Fem un poc d’història, perquè tothom comprenga fins a quin punt arriben les barbaritats legals, cíviques i ecològiques que s’han comés amb aquesta pedrera…

En 1988 l’empresa Girtal rebé la llicència d’explotació per a la pedrera, una activitat molesta, insalubre, nociva i perillosa situada sols a 400 m de les primeres cases i 560 m de l’escola. Els veïns la denunciaren i en 1993 el Tribunal Superior de Justícia els donà la raó. En 2001 la llicència de la pedrera fou anul·lada perquè dista menys de 2.000 m del casc urbà, és troba en sòl no urbanitzable i no disposa de la llicència pertinent.

Després li atorgaren una llicència d’obres exclusivament per a la restauració de la muntanya i en gener de 2018 s’ordenà la paralització de les obres per «incompliment dels termes d’aquesta llicència». Tot i no tindre llicència d’explotació, en juny de 2018 la policia local observa que «hi ha activitat de càrrega dels materials i circulació dels camions i una veïna informa que s’ha produït una voladura d’explosius»; la policia no aconsegueix clausurar-la per l’oposició del propietari, ara Áridos Romafe SL, que no sols se nega i amenaça sinó que interposa una querella criminal contra la secretària municipal i l’alcalde, un recurs contra la denegació de llicència (encara pendents de resoldre) i alhora demana la continuïtat cautelar de l’activitat de la pedrera, cosa que la justícia rebutja. Per part municipal s’obri expedient d’infracció urbanística i es comencen a dictar multes coercitives a l’empresa.


A més, en 2018, la Conselleria de Medi Ambient sanciona al titular per contaminació i la d’Economia i Indústria li obri expedient per explotar un àrea no autoritzada de 20.000 m², però inexplicablement el mateix funcionari en octubre autoritza (!) unes voladures a la pedrera i amb aquesta autorització el Ministeri permet a l’empresa adquirir l’explosiu. En 2019 seguixen les voladures amb dinamita i l’extracció de pedra, despreciant la salut i el benestar de la població veïna, destrossant la Natura i amenaçant el patrimoni històric de la muntanya, que té coves catalogades i un important jaciment arqueològic, com si fórem un país tercermundista on els corruptes amb diners i poder* poden fer el que els dóna la gana, per damunt de la gent, de les lleis i de la Natura.

Una situació increïble que obliga als veïns a tornar a mobilitzar-se, creant la Plataforma de Veïns contra la Pedrera, que ara és recolzada per la Coordinadora de Grups per la Defensa de la Natura 1.

Des d’ací invitem a tots els riberencs perquè vinguen el dissabte 23 de març a gaudir de la Mostra i a solidaritzar-se amb el poble de Corbera i la Natura, demanant junts el tancament definitiu de la pedrera!

  1. Col·lectius adherits a la Coordinadora: Xúquer Viu, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció, VACIF, La Llavor, Llavorem, Calciners, Dynamo, Muntanyes de Carcaixent, El Magre, GAMM, Anoktua, Mitja Galta, Jardinet de l’Estació, Aplec de La Ribera, Voluntariat Mediambiental, Associació Mediambiental Aigües Vives i Associació Muntanyeta Sants-AEA. També recolzen el Col·lectiu de Pensionistes d’Alzira, Pense Pensions Dignes de Sueca, Grup de Debat per la Igualtat, Amnistia Internacional de La Ribera, l’Associació d’Ames de Casa de Corbera, Jubilats i Pensionistes de Corbera, Club d’Atletisme de Corbera, UGT-PV, CCOO-PV, Intersindical Valenciana, el Grup de Danses L’Alter de Corbera, la Colla Tabalaina, la Muixeranga de Sueca i la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera-Escola Valenciana.