• En la 4a Conferència de Transport Marítim del Mediterrani, la coalició europea de ONG mediambientals, ha exigit que s’aprovi sense dilació la regulació d’una Àrea de Control d’Emissions al Mediterrani (MedECA).
  • La coalició europea d’ONG mediambientals urgeix als Estats membre a que donin suport a la declaració.

La coalició europea d’ONG mediambientals que es va crear per a impulsar una Àrea de Control d’Emissions al Mediterrani (MedECA), de la qual forma part Ecologistes en Acció, ha desenvolupat la 4a Conferència de Transport Marítim del Mediterrani. Dins d’aquest marc, les organitzacions participants han publicat un manifest on s’exigeix als Estats membre que prenguin mesures contra la contaminació de l’aire pel transport marítim.

La contaminació de l’aire per emissions dels vaixells representa fins a un 40 % de la contaminació atmosfèrica de les ciutats costaneres de la mar Mediterrània, habitades per prop de 325 milions de persones. Un problema que afecta greument la salut humana, el clima i el medi ambient.

Aquests alts nivells de contaminació es deuen principalment a la falta de regulació sobre el sector marítim en aquesta regió, que permet l’ús de combustibles amb alt contingut en sofre, de fins a 3,5 %, a diferència de regions del nord d’Europa on ja existeix una Àrea de Control d’Emissions (ECA), que limita fins a un màxim de 0,1 % de sofre.

La Conferència, que ha reunit persones expertes, responsables polítiques, representants de ports i entitats ecologistes a nivell europeu, ha insistit en la necessitat que els països del Mediterrani no alenteixin encara més el procés de creació d’una ECA a la regió. Així mateix, ha posat de manifest que el full de ruta per a designar una ECA en la mar Mediterrània traçada en l’última reunió del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) és insuficient quant al seu calendari i abast.

Daniel Rieger, expert de l’organització alemanya NABU ha explicat que «encara que alguns països com França, Itàlia i Espanya s’han mostrat favorables a aquesta regulació, uns altres amb un fort vincle amb la indústria del transport marítim encara dubten a unir-se a la iniciativa. No obstant això, no hi ha dubte que Grècia, Malta i Xipre li deuen a la seva ciutadania el dret a respirar aire net».

Per part seva, George Sgouros, president de l’organització grega Ornithologiki, ha declarat: «El nostre Govern ha d’actuar immediatament i seguir la iniciativa d’altres països europeus. No podem continuar acceptant que a Europa existeixin normes diferents només perquè els armadors puguin cremar el combustible més barat i brut del planeta. El poble grec té el mateix dret a un aire net que els habitants d’altres països europeus».

Límits a l’emissió de sofre

El Reglament sobre el sofre de l’Organització Marítima Internacional (OMI) que entrarà en vigor l’1 de gener de 2020, limitarà a 0,5% de sofre, la qual cosa ja suposarà un benefici per al medi ambient i la salut.

Els estudis encarregats per França i la Comissió Europea per a avaluar l’impacte potencial que tindria declarar una ECA en la mar Mediterrània, conclouen de manera contundent que els beneficis positius d’aquesta regulació en relació a la prevenció de morts prematures i costos econòmics, seran del doble si a més de limitar les emissions de sofre (SECA), s’inclou el control sobre els òxids de nitrogen (NECA).

Per primera vegada des de la indústria s’ha rebut un suport a la petició d’una ECA. Es tracta de PONANT, la companyia francesa de creuers, que recentment ha signat la Declaració de Roma, el manifest que impulsa la coalició de ONG europees per a designar a la mar Mediterrània com a zona de control d’emissions. Com a exemple del seu compromís, PONANT ha cessat l’ús de combustible pesat d’alt contingut de sofre en la seva flota, a més d’incorporar tecnologies per reduir dràsticament les emissions d’òxids de sofre i de nitrogen.

Per a la coalició de ONG europees és fonamental que en la pròxima reunió del Conveni de Barcelona per a la protecció de la mar Mediterrània contra la contaminació, que tindrà lloc el desembre vinent a Nàpols (Itàlia), els Estats membre tracin un full de ruta urgent perquè la OMI declari una ECA com a molt tard durant el 2020. Així mateix, la designació ha de cobrir tota la mar Mediterrània i abordar les emissions tant de sofre com de nitrogen, com recomanen els estudis citats de la Comissió Europea i França.