abocadors que incompleixen la normativa europea des de 2009 denunciats per la Comissió Europea? '. A dia d'avui, seguint la línia d'obscurantisme amb tot el que té a veure amb els abocadors, encara no ha contestat. Per la seva banda, la Comsión Europea, davant la mateixa qüestió, es va escudar en protegir els seus interessos en un futur judici davant Espanya per no revelar aquesta informació. Aquesta setmana, i davant el flagrant silenci del ministeri espanyol, les associacions que impulsen Retorna han demanat formalment a la Comissió Europea que informi sobre l'estat d'un procés que hauria d'haver solucionat en dos mesos i de manera pública i del que, 10 mesos després, no hi ha cap novetat.

És imporant aclarir que Espanya va signar la Directiva Europea 2003/4/CE sobre accés a informació mediambiental (Conveni d'Aarhus) i per llei l'Administració està obligada a contestar abans d'un mes qualsevol pregunta que sol · liciti dades relacionades amb el medi ambient.

Cal també recordar que aquest procés només se circumscriu als abocadors legals, però és la punta de llança d'una situació molt més greu. A Espanya, milers d'abocadors il·legals i incontrolats poblen el nostre territori com a conseqüència d'un model de gestió de residus ineficaç, limitat i cortoplazista i que prioritza el enterrar per sobre de la prevenció, la reutilització o el reciclatge. És per això que Ecologistes en Acció i Amics de la Terra, al costat de Retorna, presentaran el proper dilluns un informe que intenta donar una mica de llum sobre la fosca situació dels abocadors a Espanya, on van a parar cassis el 70 % dels nostres residus. Un pacte de silenci impedeix conèixer les xifres del que es recicla o s'aboca. No volen testimonis i per això, des de 2006, no s'ha editat un informe que radiografiï l'estat de la qüestió. Dilluns, Ecologistes en Acció, Amics de la Terra i Retorna faran públic 'Un Jaciment a la Escombraries ', un estudi que apunta com identificar i acabar amb aquesta societat del rebuig i apostar pel Residu Zero i l'Europa del Reciclatge.