120 municipis del País Valencià estan implementant o projecten establir mecanismes per a la separació en origen de la matèria orgànica que tirem per a millorar el sistema i caminar cap a la reducció dels abocaments.

Ecologistes en Acció saluda amb optimisme els avanços realitzats en nombroses localitats del País Valencià per a implantar mecanismes de separació en origen dels residus urbans. 120 municipis del territori valencià han iniciat el servei de recollida selectiva de matèria orgànica o es troben realitzant tasques administratives prèvies per a posar-lo en marxa en l’últim trimestre de 2017. Aquesta realitat suposa un salt de magnitud de cara a complir amb els objectius marcats per Brussel·les (la pràctica desaparició dels abocadors en 2030) i en el camí cap a una societat basada en la màxima ‘Residu Zero’ i els principis de l’economia circular. Sobretot, si tenim en compte que cap ajuntament havia instaurat models de discriminació de la brossa en origen fa a penes dos anys, quan el nou govern es va formar en 2015 i va començar a incentivar aquest tipus de pràctiques entre les entitats locals responsables de la gestió i tractament de les deixalles que produeix la població i la indústria. La separació en origen de la fracció orgànica era un imperatiu de tots els plans zonals de gestió de residus des de 2009, encara que no es complia en la majoria dels casos.

En aquest sentit, l’organització ecologista es mostra disposada a protegir l’aplicació de les mesures esmentades, sempre que s’ajusten als criteris que, després de diverses experiències, han sigut contrastats en el seu valor per a optimitzar el procés. D’una banda, és pertinent assenyalar que la instal·lació de la recollida porta a porta o del cinqué contenidor per a matèria orgànica (depòsit marró) ha d’anar acompanyada d’un tancament electrònic que permeta l’accés només a aquelles persones que s’hagen compromés amb la iniciativa, a través d’una targeta magnètica. D’aquesta manera, es minimitzen les possibilitats que es tiren residus inadequades en el contenidor específic, que puguen entorpir o invalidar la recuperació de la fracció orgànica per la seua contaminació amb impropis. Cal destacar, d’altra banda, la necessitat d’instaurar contenidors amb un volum adequat als criteris tècnics, de dur a terme campanyes de conscienciació que eduquen la població en la gestió responsable dels residus domèstics i d’establir taxes fiscals que fomenten la separació en origen entre la població i penalitzen l’abocament de residus.

Les tres capitals de província del País Valencià es mostren favorables a la segregació i el tractament selectiu de la matèria orgànica. València ha disposat contenidors marrons en dos barris, oberts a tota la ciutadania, i estendrà el model a tota la ciutat per fases a partir de 2018. Alacant, per la seua banda, també va iniciar a principis de 2017 el seu procés amb la ubicació de contenidors per a la fracció orgànica (85 fins a la data) amb l’accés reservat a usuaris registrats en col·legis, mercats municipals, càterings, l’OAMI, entre altres; així com d’11 punts de compostatge en centres d’ensenyament i zones verdes. A finals d’enguany el consistori té previst col·locar 150 contenidors més en tres barris del municipi, amb la vista posada en ampliar el projecte a altres districtes i començar les proves pilot per a la recollida porta a porta l’any que ve. De la mateixa manera, Castelló de la Plana també camina embarcat en aquest canvi de paradigma mitjançant la realització d’un programa d’avaluació de resultats que inclou la ubicació de contenidors de matèria orgànica de diverses grandàries en tres zones de la localitat per a una població de 7.600 persones.

A més, són molts els municipis de menor envergadura que també s’han sumat a la tendència. Un poble menut com Aiora, de tan sols uns 5.300 habitants, ha realitzat uns quants tallers de compostatge domèstic amb 120 persones de la vila valenciana i pronostica la implantació del sistema de recollida porta a porta i la creació d’un punt de compostatge comunitari. Carrícola, l’enclavament per excel·lència de l’ecologisme valencià situat en la Vall d’Albaida, porta molts anys facilitant la discriminació en origen de la matèria orgànica. Altres localitats com Asp han resolt llançar-se amb la recollida selectiva domiciliària, mentres que altres poblacions més grans com Sagunt i Alzira estan immersos a propagar l’ús del cinqué contenidor de matèria orgànica.

Altres experiències de l’Estat espanyol

Més enllà del territori valencià, s’han consolidat pràctiques de separació en origen de la fracció orgànica que han donat resultats que mereixen ser tinguts en compte. La Mancomunitat de Pamplona és una de les experiències més destacables. Va començar en 2013 la instauració del cinqué contenidor, a més d’altres mètodes de discriminació en origen, i en 2015 ja donava servei a més de 330.000 persones i havia instal·lat més de 2.000 contenidors en la via pública. L’última lectura, efectuada amb dades de 2016, registra la reducció a la meitat de l’abocament en abocador de la regió, que ara se situa entorn del 25 %.

Entre les poques autonomies que porten uns quants anys aplicant mètodes de recollida selectiva de la matèria orgànica, trobem el cas de Catalunya, que trau un rendiment considerable a la recollida selectiva obligatòria per llei de la fracció orgànica en origen i al sistema de recollida porta a porta que té instaurat en més de cent municipis i 300.000 persones. El percentatge de recuperació de residus va ser del 37 % en 2016 (un 1,5 % més que en 2015), mentre que el 40 % de la brossa és depositada en abocadors i el 22 % és incinerada. Les xifres de reciclatge són bones en comparació amb la resta de l’Estat, però mostren un cert estancament en els paràmetres de sostenibilitat i segueixen allunyades dels objectius de reciclatge del 50 % establits per la Unió Europea i continguts en la Directiva Marc de Residus 2008/98/CEE per a 2020.

Altres experiments dignes de menció s’han dut a terme en l’àmbit local de diferents territoris del País Basc. Hernani és un municipi de quasi 20.000 habitants situat a la província de Guipúscoa que ha desplegat un sistema de compostatge comunitari i domèstic per a 1.400 llars, mentre la resta de la població se serveix del mètode habitual de recollida porta per porta de la fracció orgànica. La iniciativa va arrancar en 2012 amb l’emplaçament d’un compostador col·lectiu i actualment la localitat compta amb més de 35 unitats de compostatge. Les estimacions més recents assenyalen que es recol·lecten anualment unes 30 tones de matèria orgànica, la qual cosa suposa una producció de 30 kg per habitant i any amb un nivell d’impropis inferior al 2 %. Cal destacar, d’altra banda, que les persones que participen del sistema reben una subvenció que cobreix el 40 % de la taxa municipal de la brossa, un poderós incentiu per a formar part d’aquest viratge cap a la sostenibilitat.

Recollida selectiva enllà de les nostres fronteres

En altres països d’Europa, també s’han donat experiències ressenyables en l’avanç cap a una societat sense residus. Milà és uns dels casos més paradigmàtics, després d’aplicar la recollida porta a porta de la fracció orgànica, va augmentar en tres anys la seua recollida selectiva del 37 % al 54 % de la brossa urbana, segons informes de 2016. Altres indicadors oficials indiquen valors molt positius: la taxa de recuperació de residus era del 35 % en 2011, amb marcadors del 5 % en el cas de la matèria orgànica; la mateixa taxa va ser del 52 % en 2015, amb xifres del 19 % per a la porció orgànica dels rebutjos que produeix la localitat. Brussel·les va instaurar fa anys la recollida porta a porta de diverses fraccions de residus municipals i des de 2016 la fracció orgànica.

Finalment, Ljubljana mereix un lloc especial en aquest elenc de pràctiques pioneres. En 2012 la ciutat va implantar la recollida domiciliària de la fracció orgànica. Dos anys després, la taxa de reciclatge de residus urbans va ser del 61 %, gràcies a un descens del 59 % en la producció de rebutjos mesclats i del 15 % en la generació total de residus. Si tenim en compte les quotes de recuperació establides pels objectius marcats per la UE per a 2030, la capital eslovena només estaria a nou punts d’aconseguir eixa meta.

Experiencias pioneras en la recogida de la fracción orgánica de residuos urbanos

120 municipios del País Valencià están implementando o proyectan establecer mecanismos para la separación en origen de la materia orgánica que desechamos para mejorar el sistema y caminar hacia la reducción de los vertidos.

Ecologistas en Acción saluda con optimismo los avances realizados en numerosas localidades del País Valencià para implantar mecanismos de separación en origen de los residuos urbanos. 120 municipios del territorio valenciano han iniciado el servicio de recogida selectiva de materia orgánica o se encuentran realizando labores administrativas previas para ponerlo en marcha en el último trimestre de 2017. Esta realidad supone un salto de magnitud de cara a cumplir con los objetivos marcados por Bruselas (la práctica desaparición de los vertederos en 2030) y en el camino hacia una sociedad basada en la máxima ‘Residuo Cero’ y los principios de la economía circular. Sobre todo, si tenemos en cuenta que ningún ayuntamiento había instaurado modelos de discriminación de la basura en origen hace apenas dos años, cuando el nuevo gobierno se formó en 2015 y comenzó a incentivar este tipo de prácticas entre las entidades locales responsables de la gestión y tratamiento de los desperdicios que produce la población y la industria. La separación en origen de la fracción orgánica era un imperativo de todos los planes zonales de gestión de residuos desde 2009, pese a que no se cumpliera en la mayoría de los casos.

En este sentido, la organización ecologista se muestra dispuesta a respaldar la aplicación de dichas medidas siempre que se ajusten a los criterios que, tras varias experiencias, han sido contrastados en su valor para optimizar el proceso. Por un lado, es pertinente señalar que la instalación de la recogida puerta a puerta o del quinto contenedor para materia orgánica (depósito marrón) debe ir acompañada de un cierre electrónico que permita el acceso sólo a aquellas personas que se hayan comprometido con la iniciativa, a través de una tarjeta magnética. De esta manera, se minimizan las posibilidades de que se arrojen basuras inadecuadas en el contenedor específico que puedan entorpecer o invalidar la recuperación de la fracción orgánica por contaminación de la misma con impropios. Cabe destacar, por otro lado, la necesidad de instaurar contenedores con un volumen adecuado a los criterios técnicos, de llevar a cabo campañas de concienciación que eduquen a la población en la gestión responsable de los residuos domésticos y de establecer tasas fiscales que fomenten la separación en origen entre la población y penalizen el vertido de basuras.

Las tres capitales de provincia del País Valencià se muestran favorables a la segregación y el tratamiento selectivo de la materia orgánica. Valencia ha dispuesto contenedores marrones en dos barrios, abiertos a toda la ciudadanía, y extenderá el modelo a toda la ciudad por fases a partir de 2018. Alicante, por su parte, también inició a principios de 2017 su proceso con la ubicación de contenedores para la fracción orgánica (85 hasta la fecha) con el acceso reservado a usuarios registrados en colegios, mercados municipales, caterings, la OAMI, entre otros; así como de 11 puntos de compostaje en centros de enseñanza y zonas verdes. A finales de este año, el consistorio tiene previsto colocar 150 contenedores más en tres barrios del municipio, con la vista puesta en ampliar el proyecto a otros distritos y comenzar las pruebas piloto para la recogida puerta a puerta el año que viene. De la misma forma, Castellón de la Plana también anda embarcado en este cambio de paradigma mediante la realización de un programa de evaluación de resultados que incluye la ubicación de contenedores de materia orgánica de diversos tamaños en tres zonas de la localidad para una población de 7.600 personas.

Además, son muchos los municipios de menor envergadura que también se han sumado a la tendencia. Un pueblo pequeño como Ayora, de apenas 5.300 habitantes, ha realizado varios talleres de compostaje doméstico con 120 personas de la villa valenciana y pronostica la implantación del sistema de recogida puerta a puerta y la creación de un punto de compostaje comunitario. Carrícola, el enclave por excelencia del ecologismo valenciano situado en la Vall d’Albaida, lleva muchos años facilitando la discriminación en origen de la materia orgánica. Otras localidades como Aspe han resuelto lanzarse con la recogida selectiva domiciliaria, mientras que otras poblaciones más grandes como Sagunto y Alzira están inmersos en propagar el uso del quinto contenedor de materia orgánica.

Otras experiencias del Estado español

Más allá del territorio valenciano, se han asentado prácticas de separación en origen de la fracción orgánica que han dado resultados que merecen ser considerados. La Mancomunidad de Pamplona es una de las experiencias más destacables. Empezó en 2013 la instauración del quinto contenedor, además de otros métodos de discriminación en origen, y en 2015 ya daba servicio a más de 330.000 personas y había instalado más de 2.000 contenedores en la vía pública. La última lectura, efectuada con datos de 2016, registra la reducción a la mitad del vertido en vertedero de la región, que ahora se sitúa en torno al 25 %.

Entre las pocas autonomías que llevan varios años aplicando métodos de recogida selectiva de la materia orgánica, encontramos el caso de Cataluña, que saca un rendimiento considerable a la recogida selectiva obligatoria por ley de la fracción orgánica en origen y al sistema de recogida puerta a puerta que tiene instaurado en más de cien municipios y 300.000 personas. El porcentaje de recuperación de residuos fue del 37 % en 2016 (un 1,5 % más que en 2015), mientras que el 40 % de basura es depositada en vertederos y el 22 % es incinerada. Las cifras de reciclaje son buenas en comparación con el resto del Estado, pero muestran cierto estancamiento en los parámetros de sostenibilidad y siguen alejadas de los objetivos de reciclaje del 50 % establecidos por la Unión Europea y contenidos en la Directiva Marco de Residuos 2008/98/CEE para 2020.

Otros experimentos dignos de mención se han llevado a cabo en el ámbito local de diferentes territorios del País Vasco. Hernani es un municipio de casi 20.000 habitantes situado en la provincia de Guipuzcoa que ha desplegado un sistema de compostaje comunitario y doméstico para 1.400 hogares, mientras el resto de la población se sirve del método habitual de recogida puerta por puerta de la fracción orgánica. La iniciativa arrancó en 2012 con el emplazamiento de un compostador colectivo y, en la actualidad, la localidad cuenta con más de 35 unidades de compostaje. Las estimaciones más recientes señalan que se recolectan anualmente unas 30 toneladas de materia orgánica, lo que supone una producción de 30 kg por habitante y año con un nivel de impropios inferior al 2 %. Hay que resaltar, por otra parte, que las personas que participan del sistema reciben una subvención que cubre el 40 % de la tasa municipal de basuras, un poderoso incentivo para formar parte de este viraje hacia la sostenibilidad.

Recogida selectiva allende nuestras fronteras

En otros países de Europa, también se han dado experiencias reseñables en el avance hacia una sociedad sin residuos. Milán es unos de los casos más paradigmáticos, tras aplicar la recolecta puerta a puerta de la fracción orgánica, aumentó en tres años su recogida selectiva del 37 % al 54 % de la basura urbana, según informes de 2016. Otros indicadores oficiales apuntan valores muy positivos: la tasa de recuperación de residuos era del 35 % en 2011, con marcadores del 5 % en el caso de la materia orgánica; la misma tasa fue del 52 % en 2015, con cifras del 19 % para la porción orgánica de los desechos que produce la localidad. Bruselas instauró hace años la recogida puerta a puerta de diversas fracciones de residuos municipales y desde 2016 la fracción orgánica.

Finalmente, Liubliana merece un lugar especial en este elenco de prácticas pioneras. En 2012, la ciudad implantó la recogida domiciliaria de la fracción orgánica. Dos años después, la tasa de reciclaje de residuos urbanos fue del 61 %, gracias a un descenso del 59 % en la producción de desechos mezclados y del 15 % en la generación total de residuos. Si tenemos en cuenta las cuotas de recuperación establecidas por los objetivos marcados por la UE para 2030, la capital eslovena sólo estaría a nueve puntos de alcanzar dicha meta.