El plenari de l'Ajuntament d'Altafulla s'ha pronunciat sobre el magatzem temporal centralitzat de residus nuclears (MTC), que l'empresa nacional de residus vol ubicar en algun dels municipis de l'estat espanyol. Ecologistes en Acció de Catalunya, que també es membre de la plataforma Tanquem les Nuclears, es felicita que un altre municipi situat al nord de Tarragona hagi aprovat la moció tipus que s'està debatent a diversos municipis de la demarcació de Tarragona en relació a aquest emplaçament.

Amb l'aprovació dela moció, que el regidor de l'Alternativa Baix Gaià-UPM va vehicular al ple, com ja han fet més de 23 municipis de la demarcació de Tarragona, així com tots els consells comarcals de les Terres de l'Ebre i el Priorat, el consitori s'ha oposat a la ubicació d'aquesta instal·lació. D'aquesta manera, es fa un pas endavant en la demostració de la manca del consens social en la zona en que s'ha d'ubicar, que el propi president del Govern, Govern de l'Estat i la pròpia ENRESA (Empresa Nacional de Residus) han condicionat a la instal·lació del MCT

Per Ecologistes en Acció de Catalunya, la problemàtica dels residus radioactius d'alta activitat, que s'intenta abordar amb la creació del MTC és una de les realitats conflictives de la indústria nuclear. Es tracta d'un problema no resolt tècnicament que, a més d'importants riscos actuals, deixarà un terrorífic llegat a les generacions futures en forma de residus nuclears que tindran una vida activa de més de 240.000 anys, durant els que provocaran impactes greus en els ecosistemes i les persones.

Per abordar de forma realista i efectiva una política de gestió d'aquests residus és imprescindible un ampli consens social. Malgrat això, a partir d'una Proposició no de Llei aprovada al Congrés dels Diputats, l'Empresa Nacional de Residus SA (ENRESA) s'ha llençat a la recerca d'un municipi que, a canvi de 12 milions d'euros per any, i d'una discreta oferta de llocs de treball, accepti allotjar un Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) a on dipositar-los.

Per Ecologistes en Acció de Catalunya no és possible assolir un consens social, ni definir una política de residus nuclears, fins que no s'hagi limitat el problema, és a dir, fins que no hi existeixi un calendari progressiu, urgent i consensuat de tancament de les centrals nuclears en funcionament. ENRESA ha intentat contactar amb diversos municipis per assolir un espai d'ubicació sense problemes, però aquesta estratègia immoral ha portat als Presidents d'Andalusia, Castella – Lleó, Extremadura i Castella – La Manxa, així com als parlaments de Galícia, Aragó i València, a manifestar el seu rebuig al MTC. Igualment, municipis d'arreu de l'Estat, com el de Cofrents, Trillo, Almaraz, i els més de 23 catalans han acordat mocions de rebuig al cementiri nuclear.

L'aprovació d'aquesta moció en un municipi al nord de Tarragona, demostra que la ubicació d'aquest cementiri nuclear no és, únicament, un problema de les terres del sud de Catalunya, els municipis de les quals tenen una major probabilitat d'acollir aquesta instal·lació per la seva proximitat a les Centrals Nuclears del territori català, sinò un problema que cal abordar des de tot el principat, atenent el fet que emmagatzemarà residus procedents de totes les centrals nuclears en funcionament arreu de l'estat espanyol. Tanmateix, és una oportunitat per demostrar que la manca de consens per a la ubicació del MTC no es limita als llocs potencialment receptors de la instal·lació