La preocupació comuna per la lluita contra el canvi climàtic ha dut a un grup de persones a títol individual, entitats socials i ecologistes d'orígens diferents a crear el Moviment per la Justícia Climàtica (MJC). Aquesta xarxa ciutadana, que pretén estendre's arreu de tot el territori català, neix amb l'objectiu de presentar alternatives viables al model socioeconòmic actual i pressionar els governs i representants perquè prenguin mesures radicals i necessàries per fer front aquest greu problema mediambiental.

El Moviment vol desenvolupar la seva tasca més enllà de la Cimera sobre el canvi climàtic que se celebrarà aquest mes de desembre a París (COP21), ja que l'acord al qual s'hi arribarà serà molt probablement insuficient, i el clima del planeta, i amb ell la vida tal com la coneixem, seguirà amenaçat.

Per tal de presentar les seves demandes a la ciutadania i als diferents actors de l'àmbit català, el Moviment per la Justícia Climàtica ha preparat dues primeres accions: un Fòrum sobre alternatives socioeconòmiques concretes al territori català per frenar el canvi climàtic, que se celebrarà el 21 de novembre al Casal de Barri Pou de la Figuera (Barcelona), i una Marxa Mundial pel Clima a Barcelona el proper 29 de novembre, que se sumarà a les que se celebraran aquest mateix dia a diverses ciutats del món.

Aquestes activitats s'emmarquen en la filosofia que recull el manifest funcional del Moviment per la Justícia Climàtica, on es plantegen cinc reivindicacions en consonància amb les demandes consensuades globalment:

  • Emissions

És necessari que els països es comprometin a una reducció ambiciosa i dràstica d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, obviant les falses solucions i acabant amb les subvencions als combustibles fòssils. La solució al canvi climàtic passa per un món basat al 100% en fonts d'energia renovable, una producció i un consum responsables.

  • Equitat

La distribució del pressupost de carboni, és a dir, les emissions que encara poden ser emeses sense sobrepassar el límit dels 1.5 graus d'escalfament, s'han de distribuir basant-se en conceptes de justícia climàtica i responsabilitat històrica d'emissions. A més, cal expulsar les indústries petrolieres i els lobbies empresarials afins de les negociacions sobre el canvi climàtic.

  • Finances

Cal suprimir els mecanismes de mercat com el comerç d'emissions, els mecanismes d'aplicació conjunta o els de desenvolupament net, ja que només comporten l'augment de les emissions. A més, els costos dels plans d'adaptació i mitigació del canvi climàtic dels països del Sud global hauran de ser finançats pels països del Nord.

  • Justícia

S'ha de garantir el dret de totes les persones a un medi ambient sa i a la sobirania dels pobles sobre l'accés sostenible als recursos naturals. Cal, per tant, relocalitzar l'economia i el model productiu i de consum, de manera que tractats internacionals de lliure comerç com el TTIP aturin les seves negociacions i es promogui un model de producció, transport i consum de proximitat.

  • Mecanismes de compliment

Cal que les polítiques i els acords en canvi climàtic estiguin acompanyats per mecanismes estrictes de participació, transparència i control democràtic, amb sancions severes en cas d'incompliment.

El Moviment per la Justícia Climàtica està obert a totes aquelles entitats ciutadanes i persones particulars que estiguin interessades a sumar-se a la seva acció. Aquestes adhesions es poden formalitzar a travès del web del Moviment: justiciaclimatica.com.

Accions programades:

· El proper 29 de novembre organitzarà una marxa ciutadana englobada dins de les accions internacionals per la Cimera de París (COP21)

· El 21 de novembre celebrarà un Fòrum amb propostes d'alternatives al model economòmic actual a l'àmbit català per frenar el canvi climàtic