Ecologistes en Acció ha conegut el contingut de la resolució del Ministeri d’Agricultura , Alimentació i Medi ambient sobre la Declaració d’Impacte Ambiental favorable a la realització de prospeccions de Repsol enfront del Delta de l’Ebre. Els ecologistes van presentar al·legacions que han estat desestimades i que sol·licitaven una DIA negativa i la no autorització del projecte pels seus impactes. També els resulta escandalós la diferent rasadora de mesurar en relació a altres prospeccions, com les del Mar de Alborán, que s’han denegat.

El projecte s’enclava en una zona que afecta a dos espais protegits, el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Parc Natural Illes Columbretes, tots dos pertanyents a la Xarxa Natura 2000, amb les categories de LIC i ZEPA. L’àrea entre tots dos espais corresponent a la plataforma continental està declarada com a ZEPA marina Espai marí del Delta de l’Ebre-Illes Columbretes, mentre que existeix també una proposta de ZEPIM Corredor de migració de cetacis del Mediterrani. L’activitat sísmica –especialment nociva per als cetacis– es realitzarà a 18 km de la costa de Tarragona, buscant possibles reservoris d’hidrocarburs situats entre 2.400 i 3.000 metres sota el mar, en un àrea total de 81.487 hectàrees.

Després d’analitzar la DIA favorable publicada ahir en el BOE, Ecologistes en Acció denuncia la falta de justificació de la necessitat del projecte per considerar que la recerca de nous camps petrolífers no soluciona la problemàtica i singularitat energètica espanyola. Però també que s’utilitzi com a justificació legal en l’Estudi d’Impacte Ambiental l’aplicació de Directives com la 98/93/CE, sobre la necessitat de mantenir reserves nacionals de petroli, que han estat derogades per la Directiva 2006/67/CE.

Els ecologistes denuncien la falta de resposta i sustentació tècnica a la petició en relació al fet que es valorin els efectes sinèrgics i acumulatius amb els camps petrolífers existents que explota la pròpia multinacional. D’altra banda, consideren insuficients les mesures correctores, de vigilància i calendari incorporades per evitar impactes sobre les espècies protegides per la Xarxa Natura 2000 i ZEPIM, especialment sobre les tortugues marines i cetacis. I és que s’han observat impactes sobre aquestes espècies protegides a distàncies majors, mentre que els models utilitzats subestiman les condicions reals d’intensitat sonora produïda per les prospeccions sísmiques.

Paradoxalment, avui mateix es publica en el BOE la DIA desfavorable a un altre projecte de prospeccions de CNWL Oil en el Mar de Alborán. Ecologistes en Acció es mostra sorpresa que sigui el mateix òrgan (la Secretaria d’Estat de Medi ambient) el que digui tot el contrari del que afirma la DIA favorable de Repsol a Tarragona publicada ahir.

Efectivament, en aquest cas del Mar de Alborán, els impactes sobre els cetacis es consideren inassumibles, els impactes sobre els recursos pesquers es qualifiquen com molt grans, i s’assenyala que no s’ha analitzat la connectivitat dels espais de la Xarxa Natura 2000 (cosa que en el projecte de Tarragona ni es cita, però aquí no sembla ser un problema).

Ecologistes en Acció reclama la denegació del projecte, perquè suposa obrir la porta a noves prospeccions de Repsol a la zona. Però a més, aquesta empresa compta amb un llarg historial d’abocaments i delictes ambientals a Tarragona que han causat greus danys en l’activitat pesquera, turística i l’ecosistema marí. Encara està pendent de sentència pel Jutjat nº3 de Tarragona el judici per presumpte delicte ecològic contra Repsol per abocaments en la fase de prospecció dels pous de Lubina i Montanazo, sentencia que serà rellevant a l’efecte de determinar tant l’impacte ambiental de la plataforma Casablanca com el grau de diligència de Repsol.

D’altra banda, l’organització ecologista insisteix a recordar l’episodi de terratrèmols produït pel projecte Castor a la mateixa zona. Si bé es tracta de dues operacions diferents (injecció de gas i explotació de petroli), la complexitat geològica i l’alt potencial d’inducció sísmica d’ambdues tècniques podrien desencandenar nous terratrèmols.

Per a Ecologistes en Acció el principi de precaució, en una zona molt sensible ecològicament, hauria de prevaler sobre els interessos econòmics de Repsol. Per això demanda la denegació del projecte i insta als Governs de Catalunya i València a actuar per paralitzar aquestes noves prospeccions abans que el Ministeri doni l’autorització definitiva.

L’organització ecologista també demana que s’uneixin els diferents parlaments autonòmics al Parlament de Canàries en el seu pronunciament i accions contra les prospeccions en les seves costes i a impulsar canvis en la insostenible política energètica actual cap a fonts netes i renovables.

Ecologistas en Acción denuncia vacíos importantes en la declaración de impacto ambiental favorable a Repsol.

Ecologistas en Acción ha conocido el contenido de la resolución del Ministerio de Agricultura , Alimentación y Medio Ambiente sobre la Declaración de Impacto Ambiental favorable a la realización de prospecciones de Repsol frente al Delta del Ebro. Los ecologistas presentaron alegaciones que han sido desestimadas y que solicitaban una DIA negativa y la no autorización del proyecto por sus impactos. También les resulta escandaloso el distinto rasero de medir en relación a otras prospecciones, como las del Mar de Alborán, que se han denegado.

El proyecto se enclava en una zona que afecta a dos espacios protegidos, el Parque Natural del Delta del Ebro y el Parque Natural Islas Columbretes, ambos pertenecientes a la Red Natura 2000, con las categorías de LIC y ZEPA. El área entre ambos espacios correspondiente a la plataforma continental está declarada como ZEPA marina Espacio marino del Delta de l’Ebre-Illes Columbretes, mientras que existe también una propuesta de ZEPIM Corredor de migración de cetáceos del Mediterráneo. La actividad sísmica –especialmente dañina para los cetáceos– se realizará a 18 km de la costa de Tarragona, buscando posibles reservorios de hidrocarburos situados entre 2.400 y 3.000 metros bajo el mar, en un área total de 81.487 hectáreas.

Después de analizar la DIA favorable publicada ayer en el BOE, Ecologistas en Acción denuncia la falta de justificación de la necesidad del proyecto por considerar que la investigación de nuevos campos petrolíferos no soluciona la problemática y singularidad energética española. Pero también que se utilice como justificación legal en el Estudio de Impacto Ambiental la aplicación de Directivas como la 98/93/CE, sobre la necesidad de mantener reservas nacionales de petróleo, que han sido derogadas por la Directiva 2006/67/CE.

Los ecologistas denuncian la falta de respuesta y sustentación técnica a la petición en relación a que se valoren los efectos sinérgicos y acumulativos con los campos petrolíferos existentes que explota la propia multinacional. Por otro lado, consideran insuficientes las medidas correctoras, de vigilancia y calendario incorporadas para evitar impactos sobre las especies protegidas por la Red Natura 2000 y ZEPIM, especialmente sobre las tortugas marinas y cetáceos. Y es que se han observado impactos sobre estas especies protegidas a distancias mayores, mientras que los modelos utilizados subestiman las condiciones reales de intensidad sonora producida por las prospecciones sísmicas.

Paradójicamente, hoy mismo se publica en el BOE la DIA desfavorable a otro proyecto de prospecciones de CNWL Oil en el Mar de Alborán. Ecologistas en Acción se muestra sorprendida que sea el mismo órgano (la Secretaría de Estado de Medio Ambiente) el que diga todo lo contrario de lo que afirma la DIA favorable de Repsol en Tarragona publicada ayer.

Efectivamente, en este caso del Mar de Alborán, los impactos sobre los cetáceos se consideran inasumibles, los impactos sobre los recursos pesqueros se califican como muy grandes, y se señala que no se ha analizado la conectividad de los espacios de la Red Natura 2000 (cosa que en el proyecto de Tarragona ni se cita, pero ahí no parece ser un problema).

Ecologistas en Acción reclama la denegación del proyecto, porque supone abrir la puerta a nuevas prospecciones de Repsol en la zona. Pero además, esta empresa cuenta con un largo historial de vertidos y delitos ambientales en Tarragona que han causado graves daños en la actividad pesquera, turística y el ecosistema marino. Aún está pendiente de sentencia por el Juzgado nº3 de Tarragona el juicio por presunto delito ecológico contra Repsol por vertidos en la fase de prospección de los pozos de Lubina y Montanazo, sentencia que será relevante a efectos de determinar tanto el impacto ambiental de la plataforma Casablanca como el grado de diligencia de Repsol.

Por otro lado, la organización ecologista insiste en recordar el episodio de terremotos producido por el proyecto Castor en la misma zona. Si bien se trata de dos operaciones diferentes (inyección de gas y explotación de petróleo), la complejidad geológica y el alto potencial de inducción sísmica de ambas técnicas podrían desencandenar nuevos terremotos.

Para Ecologistas en Acción el principio de precaución, en una zona muy sensible ecológicamente, debería prevalecer sobre los intereses económicos de Repsol. Por ello demanda la denegación del proyecto e insta a los Gobiernos de Cataluña y Valencia a actuar para paralizar estas nuevas prospecciones antes de que el Ministerio dé la autorización definitiva.

La organización ecologista también pide que se unan los diferentes parlamentos autonómicos al Parlamento de Canarias en su pronunciamiento y acciones contra las prospecciones en sus costas y a impulsar cambios en la insostenible política energética actual hacia fuentes limpias y renovables.