Ecologistes en Acció rebutja frontalment la proposta d’AENA d’ampliar la tercera pista de l’aeroport del Prat per raons ambientals i socials, i considera que AENA es comporta com un lobby de certs interessos econòmics més que com a organisme públic que defensa l’interès general.

Ecologistes en Acció critica durament la posició del gestor aeronàutic públic AENA, plantejada als diferents ajuntaments de la zona i a la Generalitat de Catalunya, d’ampliar la tercera pista de l’Aeroport del Prat “per tal d’evitar el seu col·lapse en breu”, tal com han publicat diversos mitjans. La proposta d’AENA suposaria allargar 500 metres la tercera pista en direcció nord, afectant de ple, per tant, la llacuna de la Ricarda i el seu entorn.

Cal tenir molt present que tant l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya com el Parlament Europeu han declarat oficialment l’Emergència Climàtica, atès la gravíssima situació a la que les activitats humanes estan portant el planeta. La crisi ambiental, tant d’escalfament del clima global com de pèrdua de biodiversitat, són una amenaça molt seriosa per a la vida a la Terra i ens condueixen no només a greus efectacions als ecosistemes sinó a posar en perill la pervivècia de la humanitat sobre aquest planeta. Les declaracions d’emergència signifiquen precisament això. Cal, per tant, que totes les activitats públiques i privades s’adeqüin als canvis necessaris per a evitar la catàstrofe que ja ha començat.

El sector aeri és el que, proporcionalment al nombre d’usuaris, més emissions de gasos amb efecte d’hivernacle provoca per quilòmetre recorregut i, per tant, el més insostenible de cara al canvi climàtic. No en va, a la darrera COP de la Convenció de Canvi Climàtic un dels assumptes més discutits va ser en relació a com incloure les emmissions del sector aeri en el còmput d’emissions i per tant en l’estratègia per la seva ràpida reducció. No hi haurà polítiques eficaces contra el canvi climàtic si no es redueix el sector aeri, tal com plataformes com Stay Grounded1 defensen amb sòlids arguments.

Anteriorment, l’ampliació de l’Aeroport del Prat, feta a finals dels 90 dins del Pla Delta, va suposar un immens impacte ambiental, afectant zones humides d’alt valor i camps agrícoles. Només es van acceptar aquests impactes a canvi d’unes actuacions de copensació que no han estat completament dutes a terme. L’acord polític va ser acceptar l’ampliació a canvi de protegir més tot el que quedava d’espais naturals. L’actual proposta d’AENA suposa dinamitar aquell acord polític i és, per tant, totalment inacceptable. Els espais naturals del Delta del Llobregat, tot i ser totalment insuficients per a conservar la biodiversitat en aquest indret tant afectat per la metròpoli barcelonina, són zones protegides tant per la legislació catalana, espanyola i europea. Per tant, no és acceptable cap mena d’impacte que les afecti i degradi més del que estan, sinó que calen millores en l’estat de conservació dels hàbitats i les espècies, tal com l’ecologisme fa dècades que reclama.

Per últim, cal tenir en compte també que l’ampliació de l’aeroport es va fer amb un elevat cost social. Milers de veïns i veïnes, sobretot dels barris litorals de Gavà i Castelldefels, van veure empitjorada la seva qualitat de vida arrel de la construcció de la tercera pista. Van caldre anys de mobilitzacions i gestions a tots els nivells de l’administració perquè la configuració de vols i l’operativa de l’aeroport portés a un nivell de molèsties relativament suportable. Però un allargament de la tercera pista i/o els canvis que demana AENA en l’operativa (pistes independents) portaria a un nivell de sorolls que farien que viure a aquests barris fos una veritable tortura.

Per tot plegat, els ecologistes reclamen contundència a les alcaldesses dels municipis afectats, fermesa al Govern de la Generalitat i una recapacitacio seriosa a AENA i al seu President Maurici Lucena (PSC). El portaveu d’Ecologistes en Acció, Jaume Grau, s’ha preguntat “a quins interessos respòn Lucena? Als d’una elit econòmica voraç que només aspira a seguir enriquint-se a qualsevol preu, o als interessos generals de la població que reclama mesures per frenar la crisi ecològica i millores en la qualitat de vida? Lucena sembla que no s’hagi enterat que estem en emergència” ha assenyalat.