L'Ajuntament d'Alcoi ha anunciat recentment la seua intenció de contractar la mal anomenada energia «verda» d'Iberdrola en deu centres públics de la ciutat (huit col·legis i dos instal·lacions del Centre d'Esports). El regidor d'Obres i Serveis pretén vendre aquesta decisió com un impuls a les energies renovables, que no emeten diòxid de carboni a l'atmosfera.

La realitat de la suposada energia «verda» d'Iberdrola i d'ENDESA és ben diferent, com recentment va demostrar un informe de la Comissió Nacional d'Energia (Informe sobre las campañas publicitarias de energía verde; 23/març/2004).

Segons aquest informe oficial, la publicitat de l'energia «verda» d'aquestes empreses és enganyosa. Concretament, diu el següent dels contractes d'energia «verda» d'Iberdrola: «no pot afirmar-se, com sosté IBERDROLA, que aquests provoquen un efecte beneficiós directe i palpable sobre el medi ambient, en general, o sobre les energies renovables, en particular.»

De fet, comprar aquesta suposada energia «verda», a més de ser més car, és inútil perquè:

- no redueix les emissions de CO2, ja que l'energia «verda» que venen és la mateixa que ja s'estava produint;

- no ajuda al creixement de les energies renovables, ja que no garanteix que el sobrecost que paga el consumidor es reinvertisca en renovables.

A més, amb aquesta campanya, unes empreses tan contaminants com Iberdrola i ENDESA estan intentant pintar de verd la seua imatge i incrementar els seus beneficis a costa de la conscienciació mediambiental de la societat.

El mateix està fent, al cap i a la fi, el Govern Municipal del PP d'Alcoi, que pretén donar una imatge de preocupació ambiental quan no fa ni un any va desestimar una proposta d'ordenança municipal sobre captació d'energia solar tèrmica en els edificis de la ciutat, presentada per La Carrasca-Ecologistes en Acció i que comptava amb el suport de la resta dels partits.

Si l'Ajuntament d'Alcoi vol donar realment suport a les energies renovables, el que hauria de fer és promoure la instal·lació d'energia solar tèrmica i fotovoltaica en els edificis municipals on siga possible, a més d'aprovar una ordenança d'energia solar tèrmica (com han fet ja desenes de municipis).

Reclamem, així mateix, que duga a terme totes les gestions necessàries per desbloquejar la instal·lació d'una teulada solar fotovoltaica en l'Institut Pare Vitòria. Aquest projecte, que forma part de la xarxa d'Escoles Solars promoguda per Greenpeace, no només comporta una producció real d'energia neta, sinó que a més a més reporta beneficis económics i té importants possibilitats pedagògiques. A pesar d'això, encara no s'ha pogut posar en marxa per faltar un tràmit burocràtic: l'autorització de la Conselleria d'Educació.