Es necessita avançar en la definició dels cabals ecològics, rebutjar els intercanvis de drets d'aigua o protegir els aqüífers front el fracking.

Representants d'una vintena d'organitzacions i plataformes [1] de l'Estat espanyol viatgen a Brussel·les la propera setmana per a presentar a la Comissió i Parlament Europeu propostes per a la política europea d'aigües. Amb les seves 60 proposicions volen contribuir a millorar la gestió dels recursos hídrics en la Unió.

Des del dilluns, la delegació de grups ecologistes i de defensa del territori es reuniran amb eurodiputats i eurodiputades de prop de 15 països membre de la UE, pertanyents a diverses forces polítiques. Presentaran un document amb propostes de millora per aconseguir que el bon estat ecològic de les masses d'aigua que proposa aconseguir la Directiva Marc d'Aigua (DMA) sigui una realitat.

L'objectiu és que les propostes puguin ser considerades, tant de cara al procés de millora de l'aplicació de la normativa comunitària que la Comissió Europea ha endegat, com a través d'eventuals millores legislatives futures.

No és la primera vegada que s'interpel·la des de les organitzacions civils a les Institucions Europees en matèria d'aigua, tanmateix, en aquesta ocasió, es tracta d'una acció proactiva que sorgeix de diverses organitzacions ciutadanes, de la qual la política europea d'aigües podria veure-se'n enfortida i podria dotar-se d'una major inclusivitat.

Notas

[1] Confederació d'Ecologistes en Acció (a nivell estatal), Aigua es vida (Catalunya), Som lo que sembrem (Catalunya), Grup de Defensa del Ter (Catalunya), Plataforma de Defensa de l'Ebre (Catalunya), Marea Azul del Sur (Andalucía), Red Agua Pública (a nivell estatal), Enginyeria sense Fronteres (a nivell estatal), Plataforma Salvem el Gaià (Catalunya), Xúquer Viu (País Valencià), Red Andaluza de la Nueva Cultura del Agua (Andalucía), Cuenca Azul (Cuenca del Ebro), Associació Naturalista de Girona (Catalunya), Iaeden (Catalunya) i Asociación para la Conservación Piscícola y de los Ecosistemas Acuáticos del Sur (Andalucía).