El mal funcionament de les centrals nuclears catalanes , denunciat públicament per Ecologistes en Acció de Catalunya en motiu del 18t. Aniversari del accident nuclear del 19 d'Octubre de 1989 a la Central Nuclear Vandellòs I, acredita abastament la situació obsoleta d'aquestes Instal•lacions. Entre les C.N. de Vandellòs i Ascó acumulen en lo que va d'any el 40% de les incidències de totes les C.N. espanyoles.

Volem recordar també que la mateixa empresa que explota aquestes Instal•lacions, va amagar els problemes de corrosió que tenia a les canonades d'aigua de mar que servien per el circuit de refrigeració del nucli del reactor de Vandellòs II. Aquestes Centrals catalanes tenen també els pitjors indicadors de totes les C.N. espanyoles, i el més preocupant es què això no es un fet aïllat sinó que es una constant en el seu funcionament.

Ecologistes en Acció també es vol referir a les declaracions del Sr. Luis Yagüe director general adjunt de ANAV, durant el seminari anual en que dona a conèixer els resultats de les seves instal•lacions, en el sentit de que caldria construir entre sis i set reactors nous a L'Estat. Cal aclarir respecte en aquestes declaracions i d'altres que s'han produït últimament al respecte, que el sector energètic es va liberalitzar a la primera legislatura del Partit Popular, i des de llavors que la moratòria nuclear no existeix i per tant ningú pot impedir que es construeixin Centrals Nuclears ,sempre es clar que hi hagi algú que posi els diners per financiar-les. No es per tant com afirmen més endavant diferents càrrecs de ANAV una qüestió política ,sinó de manca d'inversió degut al descrèdit que té l'energia nuclear entre els grups inversors.

Els inversors fugen de la incertesa de l'energia nuclear en declivi i aboquen els seus recursos en les energies renovables, amb magnífiques expectatives

Aquesta manca d'inversors es veu reflectida en el fet que denuncia un recent treball del grup dels Verds Europeus, en el sentit de què 21 dels 31 estats que utilitzen l'energia atòmica en reduit la seva utilització. Si ens centrem en l» Unió Europea en l'actualitat tenim 146 reactors davant dels 172 que teníem al 1989. Es clar el declivi que aquest tipus d'energia ha tingut en els últims anys

El seminari en qüestió també va servir per proclamar les reiterades mentides que la indústria nuclear es va repetint a si mateixa, per veure si a força de repetir-les se les acaben creient : Es mentida que hi hagi reserves d'urani que es l'element imprescindible per fabricar el combustible que gasten les nuclears per a milions d'anys.

L'urani com passa amb la resta de combustibles fòssils no té reserves il•limitades que es puguin consumir sense control. Les seves reserves dependran de l'ús i explotació que se'n facin, però el que es molt clar es que en cas de que la fabricació d'electricitat amb plantes atòmiques es generalitzes arreu del mon, no hi haurien prou reserves ni per els propers cinquanta anys.

Un altra mentida es la de que el combustible nuclear no ens fa dependre de les importacions. La fabrica de càpsules d'urani enriquit de Salamanca –que no és més que una simple planta de muntatge de components- prepara una part del combustible de les C.N. espanyoles però ha d'importar tot l'urani que utilitza per a el seu funcionament. Hi ha per tant una dependència total dels països productors d'aquest element .

En quan als costos l'energia nuclear té un seguit de costos ocults que fan que el resultat final sigui fals. No es comptabilitzen les inversions dels Plans d'Emergència (carreteres ,infrastructures etc.).Tampoc es comptabilitzen les despeses de la gestió dels residus radioactius, ni el que costarà la seva gestió en el futur, tots aquests costos els paguem la
ciutadania, però tenen una relació directa amb el funcionament de les nuclears. Per últim tampoc es comptabilitzen els costos per a la salut i la seguretat dels que sofreixen la presencia en les seves comarques d'aquestes instal•lacions.

Ecologistes en Acció de Catalunya reitera que no es renovi l'autorització vigent d'explotació de les C.N. catalanes, i que l'alternativa està en l'ús eficient de l'energia i amb les energies netes i renovables, en aquest sentit volem saludar les iniciatives més recents que s'han fet en energia solar com la del Parc solar que s'instal•larà entre el Pla de Santa Maria i L'Alió, i que s'afegeix a la ja existent de Flix, de 8 MW, o a la futura
Instal•lació solar que s'instal•larà entre Llardecans i la Granadella amb 25,6 MW. Totes aquestes noves instal•lacions juntament amb el desplegament eòlic són les que ens poden donar el camí a seguir en la reconversió del sector energètic cap a un model més sostenible i més esperançador per el ser humà.