En els pròxims dies arribarà el primer vaixell metaner amb gas natural liquat (GNL) de fracking extret en el jaciment de Vaca Muerta, a la província de Neuquén, Argentina. No és la primera vegada que el port de Barcelona rep gas de fracking, ja que, al novembre de 2018 va arribar el primer vaixell des dels Estats Units. És sumament preocupant que es normalitzi aquest tipus d’importació perquè el gas de fracking té un enorme impacte ambiental i climàtic i entra en contradicció amb el suposat esforç institucional en la Cimera catalana pel Clima de la Generalitat i la Declaració d’Emergència Climàtica de l’ajuntament de Barcelona.

De fet, encara és necessari visibilitzar l’impacte que l’anomenat gas natural té en el clima. Les grans corporacions d’hidrocarburs i les institucions internacionals com la Comissió Europea el promouen com l’amic climàtic per ser el combustible fòssil que menys emet en la combustió. Encara que obliden, deliberadament, que el gas natural és principalment metà, un gas d’efecte d’hivernacle 86 vegades més potent que el CO₂ en els 20 primers anys en l’atmosfera, i les fuites de metà des de l’extracció fins la combustió tenen un gran impacte climàtic.

En el cas del gas de fracking, les fuites són notablement més altes que les del gas convencional i, per exemple, el gas procedent de Vaca Muerta té unes emissions associades en arribar a port d’entre 200.000 i 350.000 tones de CO2eq, o el que és el mateix, les emissions d’entre 36.000 i 57.000 habitants de Catalunya en un any 1.

A l’impacte climàtic cal sumar-li l’impacte sobre la població en els territoris d’extracció. En les últimes dècades a la província de Neuquén s’ha imposat el model extractivista, aprofundit en el període de govern de Macri i dinamitzat pels tractats de lliure comerç. L’extractivisme de petroli i gas ha provocat que els pobles maputxes sofreixin la maledicció de l’abundància: viuen en territoris rics en recursos que els empobreixen 2. Nombroses plataformes antifracking venen denunciant els riscos d’aquesta energia extrema sobre la salut i el medi ambient: contaminació de l’aigua i aqüífers, empitjorament de la qualitat de l’aire i l’augment del risc de sismes són alguns d’ells. D’aquí que la llei de Canvi Climàtic catalana conté un article que prohibeix utilitzar aquesta tècnica en tota la mar Mediterrània, encara que el Tribunal Constitucional la va anul·lar perquè és competència del Govern central. Els governs de Castella i Lleó i Cantàbria s’han trobat en la mateixa situació.

En conclusió, exigim a les institucions que anunciïn declaracions d’emergència climàtica que continguin mesures per a la prohibició del fracking, tant d’extracció domèstica com d’importació. No podem acceptar l’externalització dels impactes d’aquesta tècnica extrema a altres llocs del món ni tampoc la seva gran contribució a les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

Amb el suport de:

  • Ecologistes en Acció
  • Entreprobles
  • Climacció
  • Observatorio Petrolero Sur
  • Rebel·lió o Extinció
  • Fridays for Future Barcelona
  • Moviments per la Justícia Climàtica
  • 350BCN
  • Families for Future Barcelona
  • Observatori del Deute en la Globalització

Llega a Barcelona un barco con gas de fracking argentino y con un gran impacto climático

En los próximos días llegará el primer barco metanero con gas natural licuado (GNL) de fracking extraído en el yacimiento de Vaca Muerta, en la provincia de Neuquén, Argentina. No es la primera vez que el puerto de Barcelona recibe gas de fracking, ya que, en noviembre de 2018 llegó el primer barco desde los Estados Unidos. Es sumamente preocupante que se normalice este tipo de importación porque el gas de fracking tiene un enorme impacto ambiental y climático y entra en contradicción con el supuesto esfuerzo institucional de la Cumbre catalana por el Clima de la Generalitat y la Declaración de Emergencia Climática del ayuntamiento de Barcelona.

De hecho, aún es necesario visibilizar el impacto que el llamado gas natural tiene en el clima. Las grandes corporaciones de hidrocarburos y las instituciones internacionales como la Comisión Europea lo promueven como el “amigo climático” por ser el combustible fósil que menos emite en la combustión. Aunque olvidan, deliberadamente, que el gas natural es principalmente metano, un gas de efecto invernadero 86 veces más potente que el CO2 en los 20 primeros años en la atmósfera, y las fugas de metano desde la extracción a la combustión tienen un gran impacto climático.

En el caso del gas de fracking, las fugas son notablemente más altas que las del gas convencional y, por ejemplo, el gas procedente de Vaca Muerta tiene unas emisiones asociadas al llegar a puerto de entre 200.000 a 350.000 toneladas de CO2eq, o lo que es lo mismo, las emisiones de entre 36.000 y 57.000 habitantes de Catalunya en un año[1].

Al impacto climático hay que sumarle el impacto sobre la población en los territorios de extracción. En las últimas décadas en la provincia de Neuquén se ha impuesto el modelo extractivista, profundizado en el período de gobierno de Macri y dinamizado por los tratados de libre comercio. El extractivismo de petróleo y gas ha provocado que los pueblos mapuches sufran la maldición de la abundancia: viven en territorios ricos en recursos que los empobrecen[2]. Numerosas plataformas antifracking vienen denunciando los riesgos de esta energía extrema sobre la salud y el medio ambiente: contaminación del agua y acuíferos, empeoramiento de la calidad del aire y el aumento del riesgo de seísmos son algunos de ellos. De aquí que la ley de Cambio Climático catalana contiene un artículo que prohíbe utilizar esta técnica en todo el mar Mediterráneo, aunque el Tribunal Constitucional la anuló porque es competencia del Gobierno central. Los gobiernos de Castilla y León y Cantabria se han encontrado en la misma situación.

En conclusión, exigimos a las instituciones que anuncien declaraciones de emergencia climática que estas contengan medidas para la prohibición del fracking, tanto de extracción doméstica como de importación. No podemos aceptar la externalización de los impactos de esta técnica extrema a otros lugares del mundo ni tampoco su gran contribución a las emisiones de gases de efecto invernadero.

Amb el suport de:

  • Ecologistes en Acció
  • Entreprobles
  • Climacció
  • Observatorio Petrolero Sur
  • Rebel·lió o Extinció
  • Fridays for Future Barcelona
  • Moviments per la Justícia Climàtica
  • 350BCN
  • Families for Future Barcelona
  • Observatori del Deute en la Globalització
  1. És el gas natural un amic climàtic?
  2. La Izquierda diario