Ecologistes en Acció denuncia que el protocol és una maniobra de distracció de la Generalitat per eludir les seves responsabilitats. Ni resol el problema ni oculta l’incompliment sistemàtic de la normativa europea de qualitat de l’aire.

L’organització va presentar al·legacions contra el nou pla de qualitat de l’aire aprovat per la Generalitat el passat mes de setembre per incompliment de la legalitat europea i per no establir mesures estrictes sobre la reducció del trànsit de vehicles, principal font d’emissions, seguides de les industrials i el trànsit marítim i aeri.

El govern ha tingut 14 anys per adaptar-se als valors legals europeus, temps perdut que ve causant greus problemes de salut en la població, com vénen demostrant nombrosos estudis científics i la pròpia Organització Mundial de la Salut, que relacionen la contaminació com a causa directa de malalties respiratòries, neurològiques, cardiovasculars i el càncer. Es calcula que cada any causa a l’Àrea Metropolitana de Barcelona prop de 3.500 morts prematures, a més de tenir

importants costos econòmics i impactes greus en l’agricultura i els ecosistemes. Ecologistes en Acció va presentar propostes que són aplicades amb èxit en més de 200 ciutats europees i que el nou pla, aprovat amb gairebé quatre anys de retard, no ha recollit. ¨Coneixem el problema i les solucions però falta la determinació política del govern¨ afirma Maria Garcia , membre de l’organització.

Les mesures que ha engegat el protocol de la Generalitat són puntuals i de caràcter voluntari, no incideixen en la reducció del trànsit a les zones més crítiques ni limiten de forma obligatòria l’activitat industrial, com s’ha vingut provant aquests últims anys. Ecologistes en Acció denuncia que la Generalitat postergui fins i tot les noves mesures aprovades de reducció a la meitat de preu del transport públic i l’augment del 25% en les tarifes de peatge i aparcaments municipals. Si bé són insuficients tindrien un potent efecte per conscienciar a la població de la gravetat del problema. Tanmateix els ecologistes no veuen cap justificació perquè no s’engeguin de forma immediata i es posterguin al desenvolupament de la futura T-Mobilitat.

L’organització vol alertar que l’episodi de contaminació és una situació de gravetat, però recorda que el principal risc és la contaminació constant diària a la qual està sotmesa la població dels 40 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, on se superen els valoris límit de NO2 i PM10 admissibles i viu el 53% de la població catalana.

La salut de la població no admet més moratòries i Catalunya s’enfronta a dos procediments d’infracció oberts per la Comissió Europea per incompliment de la normativa europea que en breu arribaran al Tribunal de Justícia Europeu i que podran concloure en importants sancions milionàries que pagarem la ciutadania. Per això, Ecologistes en Acció reclama responsabilitat al Govern per reformular urgentment i íntegrament l’actual Pla de millora de la qualitat de l’aire per donar compliment a les obligacions europees, a la moció sobre la qualitat de l’aire aprovada pel Parlament de Catalunya al gener de 2014, i incorporar les mesures que ja han demostrat resultats contundents en altres països europeus del nostre entorn.

Activado el protocolo de contaminación del aire en 40 municipios de Barcelona

Ecologistas en Acción denuncia que el protocolo es una maniobra de distracción de la Generalitat para eludir sus responsabilidades. Ni resuelve el problema ni oculta el incumplimiento sistemático de la normativa europea de calidad del aire.

La organización presentó alegaciones contra el nuevo plan de calidad del aire aprobado por la Generalitat el pasado mes de septiembre por incumplimento de la legalidad europea y por no establecer medidas estrictas sobre la reducción del tráfico de vehículos, principal fuente de emisiones, seguidas de las industriales y el tránsito marítimo y aéreo.

El gobierno ha tenido 14 años para adaptarse a los valores legales europeos, tiempo perdido que viene causando graves problemas de salud en la población, como vienen demostrando numerosos estudios científicos y la propia Organización Mundial de la Salud, que relacionan la contaminación como causa directa de enfermedades respiratórias, neurológicas, cardiovasculares y el cáncer. Se calcula que cada año causa cerca de 3.500 muertes prematuras en el Área Metropolitana de Barcelona, además de tener importantes costes económicos e impactos graves en la agricultura y los ecosistemas. Ecologistas en Acción presentó propuestas que vienen siendo aplicadas con éxito en más de 200 ciudades europeas y que el nuevo plan, aprobado con casi cuatro años de retraso, no ha recogido. ¨Conocemos el problema y las soluciones pero falta la determinación política del gobierno¨ afirma Maria Garcia , miembro de la organización.

Las medidas que ha puesto en marcha el protocolo de la Generalitat son puntuales y de carácter voluntario, no inciden en la reducción del tránsito en las zonas más críticas ni limitan de forma obligatoria la actividad industrial, como se ha venido probando estos últimos años. Ecologistas en Acción denuncia que la Generalitat postergue incluso las nuevas medidas aprobadas de reducción a la mitad de precio del transporte público y el aumento del 25% en las tarifas de peage y aparcamientos muncipales. Si bien son insuficientes tendrían un potente efecto para concienciar a la población de la gravedad del problema. Los ecologistas no ven ninguna justificación para que no se pongan en marcha de forma inmediata y se posterguen al desarrollo de la futura T-Mobilidad.

La organización quiere alertar que el episodio de contaminación es una situación de gravedad, pero recuerda que el principal riesgo es la contaminación constante diaria a la que está sometida la población de los 40 municipios del àrea metropolitana de Barcelona , donde se superan los valores límite de NO2 y PM10 admisibles y vive el 53% de la población catalana.

La salud de la población no admite más moratorias y Cataluña se enfrenta a dos procedimientos de infracción abiertos por la Comisión Europea por incumplimento de la normativa europea que en breve llegarán al Tribunal de Justicia Europeo y que podrán concluir en importantes sanciones millonarias que pagaremos la ciudadanía. Por ello, Ecologistas en Acción reclama responsabilidad al Gobierno para reformular urgentemente y en su totalidad el actual Plan de mejora de la calidad del aire para dar cumplimiento a las obligaciones europeas, a la moción sobre la calidad del aire aprobada por el Parlamento de Cataluña en enero de 2014, e incorporar las medidas que ya han demostrado resultados contundentes en otros países europeos de nuestro entorno.