Aquest dimecres dia 9 tindrà lloc el debat monogràfic sobre agricultura i pesca al Parlament de Catalunya.

PDF - 211.1 kB
Canvi de rumb en la gestió pesquera catalana

Ecologistes en Acció de Catalunya ha elaborat un document en matèria de política pesquera que aquesta mateixa tarda lliurarà a tots els grups polítics amb representació al Parlament de Catalunya.

La proposta principal no és altra que complir els objectius de la nova Política Pesquera Comuna en vigor, entre els quals destaquen:

  • Garantir que les activitats de la pesca i l'aqüicultura siguin sostenibles ambientalment a llarg termini i es gestionin de forma coherent amb els objectius de generar beneficis econòmics, socials i d'ocupació, i de contribuir a la disponibilitat de productes alimentaris.
  • Aplicar el criteri de precaució a la gestió pesquera i procurarà assegurar que l'explotació dels recursos biològics marins vius restableixi i mantingui les poblacions d'espècies capturades per sobre dels nivells que puguin produir el Rendiment Màxim Sostenible (RMS).
  • Aplicar a la gestió de la pesca un enfocament ecosistèmic per tal de garantir que les activitats pesqueres tinguin un impacte negatiu mínim en l'ecosistema marí, i s'esforçarà per garantir que les activitats de la pesca i l'aqüicultura evitin la degradació del medi marí.
  • Contribuir a la recollida de dades científiques.
  • I, en particular:
  1. eliminar gradualment els descarts.
  2. adoptar mesures per ajustar la capacitat pesquera de les flotes als nivells de possibilitats de pesca amb vistes a disposar de flotes econòmicament viables sense sobreexplotar els recursos biològics marins.
  3. promoure el desenvolupament d'activitats aqüícoles sostenibles a la Unió, per tal de contribuir a l'abastament alimentari i seguretat alimentària i l'ocupació…
  4. ser coherent amb la legislació mediambiental de la Unió, en particular amb l'objectiu d'aconseguir un bon estat ecològic per 2020.

Ecologistes en Acció vol destacar que de fet, tot i la falta d'informació científica continua sent importanti, amb les dades disponibles fins ara (STECF, CGPM-FAO, ICM-CSIC, etc.) podem considerar que Catalunya es troba en una de les zones d'Europa i del Mediterrani més afectades per la sobreexplotació, a causa principalment del sobreesforç pesquer, la manca d'una correcta gestió i compliment de la normativa. En concret, a Catalunya (com a la resta de l'Estat espanyol), tot i la considerable reducció de la flota, els avanços tecnològics i la construcció de noves embarcacions més potents no han permès augmentar el nombre de captures, sinó que aquestes han disminuït i alhora els individus son cada cop més petits. Símptomes d'un ecosistema en declivi.

Resulta evident que hi ha mesures de la nova normativa que seran més complicades d'establir i necessitaran estar acompanyades d'un bon finançament per poder-les fer realitat. Però moltes altres son relativament senzilles d'aplicar i amb poca inversió poden ajudar a revertir la situació actual i aconseguir un desenvolupament sostenible, crear més riquesa social i ocupació lligada al sector primari. Però per que això sigui possible, cal atendre a les característiques específiques de cada sector productiu i en el cas de Catalunya, el camí a recórrer és llarg i caldrà treballar amb valentia política en tots els sentits.

Amb el lliurament del document s'espera que els diferents grups Parlamentaris defensin, pel damunt de tot, el compliment de la legislació vigent i que incloguin en les propostes de resolució que presentin posar en marxa projectes que vagin en la línea dels objectius establerts en la nova PPC, que indiquen la via per aconseguir la sostenibilitat pesquera i la viabilitat futura de les poblacions de peixos i dels pescadors.