Fonamenten el recurs contenciós administratiu contra l'aprovació definitiva per part de l'exConseller Blasco el 30 de desembre del 2005 del projecte urbanístic en l'absència d'avaluació d'impacte ambiental, l'absència de garantia de recursos hídrics, el tractament insuficient de les vies pecuàries, la naturalesa forestal dels terrenys inclosos en el sector PAU 21 i l'absència de la firma del Secretari de l'Ajuntament d'Orihuela en el seu preceptiu informe.

Ecologistes en Acció del País Valencià consideren d'enorme gravetat que la Conselleria de Territori i Vivenda aprovara definitivament el 30 de desembre el projecte urbanístic del sector PAU 21, que inclou la construcció de 2.286 vivendes, hotels i un camp de golf, sense la garantia suficient d'existència de recursos hídrics. De fet obra en l'expedient un Informe del Comissari d'Aigües de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS), emés el 19 de desembre del 2005 (11 dies abans de l'aprovació definitiva), en el que afirma que «la demanda global per a abastiments a poblacions en l'àmbit de la Confederació Hidrogràfica del Segura excedix a les assignacions previstes per a este ús, la qual cosa genera un important dèficit» i que » en les circumstàncies actuals i fins que no es generen nous recursos procedents del desalatge d'aigua marina d'acord amb les previsions, a curt termini, del programa A.G.U.A., no hi ha recursos hídrics suficients per a satisfer les noves demandes generades per le actuacions urbanístiques previstes en el desenvolupament del Pla.»

Este Informe de la CHS va ser obviat en la Resolució del Conseller el 30 de desembre del 2005, contravenint l'art. 25.4 de la Llei d'Aigües i l'art. 19.2 de la Llei d'Ordenació del Territori i Protecció del Paisatge. Per este motiu Ecologistes en Acció ha sol·licitat a la Secció Primera del TSJ que declare la Suspensió Cautelar de l'actuació urbanística.

Considerem que este projecte urbanístic hauria d'haver sigut objecte d'una avaluació d'impacte ambiental, per un doble motiu. D'una banda per la naturalesa dels sòls, ja que inclouen valors naturals semblants als inclosos en el Lloc d'Importància Comunitària
(LIC) Serra d'Escalona i Devesa de Campoamor, i per la necesaria evaluació de les repercussions del projecte urbanístic sobre eixe LIC que obliga la Directiva 92/43/CEE d'hàbitats. En segon lloc per que la inclusió d'un camp de golf en el projecte urbanístic obliga segons el Reglament de la Llei 2/1989 d'Impacte Ambiental, aprovat per Decret
162/1990, a una avaluació d'impacte ambiental, tal com manté en un escrit remés pel Cap del Servici d'Avaluació d'Impacte Ambiental a l'Ajuntament d'Oriola, i que este últim va fer cas omís.

El projecte urbanístic eludix l'existència de vies pecuàries en l'interior del sector. A pesar de comptar amb un informe favorable del Servici de Vies Pecuàries de la Conselleria de Territori i Vivenda, la via pecuària «Cañada de la Vereda» no ha sigut tinguda en compte en el projecte d'urbanització ni en la reparcel·lació del sector, ni les
afeccions del projecte sobre ella van ser informades pels tècnics de la Direcció Territorial d'Alacant, contravenint la Llei 3/1995 de Vies Pecuàries.

El sector PAU 21 s'assenta en terrenys de naturalesa forestal, amb important presència d'espècies forestals pròpies del bosc mediterrani, que seran exterminades si el projecte urbanitzador s'executa. Això contravé la Llei 3/1993 Forestal de la Comunitat Valenciana, que obliga a la protecció de les zones forestals.

Finalment la nostra demanda es fonamenta en l'absència de la firma del Secretari de l'Ajuntament en l'informe preceptiu exigit per les lleis del Règim Local, quan els acords a adoptar pel Ple requerisquen majoria qualificada.