• Representants de la comunitat mèdica i científica, d’organitzacions mediambientals i més de 192.000 persones de 203 països demanen a l’ONU, a l’OMS, a la Unió Europea, al Consell d’Europa i als governs de totes les nacions que tinguen en compte una crida que el 25 de gener es difon en tot el planeta.
  • Ecologistes en Acció reclama amb urgència que es paralitze el desplegament de la xarxa sense fil de cinquena generació.

Les empreses de telecomunicacions mundials, amb el suport dels governs, han començat el desplegament de la xarxa sense fil de cinquena generació (5G) sense garanties per a la salut pública i el medi ambient. La implantació del 5G incrementarà massivament l’exposició a la radiació de radiofreqüència (RF) de les telecomunicacions, que s’acumularà a la ja existent amb les actuals xarxes 2G, 3G, 4G i wifi.

Per a transmetre les enormes quantitats de dades requerides per a Internet, la tecnologia 5G, quan estiga completament implementada, utilitzarà ones mil·limètriques, que penetren poc en el material sòlid. Açò requerirà que cada operador instal·le estacions base cada 100 metres a les àrees urbanes de les ciutats, utilitzant el mobiliari urbà públic: fanals, marquesines, semàfors, etc. També es llançaran a l’espai milers de satèl·lits que rodejaran la terra a diferents altituds per a diverses finalitats de telecomunicacions, però principalment per a l’entrega d’Internet. Els astrònoms fan una crida en què adverteixen que una quantitat tan gran d’objectes emissors de ràdio podria fer impossible la radioastronomia i demanen evitar que el desenvolupament tecnològic sense un control seriós convertisca la pràctica de la radioastronomia en una antiga ciència extinta.

La radiació de radiofreqüències ha demostrat ser perjudicial per als sers humans i el medi ambient. L’Agència Internacional  d’Investigació  del Càncer (IARC) i el Consell d’Europa, entre d’altres organismes, ja han advertit dels riscos de l’exposició a radiofreqüències, i també de l’especial vulnerabilitat a l’exposició de les persones electrohipersensibles, xiquetes i xiquets, embarassades i persones d’edat avançada o amb malalties cròniques. El desplegament del 5G constitueix un experiment temerari sobre la humanitat i el medi ambient.

Ecologistes en Acció demana al nou Govern que tinga en compte les observacions i requeriments de la resolució del Defensor del Poble de 21 d’agost de 2019, que reconeix que la implantació de la tecnologia 5G al nostre país no ha sigut objecte d’avaluació ambiental prèvia. No s’ha fet oficialment una avaluació ambiental prèvia del Pla 5G ni dels projectes pilot que se’n deriven. Tampoc no s’ha justificat la negativa del Ministeri d’Economia i Empresa a fer-la, i això malgrat que diverses associacions la van sol·licitar durant el tràmit d’informació pública del Pla 5G. En aquest sentit, el Defensor del Poble destaca que el Ministeri, a través de la seua Secretaria d’Estat per a l’Avanç Digital, ha ignorat diversos articles de la Llei 21/2013, d’Avaluació Ambiental, en evitar consultar l’esborrany del Pla 5G i els esborranys dels projectes pilot 5G a l’òrgan ambiental corresponent.

A més, tal com reconeix el Defensor del Poble, en els projectes pilot que s’estan duent a terme es va a utilitzar una banda de freqüències per a la qual encara no s’han fixat els límits d’exposició segurs, cosa que s’oposa totalment al principi de precaució. I apunta que tampoc s’ha prestat una atenció especial a les persones electrosensibles ni en el Pla 5G ni en els Projectes Pilot com demana el Defensor de Poble i determina la Resolució 1815 del Consell d’Europa.

Com a conseqüència, Ecologistes en Acció va demanar al Ministeri d’Economia i Empresa la revisió d’ofici del Pla Nacional 5G i de tots els actes de desplegament que s’han aprovat. El pla no té la preceptiva avaluació ambiental estratègica ni una avaluació d’impacte en la salut.

Diversos organismes internacionals estan avaluant l’exposició humana en el pròxim escenari d’exposició 5G, al mateix temps que científiques i científics de la NTP analitzen aquesta tecnologia. Per això Ecologistes en Acció, junt amb milers de persones de tot el món, exigeixen als governs que es paralitze el desplegament d’aquesta xarxa sense fil mentre no es demostre que aquest producte és innocu.