El passat dilluns i dimarts hem pogut observar com les màquines que estan treballant en la construcció del nou pavelló esportiu d'Altea han realitzat obres de canalització i vessament d'aigües sense depurar a dins del perímetre de protecció de la zona humida catalogada del riu Algar. S'ha instal·lat una canalització d'aigües que provenen des del recinte del poliesportiu i condueix aigües sense depurar directament al curs del riu.

Per tal de realitzar aquesta actuació les màquines han treballat dins del llit del riu i han hagut d'arrancar de soca-rel un grup d'arbres que els molestaven en la seua activitat destructora. Aquestos arbres van ser plantats pels alteans en repoblacions realitzades abans de que arribés al govern municipal el PP, i que el sr. Alcalde s'ha encarregat de destruir en cadascuna de les seues actuacions al voltant del riu.

Aquesta zona humida està protegida pel Catàleg de zones humides de la Comunitat Valenciana, d'acord en allò disposat per la Llei 11/1194 sobre la protecció d'espais naturals protegits de la CV i mentres no s'aprove cap mesura de recuperació de l'espai natural és d'obligatori compliment l'Acord del 3 de novembre de 1999 del Govern Valencià de presa de mesures cautelars de protecció a les zones humides delimitades en el Projecte del catàleg, que al seu torn foren modificades per l'Acord de 18 de juliol de 2000, per a adaptar les esmentades mesures a la delimitació resultant del nou projecte de Catàleg. També s'ha de destacar la Directiva 92/43/CEE de 21 de maig de 1992, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i la flora silvestres

El Catàleg de Zones humides, publicat el 10 de Desembre de 2002 és un registre a partir del qual les Administracions competents deuen desenvolupar les seues actuacions per tal de protegir els valors que s'hi contenen.

La inclusió de la desembocadura del riu Algar es va fer pel valor ecològic dels seus ambients palustres i marins associats i per la seua importància com a corredor ecològic. Cal també ressaltar els seus valors econòmics, culturals i de protecció contra inundacions, i de protecció de l'aqüífer contra la intrusió marina i la contaminació.

Açò el converteix en un dels punts mediambientals més importants a defensar del territori alteà.

Per contra, l'ajuntament ha convertit aquest espai natural en un aparcament suburbial, un magatzem de materials de construcció i un abocador incontrolat de les aigües residuals i contaminades de l'entorn urbà.

Front a tots els condicionants legals existents, malgrat el nivell de protecció i de la importància de l'ecosistema on habiten més de 100 espècies d'aus, els abocaments il·legals proliferen a les ribes del riu Algar, la pesca il·legal i la cacera de petits ocells amb xarxes es practica amb total impunitat, es permet l'extracció d'aigües sense cap control, els vessaments al llarg del riu son innumerables, i les construccions il•legals son impossibles de nombrar.

Encara més, l'ajuntament d'Altea no deixa de sorpendre-nos i ha condicionat l'espai de la desembocadura en un aparcament per al mercat i els visitants del poliesportiu, on s'estacionen fins i tot els camions de replegada del fem. Baix dels ulls del pont de la carretera s'ha establert el magatzem de materials de construcció i deixalles de les obres de construcció del nou pavelló esportiu d'Altea.

La degradació provocada del riu Algar ha arribat al màxim del que podiem imaginar-nos.
Per tot això, aquest matí hem presentat denúncia davant el SEPRONA de la Guàrdia Civil d'Altea per tal de intentar restablir la legalitat i reucuperar els valors mediambientals d'un dels ecosistemes més importants del País Valencià, i a hores d'ara més degradats.

l'Ajuntament és el culpable i promotor d'aquesta degradació.
Però les administracions responsalbes no fan res per evitar-ho. Aquesta diligència és remesa al mateix temps al Sr. Director Territorial de la Conselleria de Territori i Vivenda en Alacant, i al Sr. Comissari d'Aigües de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.