En les al•legacions presentades el divendres 8 de setembre en l'Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig, es denuncia que aquest projecte de reparcel•lació i urbanització planteja una modificació il•legal del traçat de la via pecuària (la Canyada Reial) que travessa el sector, així com usurpacions sobre la mateixa, el que és il•legal segons la Llei 3/1995, de 23 de març, de Vies Pecuàries (normativa estatal vigent). També es projecta la construcció d'un dipòsit d'aigua i unes canalitzacions que suposen greus riscos i impactes sobre el medi natural i la seguretat de les persones.

En aquest projecte s'altera injustificadament el traçat de la via pecuària desviant-la per una zona impracticable al trànsit, ja que el traçat de la via pecuària discorreria per tallats de roca, arribant pràcticament fins a la cota 500 metres que és el cim de Penyes Roges, pretenent urbanitzar amb habitatges i vials el traçat actual (i legal) de la via pecuària. D'aquesta manera, mantenen la mateixa proposta de modificació del traçat de la via pecuària presentada en el projecte d'urbanització original (anul•lat pel tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana) i que és inviable, donat el difícil relleu de la zona. Açò és un greu atemptat al patrimoni cultural i mediambiental i no és admissible que les administracions responsables (la Generalitat Valenciana com a titular i també l'Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig) no facen gens per protegir aquest bé públic, miren per a un altre costat i permeten el canvi de traçat, tan sols per a afavorir interessos privats d'una mercantil. Recordem ací que la Llei 3/1995, en el seu Article 11, punt 2, estableix que:

“La modificació del traçat se sotmetrà a consulta prèvia de les Corporacions locals, de les Càmeres Agràries, de les organitzacions professionals agràries afectades i d'aquelles organitzacions o col•lectius el fi dels quals siga la defensa del medi ambient. La modificació del traçat se sotmetrà a informació pública per espai d'un mes”.

Ja que gens d'açò s'ha portat a terme, ja que no consta l'aprovació de l'administració responsable per a iniciar aquests tràmits i ja que la pretesa modificació de l'esmentada La Canyada Real és essencial per a la viabilitat del projecte, podem afirmar que es portaria a terme una il•legalitat si aquest projecte d'urbanització i reparcel•lació s'executara en els termes plantejats (ja que no s'han iniciat aquests tràmits de consultes i informació pública, i no hi ha hagut un pronunciament per part de l'organisme corresponent: Conselleria de Territori i Habitatge de la Generalitat Valenciana).

A més, l'únic problema no és que es plantege una modificació il•legal del traçat de la via pecuària, si no que en el document d'urbanització i reparcel•lació es planteja una usurpació il•legal d'aquesta via pecuària amb parcel•les d'ús residencial, carrers, vials i rotondes, que ocuparien el terreny públic del traçat de la Canyada Reial. En aquest projecte, també es planteja el traçat i pavimentació en l'interior de la via pecuària d'un carril-bici al llarg de l'eix de la mateixa. Açò contradiu la Llei 3/95 en els seus articles 14 (ocupacions temporals), 16 (usos compatibles) i 17 (usos complementaris) i, a més, està constituït com una infracció molt greu de la citada llei (segons el seu article 21) la: “edificació o execució no autoritzada de qualsevol tipus d'obres en terrenys de vies pecuàries”.

Sembla que l'empresa promotora es vulga “ajustar” a l'avantprojecte de llei autonòmica de vies pecuàries (encara pendent de tramitació parlamentària) que pretén convertir les vies pecuàries que travessen les zones urbanitzables en parcs i “integrar-les” en els projectes urbanístics com passejos o alberedes. En aquest avantprojecte de llei també es pretén que quan un planejament urbanístic afecte a vies pecuàries de més de 20 m d'ample, el «excés» puga desafectar-se (eliminar-se del domini públic). És a dir que qualsevol via pecuària major de 20 m que travesse zones urbanes o afectades per projectes urbanístics (PAIs…), hauria de quedar reduïda sempre a 20 m, quedant desafectada la resta de la seua superfície. Per exemple, en el cas de les Canyades Reials que tenen 75'22 m d'ample, si travessen un pla urbanístic quedarien reduïdes en 2/3 de la seua superfície, facilitant d'aquesta forma la “integritat” del sector a urbanitzar i evitant les “complicacions” que ara suposa l'existència d'una via pecuària en un sector que es vulga reclassificar de no urbanitzable a urbanitzable. Aquest avantprojecte de llei preparat per l'ara ex-Conseller Blasco contradiu clarament la Llei 3/95 estatal bàsica de Vies Pecuàries (veure).

D'altra banda, es pretén construir un dipòsit d'aigua per a abastir la zona a urbanitzar, plantejat sobre la vessant nord-oest de Penyes Roges, en una zona forestal de pi blanc (Pinus halepensis) classificada com a sòl no urbanitzable de protecció ecològica. A més les canalitzacions projectades per a usar aquest dipòsit discorren per una zona classificada com d'alt risc de despreniments per la Conselleria d'Infrastructures en la seua cartografia temàtica sobre mediambient en la província d'Alacant.