Català

La comunitat canària a Catalunya juntament amb organitzacions ecologistes s’han concentrat avui a Barcelona per mostrar, novament, el seu rebuig a les prospeccions petrolíferes a Canàries i a Catalunya. La protesta a Catalunya s’uneix a les mobilitzacions en tota Canàries, així com a Màlaga, Madrid, Bilbao, Palma de Mallorca, Brussel·les, Paris o New York, entre uns altres.
La unànime contestació social es produeix en resposta a l’aprovació total de les prospeccions de Repsol a Canàries, per part del Govern Central, tenint la multilnacional via lliure per perforar a més de 3.000 metres de profunditat en aquest últim trimestre de l’any. Tot i això, la societat Canària segueix lluitant per decidir sobre el seu futur i es manifesten en totes les illes sota un mateix crit “aquí vivim, aquí decidim”. Malgrat ser evident el rebuig a aquest projecte que provocaria grans desastres ambientals, socials i polítics, el Govern de Canàries fa una crida a tots els ciutadans per recalcar aquest rotund NO en la consulta convocada el proper dia 23 de Novembre. Una consulta que mostra, una vegada més, el cas omís del govern central cap al dret que haurien de tenir de pronunciar-se i decidir les poblacions locals afectades sobre qüestions de primer ordre com aquesta. D’altra banda, aquests anys d’intensa lluita han recalcat la desafortunada política energètica i mediambiental per part del Govern d’Espanya no només sobre Canàries sinó en tot el territori com a Balears, Delta de l’Ebre, la Costa Brava, València, el Mar de Alborán, el Golf de Cadis o el Mar Cantàbric.

Des de Catalunya se segueix amb preocupació i impotència el desenvolupament del projecte a Canàries, que és rebutjat frontalment per la societat canària i el seu Parlament pels seus greus impactes ambientals, econòmics i socials, com proven les al·legacions presentades contra el projecte. A Catalunya ja se sofreixen les conseqüències d’una política energètica irresponsable, els nombrosos abocaments de Repsol a Tarragona, ja sigui en la seva plataforma petrolífera com en el seu pol petroquímic, són inadmissibles.

Afortunadament, en tot aquest fosc procés i després de la trista notícia de tenir a Arias Cañete com a comissari d’Acció pel Clima i Energia, a principis d’aquest mes d’octubre, el Parlament Europeu ha declarat que ampliarà la recerca sobre la tramitació dels permisos petrolífers a Repsol a Fuerteventura i Lanzarote, a més de valorar nova informació científica i reconsiderar tot el procés amb els resultats de la propera consulta portadora de l’opinió de les institucions insulars i la societat canària.

La concentració convocada per la comunitat Canària resident a Catalunya, Ecologistes en Acció, Repsol Mata, Nacs Océanos i la Xarxa per la Soberania Energètica ha obtingut el suport d’organitzacions ecologistes i ciutadans de tot Catalunya. Les persones concentrades en l’acte han demanat que es retiri la via lliure al projecte a Canàries, així com que el Parlament català es posicioni també contra els projectes d’explotació d’hidrocarburs a pocs quilòmetres de la costa catalana. També han reclamat responsabilitat i un canvi radical en l’actual política energètica de foment de l’explotació del petroli, cap a un model basat en energias netes i renovables.

La convocatòria es va realitzar avui a les 19.00, sota el lema ¨Una hora per Canàries¨. Els assistents, vestits de negre, s’han concentrat de forma pacífica enmig de la plaça mostrant el seu suport a les multitudinàries manifestacions que es van donar a Canàries a la mateixa hora, alhora que informaven a la gent i recollien signatures per savecanarias.org.

Castellano

Una hora por Canarias

La comunidad canaria en Cataluña junto a las organizaciones ecologistas se han concentrado hoy en Barcelona para mostrar, nuevamente, su rechazo a las prospecciones petrolíferas en Canarias y en Cataluña. La protesta en Cataluña se une a las movilizaciones en toda Canarias, así como en Málaga, Madrid, Bilbao, Palma de Mallorca, Bruselas, Paris o New York, entre otros.

La unánime contestación social se produce en respuesta a la aprobación total de las prospecciones de Repsol en Canarias, por parte del Gobierno Central, teniendo la multilnacional vía libre para perforar a más de 3.000 metros de profundidad en este último trimestre del año. Aún así, la sociedad Canaria sigue luchando por decidir sobre su futuro y se manifiestan en todas las islas bajo un mismo grito “aquí vivímos, aquí decidimos”. A pesar de ser evidente el rechazo a este proyecto que provocaría grandes desastres ambientales, sociales y políticos, el Gobierno de Canarias hace un llamamiento a todos los ciudadanos para recalcar ese rotundo NO en la consulta convocada el próximo día 23 de Noviembre. Una consulta reflejo, una vez más, del caso omiso del gobierno central hacia el derecho que deberían tener de pronunciarse y decidir las poblaciones locales afectadas sobre cuestiones de primer orden como ésta. Por otro lado, estos años de intensa lucha han recalcado la desafortunada política energética y medioambiental por parte del Gobierno de España no sólo sobre Canarias sino en todo el territorio como en Baleares, Delta del Ebro, la Costa Brava, Valencia, el Mar de Alborán, el Golfo de Cádiz o el Mar Cantábrico.

Desde Cataluña se sigue con preocupación e impotencia el desarrollo del proyecto en Canarias, que es rechazado frontalmente por la sociedad canaria y su Parlamento por sus graves impactos ambientales, económicos y sociales, como prueban las alegaciones presentadas contra el proyecto. En Cataluña ya se sufren las consecuencias de una política energética irresponsable, los numerosos vertidos de Repsol en Tarragona, ya sea en su plataforma petrolífera como en su polo petroquímico, son inadmisibles.

Afortunadamente, en todo este oscuro proceso y tras la triste noticia de tener a Arias Cañete como comisario de Acción por el Clima y Energía, a principios de este mes de octubre, el Parlamento Europeo ha declarado que ampliará la investigación sobre la tramitación de los permisos petrolíferos a Repsol en Fuerteventura y Lanzarote, además de valorar nueva información científica y reconsiderar todo el proceso con los resultados de la próxima consulta portadora de la opinión de las instituciones insulares y la sociedad canaria.

La concentración convocada por la comunidad Canaria residente en Cataluña, Ecologistas en Acción, Repsol Mata, Nacs Océanos y Xarxa per la Soberania Energètica ha obtenido el apoyo de organizaciones ecologistas y ciudadanos de todo Cataluña. Las personas concentradas en el acto han pedido que se retire la vía libre al proyecto en Canarias, así como que el Parlamento catalán se posicione también contra los proyectos de explotación de hidrocarburos a pocos kilómetros de la costa catalana. También han reclamado responsabilidad y un cambio radical en la actual política energética de fomento de la explotación del petróleo, hacia un modelo basado en energias limpias y renovables.

La convocatoria se ha realizado hoy en la Plaça Catalunya desde las 19.00, bajo el lema ¨Una hora por Canarias¨. Los asistentes, vestidos de negro, se han concentrado de forma pacífica en medio de la plaza mostrando su apoyo a las multitudinarias manifestaciones que se dieron en Canarias a la misma hora, a la vez que informaban a los paseantes y recogían firmas para savecanarias.org.