Un any més, la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d'Alcoi ha analitzat els resultats de les dades oficials sobre la qualitat de l'aire recollides per l'estació de mesurament que hi ha instal·lada a la ciutat [1].

El primer obstacle amb què s'ha trobat el grup ecologista és que les dades de 2013 sobre la contaminació per ozó troposfèric a Alcoi no són vàlides, ja que l'estació de mesurament va estar massa dies sense funcionar (la normativa [2] exigeix un quantitat mínima de mesuraments per a poder considerar vàlids els resultats).

No obstant això, l'anàlisi de les dades dels últims anys posen de manifest l'existència a Alcoi d'un greu problema de contaminació per ozó troposfèric (és a dir, l'ozó «nociu», el que es troba en la zona baixa de l'atmosfera). Com ja s'ha denunciat en anys anteriors, els nivells d'ozó registrats a Alcoi en el període 2010-2012 incompleixen els objectius de protecció de la salut que marca la legislació europea, ja de per si excessivament permissius.

L'ozó és un dels contaminants més problemàtics que es respiren en les nostres ciutats, amb efectes nocius sobre la salut com a conseqüència del seu caràcter oxidant. L'exposició a nivells alts d'ozó empitjora les afeccions respiratòries (al·lèrgies, asma), encara més quan s'està fent exercici físic. Alguns estudis relacionen l'ozó amb inflamacions de pulmó, símptomes respiratoris, increment en la medicació, morbilitat i mortalitat. Els grups més sensibles a aquests contaminants són la població infantil, els ancians i les persones amb problemes respiratoris i cardíacs.

Cal tindre també en compte que el caràcter fortament oxidant de l'ozó afecta també la vegetació, tant els cultius mediterranis com la vegetació dels parcs naturals que ens envolten.

L'altre contaminant que presenta a Alcoi unes concentracions preocupants són les partícules PM2,5, és a dir, partícules en suspensió, disperses en l'aire, que tenen un diàmetre inferior a 2,5 μm (micròmetres o microns). Les dimensions de les partícules PM2,5 fa que puguen penetrar molt profundament en el sistema respiratori, fins a les zones d'intercanvi de gasos als pulmons). L'exposició crònica a les partícules augmenta el risc de malalties cardiovasculars i respiratòries, i també el càncer de pulmó en no fumadors.

Encara que la concentració d'aquest tipus de partícules no supera a Alcoi els límits legals, sí que està clarament per damunt dels límits recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), més ajustades a les evidències científiques sobre els greus efectes d'aquest contaminant sobre la salut; i això a pesar que l'estació de mesurament de la contaminació es troba en una zona amb escàs trànsit motoritzat, que és la principal font d'emissió d'aquestes partícules (sobretot en els vehicles amb motor dièsel, que emeten sis vegades més partícules que els de gasolina).

Partícules PM2,5
Mitjana anual
Límit legal per a 2013 26 μg/m3
Límits recomanats per l'OMS 10 μg/m3
Nivells Alcoi 2013 12,7 µg/m3

En 2013 s'han fet públics diversos treballs que reconeixen que la contaminació atmosfèrica és més nociva per a la salut del que s'admetia. El primer va ser un estudi encarregat a l'OMS [3] per la Comissió Europea, que revela que els límits de contaminació fixats per la Unió Europea són insuficients. Aquest treball assegura que determinats tipus de contaminació, en concret la de partícul·les PM2,5, estan relacionats amb dolències com l'arterioesclerosi i malalties respiratòries en xiquets, a més de diabetis i problemes en la funció cognitiva i el desenvolupament neuronal.

Al desembre, la prestigiosa revista mèdica The Lancet va publicar un estudi que considera que les PM2,5 són les més perjudicials per a la salut i també confirma que els límits europeus de qualitat de l'aire són insuficients per a protegir la salut i evitar morts prematures, per la qual cosa recomanen aplicar els límits proposats per l'OMS. Aquest treball conclou que l'exposició a llarg termini a les partícules PM2,5 suposen un risc greu per a la salut.

Un equip de l'Institut de Salut Carlos III també ha estudiat els efectes de les partícules en suspensió PM2,5 en la salut, per a curt termini. L'estudi demostra una relació estadística clara entre l'augment de la concentració de PM2,5 i l'increment dels ingressos hospitalaris a Madrid. Així mateix, investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i l'IDAEA-CSIC de Barcelona han informat que la font més important i tòxica de contaminació a la ciutat de Barcelona és el trànsit; el resultat del seu estudi [4], realitzat amb dades del 2003 al 2007, indica que un dia de trànsit elevat augmenta un 6% el nombre de morts diàries per damunt de la mitjana (o un augment del 8% per cada 10 micrograms de PM2,5 procedents del trànsit).

La mala qualitat de l'aire en les nostres ciutats és sobretot conseqüència d'unes polítiques de transport i urbanisme dirigides a fomentar l'ús del cotxe, que promouen la proliferació d'infraestructures i una gran ocupació de l'espai públic. Cal recordar que, a més de la contaminació atmosfèrica, el cotxe és responsable d'altres impactes mediambientals com ara el soroll i l'emissió de gasos d'efecte hivernacle causants del canvi climàtic.

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció insisteix en la necessitat d'adoptar mesures efectives de reducció de la velocitat i la quantitat de vehicles en circulació en la ciutat i el seu entorn, per a la qual cosa cal potenciar l'urbanisme compacte, els desplaçaments a peu, la bicicleta i el transport públic col·lectiu. En aquest sentit, el grup ecologista considera que el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible elaborat per l'Ajuntament d'Alcoi és clarament insuficient, i demana que es modifique per tal d'avançar de manera decidida cap a una reducció del trànsit en tota la ciutat.
Pel que fa al transport interurbà, és bàsic donar suport al tren convencional i, sobretot, potenciar el transport ferroviari de mercaderies en detriment del transport per carretera [5].

- Dades qualitat aire Alcoi 2013
- Quadre resum qualitat aire Alcoi 2013

Notas

[1] Aquestes dades estan disponibles per complet en la pàgina web de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, on es poden consultar lliurement les dades de totes les estacions de mesurament de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació atmosfèrica, tant les dades en línia, com les històriques.

[2] Reial decret 102/2011, de 28 de gener, relatiu a la millora de la qualitat de l'aire

[3] WORLD HEALTH ORGANIZATION – REGIONAL OFFICE FOR EUROPE: Review of evidence on health aspects of air pollution – REVIHAAP Project. Technical report, Copenhagen, 2013. Disponible en:
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/193108/REVIHAAP-Final-technical-report-final-version.pdf

[4] «The Effects of Particulate Matter Sources on Daily Mortality: A Case-Crossover Study of Barcelona, Spain», Environmental Health Perspectives núm. 119:1781-1787 (2011) Disponible en: http://dx.doi.org/10.1289/ehp.1103618

[5] La proporció de mercaderies que es mouen per ferrocarril a l'Estat espanyol en comparació amb altres països del nostre entorn, com ara Alemanya, Itàlia, França o el Regne Unit, és molt baixa.