• Mitjançant el patrocini, la COP25 s’ha convertit en un gran aparador on maquillar de verd les empreses responsables de la degradació climàtica.
  • Aquesta COP25 reduirà, probablement, l’ambició de l’Acord de París, dilatant més els terminis de presentació de nous compromisos.
  • Des de la Cimera Social pel Clima, de la qual forma part Ecologistes en Acció, es rebutja que es continue proposant aprofundir en mecanismes com els mercats de carboni o de desenlupament net, quan ja s’ha demostrat que són font de nombroses violacions de drets humans i ambientals.

La Cimera Social pel Clima ha presentat, durant una seguda convocada per Fridays for Future, el seu comunicat final i valoració de la COP25, que s’ha celebrat del 2 al 13 de desembre a Madrid sota la presidència de Xile, i que ha continuat obviant la necessitat d’explusar els grans contaminants d’aquestes cimeres. Més encara, ha permés que mitjançant els patrocinis es convertisquen en un aparador del maquillatge verd de les empreses responsables de la degradació climàtica, que a més han obtingut un accés privilegiat a polítics i negociadors. Així, les negociacions de la COP25 s’han desviat perillosament.

La COP25 podria reduir encara més l’ambició del dèbil procés conegut com a Acord de París, dilatant els terminis de presentació de nous compromisos i retardant durant anys l’enfrontament efectiu a l’emergència climàtica, la qual cosa tindrà conseqüències catastròfiques. A més, es rebutja que es continue proposant aprofundir en mecanismes com els mercats de carboni o de desenvolupament net, després d’haver-se demostrat que són font de nombroses violacions de drets humans i ambientals

Així mateix, des de la Cimera Social pel Clima, de la qual forma part Ecologistes en Acció, s’ha condemnat l’expulsió de més de 300 persones –defensores de la justícia climàtica, científiques, joves, dones, líders indígenes, representants d’organitzacions de tot el món–, que s’havien unit en una protesta pacífica en la cimera oficial per a fer sonar l’alarma.

En aquestes últimes hores de la COP25, es reafirma el compromís des de la societat civil organitzada d’articular solucions reals a l’emergència ambiental i social, i es fa una crida a mantenir la pressió enfront dels polítics en defensa del bé comú. Es continuarà eixint al carrer per a frenar l’emergència climàtica. Enfront de la política neoliberal, les zones de sacrifici o la bogeria de continuar extraient combustibles del sòl, s’ha fet una crida a la resistència pacífica però ferma. El món ha despertat davant de l’emergència climàtica.

La Cimera Social pel Clima, un èxit incontestable

Més de 15.000 persones vingudes de tot l’Estat espanyol i dels cinc continents han participat en les més de 350 activitats realitzades en la Universitat Complutense de Madrid i en l’Espacio de Convergencia (cedit per UGT) del 7 al 13 de desembre, en paral·lel a la COP25, gràcies al treball voluntari de més de 1.000 persones.

Durant les assemblees plenàries de cada dia, amb una participació de fins a un miler de persones, s’ha tingut l’ocasió d’escoltar desenes de persones de comunitats molt diverses que han compartit les seues lluites i la manera com estan fent front en primera línia a les agressions extractivistes i els impactes climàtics. És el cas de la Minga Indígena (grup de col·lectius, organitzacions i comunitats indígenes de tot el món), o de Laura Zúñiga Cáceres, filla de Berta Cáceres, assassinada pel govern d’Hondures per defendre el seu territori. Amb aquests testimonis, ha sigut clara la conclusió que el colonialisme segueix avui més vigent que mai.

S’ha destacat també la persecució que pateixen especialment les dones i el poble maputxe, la repressió del qual és una pràctica històrica de tots els governs fins a la data. També s’han denunciat les violacions dels drets humans del govern de Piñera, que assassina, desapareix, fereix, tortura i viola, avui en el 2019.

En tot cas, i per damunt de tot, l’espai de la Cimera Social pel Clima ha servit per a continuar teixint la xarxa social i comunitària urgent i necessària, que farà més forta la societat davant de l’escenari de crisi ecològica, social i climàtica a què s’enfronta.