Després de la recent aprovació pel Consell de la Generalitat Valenciana del Decret 187/2005 que regula la composició i funcions del Consell Valencià de la Caça, Ecologistes en Acció del País Valencià considera injustificable la marginació de les organitzacions conservacionistes o de defensa dels drets dels animals, ja que cap d'eixes organitzacions formaran part d'eixe òrgan de consulta i participació, creat en la Llei Valenciana 13/2004 de Caça. No obstant les organitzacions dels caçadors (Federació de Caça) o que defenen els interessos cinegètics i la pròpia Administració estan sobrerepresentades en eixe òrgan de consulta i participació. Si eixe Decret és la resposta del Consell a la “nova sensibilitat ambiental” anunciada en el preàmbul de la Llei de Caça, creiem que la seua plasmació contradiu eixos principis al rebutjar o marginar a les organitzacions que encapçalen precisament eixa sensibilitat.

Després de l'expulsió per part del conseller Blasco dels grups ecologistes del Consell Assessor i de Participació Al Mig Ambient (CAPMA) res més iniciar-se la nova legislatura, de forma sorprenent no hi ha cap òrgan de participació de les organitzacions en defensa del medi ambient en la Conselleria amb competències en eixa matèria. Esta situació contrasta amb la legislatura anterior on el conseller Maldestre va animar als grups ecologistes a què participaren en l'elaboració de la Llei Valenciana de Caça.

La Comunitat Valenciana tindré el trist honor de ser l'única autonomia en tot l'Estat espanyol on les organitzacions conservacionistes o de defensa dels drets dels animals no tinguen representació en els òrgans que regulen l'exercici de la caça (Consell Valencià de Caça i Comissions Territorials), ni en cap òrgan de participació en l'interior de la Conselleria amb competències en matèria de medi ambient. Seria una situació increïble i comparable a aquella en què les organitzacions o sindicats agraris no tingueren participació en la Conselleria d'Agricultura, que els grups empresarials no tingueren participació en la Conselleria d'Empresa o que els sindicats de treballadors no estigueren representats en els òrgans de participació de la Conselleria d'Ocupació.

Els òrgans de participació de la nostra Comunitat en matèria de medi ambient es troben mutilats i invalidats per la falta de representació. Reclamem, per tant, una gestió participativa de tots els sectors interessats en la conservació del medi ambient. Creiem que és més que evident quin tipus de gestió pot resultar quan només o majoritàriament decidixen sobre ella els que tenen un interés explotador o especulador sobre la Naturalesa.

Tota esta situació de falta de democràcia participativa unida al nul interés a aplicar o posar els mitjans a evitar moltes agressions al medi ambient (com el cas de la resistència a aplicar la Sentència del Tribunal Suprem sobre el parany) col•loca a la Comunitat Valenciana a la cua en participació i gestió del medi ambient, i sobretot en interés real en la protecció efectiva del patrimoni natural de tots els valencians.

Considerem lamentable l'escàs o nul interés del Consell en la conservació de la Naturalesa demostrat en les últimes iniciatives legislatives. L'impresentable Decret 178/2005, recentment aprovat, sobre la regulació de la instal•lació de tanques cinegètics o el decret valencià sobre la regulació de línies elèctriques i protecció de l'avifauna (la publicació de la qual patix un retard injustificat) són d'una mediocritat preocupants, la qual cosa revela el nul interés de la Conselleria, que dirigix Blasco, en una protecció real de la nostra riquesa natural.