Ecologistes en Acció ha tramès un escrit a totes les forces polítiques del Parlament de Catalunya perquè posin seny i esmenin les barbaritats socials, ambientals i econòmiques que han comès els successius governs de Catalunya des del 2002 fins a l'actual, pel que fa a la nefasta planificació i execució a tots els seus nivells de l'obra del Canal Segarra-Garrigues.

Ecologistes en Acció de Catalunya fa anys que reclama responsabilitats i que s'emprin tots els instruments que estiguin a l'abast per posar llum a totes les controvèrsies que planegen sobre aquest projecte des dels seus inicis, a les quals s'hi sumen les sospites irregularitats generades amb la filtració d'una informació que quantifica una desviació pressupostària d'un 81% [1] i un informe de la Sindicatura de Comptes que detecta indicis evidents de delicte en contractacions fetes a dit que requerien per llei un concurs públic. Una d'elles per al reconegut bufet d'advocats Roca Junyent. Aquest sobrecost del 81% hem de recordar que partia de l'elevat pressupost de 1069 milions d'Euros per a la construcció de tota la xarxa secundària de responsabilitat de la Generalitat de Catalunya i que sense justificació s'han gastat 1.928 milions d'euros. El desori s'agreuja quan de les 68.000 hectàrees de reg, només hi ha possibilitat de regar en 12.000, encara que només s'està regant de manera efectiva en 3.000.

A més a més, l'organització ecologista denuncia i demana al Parlament de Catalunya que posi fi a la inexplicable falta de transparència i informació. S'han arribat a amagar informes del Consell per al Desenvolupament Sostenible, posteriorment filtrats i apareguts a la llum pública, que qüestionaven la viabilitat de l'obra en l'àmbit econòmic, social i ambiental. Entre altres qüestions destaca que per a la pagesia li surt més rendible el conreu de secà amb denominació d'origen i reg de suport que el conreu de regadiu pels costos elevats de l'aigua subministrada mitjançant el canal.

PDF - 74 kB
Moció presentada pel Grup ICV-EUiA

Per tot plegat, Ecologistes en Acció demana a totes les forces polítiques que donin suport a la Moció presentada pel Grup ICV-EUiA (ref. 302SVG19021500015) i que entre altres acords, insta al Parlament de Catalunya a què celebri un debat monogràfic entre els diversos actors implicats sobre la viabilitat econòmica i mediambiental del Segarra Garrigues, a explicar en seu parlamentària l'informe complert del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible sobre la viabilitat econòmica del Canal Segarra-Garrigues entregat l'any 2013 al Govern de la Generalitat, a realitzar en el termini d'un any una auditoria econòmic-financera (com recomana l'informe del CADS) de caràcter independent i participatiu que avaluï els costos que ha suposat la gestió de REGSEGA des de l'any 2003 a l'any 2014 del projecte de regadiu del Canal Segarra-Garrigues, elaborar els plans de gestió de les zones ZEPA per sur a terme les mesures correctores i compensatòries previstes a l'Estudi d'Impacte Ambiental i a la Declaració de l'Impacte Ambiental, el compliment dels cabals de manteniment del Segre, etc.

Ecologistes en Acció de Catalunya considera que de seguir amb la fugida cap endavant amb l'increment de despeses sense control ni justificació, l'increment greu de l'endeutament públic català, nul servei a la pagesia de la zona i per tant inviabilitat del necessari assentament de la població al territori, aquesta obra suposarà un conflicte econòmic, social i ambiental d'enorme gravetat que Catalunya no mereix i que haurà de patir durant un nombre incert de generacions.

D'altra banda, els ecologistes també alerten que el pagament dels sobrecostos d'aquesta obra es pretenguin canalitzar, mitjançant un transvasament des del Segre a la Regió Metropolitana de Barcelona, via la factura dels consumidors assetjant a la ciutadania que comportaria incrementar encara més la pobresa energètica i un irreparable incompliment dels cabals ecològics del Segre i de l'Ebre amb els consegüents impactes de regressió, subsidència i salinització sobre el vulnerable Delta de l'Ebre.

Notas