Concentració de protesta contra la construcció de la carretera Illes-Sant Marçal

Trobada 27 d'abril a les 10 h a l'Estació trens Sant Celoni (10h). Recorregut: – Plaça Comtes Montseny – Rotonda Campins/Mosqueroles

Convoca: Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, amb el suport de ciutadans i entitats, entre les quals Ecologistes en Acció de Catalunya.

L'Ajuntament de Montseny, acaba d'adjudicar les obres per asfaltar 3.700 metres de la pista forestal existent des de la font de les Nàiades fins a la font Bona, entre Sant Marçal i Les Illes, en ple Parc Natural del Montseny i capçalera de la Tordera, amb la conseqüent entrada de maquinària pesant, tala d'arbres, obertura de rases, moviments de terres, desviament i canalització d'aigües. La presència de dos establiments hotelers als dos extrems del vial, Sant Bernat i Sant Marçal, ha estat determinant en la planificació d'aquest projecte injustificable des dels punts de vista ambiental i socioeconòmic. Una vegada més, inversió pública en favor dels interessos privats i en perjudici de la conservació del territori. Aquest projecte va en contra dels objectius de protecció, conservació i dels mateixos valors de desenvolupament socioeconòmic d'una figura com la de Parc Natural i Reserva de la Biosfera.

L'obra està pressupostada en més de 311.000 € que seran finançats per l'Ajuntament amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través del PUOSC. Per contra el municipi del Montseny, no disposa de depuradora i aboca les aigües residuals directament sense tractar a la Tordera, al·legant que no disposa de fons suficient per construir una depuradora, que està planificada i pressupostada per un import aproximat de 300.000€.

Per tots aquests motius demanem a l'Alcalde del poble del Montseny que retiri el projecte d'arranjament i pavimentació del camí que ha d'unir la carretera de Collformic amb Sant Marçal.

Participa a la concentració i signa la petició a l'Alcalde per què aturi el projecte

Manifest

Som avui aquí, a la principal porta d'entrada al Montseny, al peu de la nostra muntanya, que una vegada més ens demana posar-nos dempeus per defensar-ne la seva supervivència. I tenim clar perquè som aquí: perquè ens oposem a l'asfaltatge dels quasi 4 quilòmetres de la pista forestal de les Illes a Sant Marçal, al poble de Montseny. Una zona de màxima protecció, catalogada com a Zona de Reserva i d'Alt Interès Natural, Ecològic i Paisatgístic, pel mateix Pla Especial del PN del Montseny.

Ens oposem a una obra que significa obrir la circulació al trànsit rodat en un espai altament sensible pel que fa a la biodiversitat, capçalera de la conca de la Tordera, fins ara força aïllada i salvaguardada de la hiperfreqüentació i l'explotació turística. Aquest increment de la mobilitat tindrà greus conseqüències sobre la flora, la fauna i els ecosistemes de la zona. Les autoritats del Parc, el Conseller de Territori, i els “experts” que aquesta setmana parlaven a Barcelona sobre el Pla de Conservació del Parc Natural, en són perfectament conscients d'aquestes conseqüències i no han fet res per impedir-les.

Considerem que aquest projecte atempta contra els objectius de protecció, conservació i dels propis valors de desenvolupament socioeconòmic, del que suposadament havia de ser un Parc Natural i Reserva de la Biosfera.

No estem davant d'un projecte justificable des del punt de vista del consens i de l'interès general. Ens enfrontem al projecte d'un alcalde perpetu i impune, que amb el consentiment de la Diputació de Barcelona, òrgan gestor del Parc, pretén beneficiar els interessos de certs negocis privats. Política i recursos públics al servei del clientelisme i l'amiguisme. Uns 350.000 euros de tots per el benefici d'uns pocs.

Una vegada més ens alcem en la defensa del territori montsenyenc, un territori històricament castigat a causa de la privilegiada i estratègica situació geogràfica. Lluites que venen de lluny i sense les quals potser avui no seríem aquí: contra les torres elèctriques a finals dels 80, passant per l'oposició a l'abocador de les Valls i el 4 Cinturó als anys 90, fins a la defensa de l'espai agrícola de La Ferreria, o la lluita constant per la supervivència de la Tordera. Lluites escampades arreu del territori del Baix Montseny, contra el Golf de Vilalba a Cardedeu, l'Stop Kàrting a Llinars, el NO a l'ARE a Sant Celoni, o a Palau, on un altre POUM era possible.

És cert, estem a la contra quan no queda més remei, però sempre proposant i construint un nou model social i territorial. Malgrat se'ns titlli d'utòpics, immobilistes o carrinclons, massa sovint el temps ens ha acabat donat la raó. Cal no oblidar-ho, la nostra desmemòria és la seva victòria.

Com hem dit, avui ens alcem contra el projecte d'aquesta nova carretera en ple cor del Montseny. Però són molts més els motius que ens porten a ser aquí, davant d'aquesta cruïlla de camins. Perquè avui, més que mai, som davant d'una cruïlla que ens porta a escollir quin model territorial i de Parc Natural volem!

Un model que en garanteixi la preservació de la biodiversitat en equilibri amb les persones que hi viuen, o el model de parc temàtic que els nostres governants semblen disposats a implantar arreu, en favor de l'economia especulativa. El capital ho té clar, i ja ha engegat la seva màquina propagandística. Poc a poc va creant i alimentant un discurs favorable als seus interessos: fa mesos que la seva premsa va difonent articles al respecte, i que els seus líders d'opinió, des de polítics a suposats naturalistes, en sembren la llavor. I cada dia són més el fets que ens demostren que la seva política, tan a Barcelona com a Madrid, segueix i propugna aquest model: el Bulli Foundation al Cap de Creus, el Pla Hidrològic a la conca de l'Ebre, BcnWorld al Camp de Tarragona, o el projecte d'aquesta nova carretera en són exemple.

Que la seva demagògia i bones paraules no ens confonguin. L'enemic és el mateix que ens ha portat a la brutal crisi socioeconòmica que patim. Avui ens estem oposant a aquest model, com ho farem d'aquí quatre dies a la 2ª Marxa pels Drets Socials del Baix Montseny. Avui ens oposem a un alcalde cacic, demà a un banquer amb les butxaques plenes, i demà passat a un conseller de les retallades socials.

Avui, el clam amb que va néixer la CSM fa quasi 30 anys, és més vigent que mai: SALVEM EL MONTSENY! ATUREM-LOS!